Skötselråd Marsvin
Marsvinet (Cavia aperea porcellus) domesticerades först av indianer i Peru, som använde djuren som foder och som offerdjur till inkagudarna. Under 1500-talet introducerades marsvinet i Europa av holländska upptäcktsresanden. Marsvinet förekommer vilt i stort sett i hela Sydamerika. De är flockdjur och kan därför med fördel hållas flera stycken tillsammans.
Tack vare sitt lugna temperament är marsvinet väl lämpat som sällskapsdjur till barn. Den berömde franske vetenskapsmannen Buffon karakteriserade marsvinet på följande sätt: ”Det är mycket muntert, gör icke annat än äter, leker och sofver. Det lefver af ärter, frukter, bröd, kli, mjöl, värderar högt persilja, kastar vatten i hvarje ögonblick, äter hastigt… Ett skri är hos dem tecken till plåga; en liten grymtning tecken till nöje.”
Storlek och livslängd
Ett marsvin blir normalt 5-7 år och väger som vuxen cirka 1 kg.
Marsvin finns i flera olika pälstyper såväl korthår som teddy/rex, långhår och virvel. Färgerna och färgkombinationerna varierar mycket och alla tänkbara variationer kan förkomma (beige, brun, svart, grå och vit).
Buren
Buren till ett marsvin kan aldrig bli för stor men bottenytan ska enligt Jordbruksverkets föreskrifter inte understiga 0,3 m² (cirka 70×45 cm) och ingen sida bör vara kortare än 40 cm. Buren ska vara minst 25 cm hög.
Om du har flera djur i buren det vill säga så som djurskyddslagen kräver så ska varje individ ha en yta av 0,15 m².
Buren placeras dragfritt och i ett rum med normal rumstemperatur och se till att den är rymningssäker. En gnagare på rymmen kan skada såväl sig själv som inredning och elsladdar.
Burinredning
Som bottenmaterial rekommenderar vi Four Friends smådjursströ, ett bottenmaterial som är drygt med hög absorberingsförmåga. Dessutom så skräpar och luktar betydligt mindre än t.ex. kutterspån.
Marsvin är renliga djur som oftast uträttar sina behov på en och samma plats i buren. När du har kommit på var så placerar du i det hörnet en liten toalåda, t.ex. en hörnlåda för marsvin eller en liten låda för kattungar.
Buren ska regelbundet, 1-2 ggr/vecka beroende på antal djur, burstorlek och valet av bottenmaterial, städas och burbotten skrubbas.
En vattenflaska är att föredra framför skål eftersom vattnet i skålen fort blir smutsigt och måste bytas ofta.
Matskålen bör vara låg, vid och tung för att undvika att djuret välter skålen.
Lämpliga keramikskålar finns i våra butiker.
Föda
Marsvinets basfoder består av hö, som aldrig får saknas i buren.
Eftersom hö är basfodret för ett marsvin så är det viktigt att det är näringsrikt och av god kvalitet.
Hos oss säljer vi ett ekologiskt, smaskigt ängshö. Det innehåller betydligt fler sorters gräs och är inte i närheten så grovt som det hö som ofta säljs som hö till gnagare.
Höet skall vara friskt och väldoftande och det får inte lukta unket eller mögligt.
Detta är extra noga under höst/vinter när det lätt blir kondens i påsen och därför ska alltid hö förvaras hemma i en öppnad påse, aldrig stängd då det i så fall lätt kan börja mögla.
För att säkerställa en komplett kost rekommenderar vi att du kompletterar höet med en marsvinsblandning i pelletsform med extra C-vitamin.
Vi rekommenderar t.ex. Brit Animal, Versele Laga eller Selective.
Välj inte en blandning eftersom djuret då ofta plockar ut bara det godaste och då är det lätt att kosten inte blir komplett.
Ett marsvin kan inte bilda sitt eget C-vitamin utan det måste tillsättas dagligen.
C-vitamin är flyktig och den C-vitamin som finns i maten räcker inte alltid till utan extra C-vitamin bör ges till djuret.
Vi använder själva ett flytande C-vitamin och vi rekommenderar att det ges i vattnet eller direkt i munnen med hjälp av en spruta.
Avsaknad av C-vitamin kan leda till skörbjugg och i en förlängning även dödsfall.
Blir djuret överviktigt dra ner på kraftfodret, inte höet.
Skötsel
Marsvinets tänder växer hela tiden så de måste nötas ner till rätt längd.
Fröstänger och annat hårt gnagargodis hjälper Dig att undvika tand och bettproblem. Klorna bör klippas ungefär en gång per månad och till detta så använder du en specialsax avsedd för kloklippning.
Är du osäker på hur du skall klippa, vänd dig då med förtroende till oss, vi hjälper gärna till. OBS! tidsbeställning.
Långhåriga marsvin skall borstas regelbundet och tovor avlägsnas ur pälsen.
Lämplig kam, borste eller karda hjälper vi dig med.
Låt marsvinet vara ifred i sin bur under det första dygnet i det nya hemmet och börja därefter lite försiktigt att bekanta dig med djuret. Använd gärna lämpligt godis till marsvin för att locka fram djuret och efter något dygn kan du försöka klappa djuret, helst i knäet sittandes på golvet.
När marsvinet börjar känna sig hemma, låt den då vara med och bli en riktig familjemedlem.
Ju mer djuret får vara med och bli hanterat, desto tamare och trevligare blir det.
Tänk på att alltid ge djuret ett ordentligt stöd då du lyfter den; den ena handen runt kroppen och den andra stöder underifrån.
Bär inte omkring på djuret i onödan eftersom det lätt kan tappas i golvet och skadas allvarligt.
Övrigt
Könsmogen blir marsvinshonan vid 4-5 veckor och hanen vid 8-10 veckor.
Om djuret skulle bli sjukt kräver det omedelbar sakkunnig vård.
Symptom kan vara slöhet, lös spillning vilket kan bero på hastigt foderbyte eller dålig foderkvalitet – tag tillfälligt bort kraftfodret, nysningar ibland även flytningar från nosen, rinnande eller variga ögon, onormal törst eller dålig aptit.
Om du upptäcker att ditt djur är sjukt vänta inte, detta leder ofta bara till en svårare behandling. Rådfråga alltid veterinär i ett tidigt skede. Se till att buren är rymningssäker, en gnagare på rymmen kan skada såväl sig själv som inredning och elsladdar.
Barn gillar djur – såväl stora som små – och det är nyttigt för barn att växa upp, umgås och ta ansvar för ett djur. Om djuret är ämnat för ett barn tänk då på att du som vuxen ändå alltid måste bära huvudansvaret!
Detta skötselråd är allmänt utformat och omfattar bara grundläggande råd.
För djurets bästa bör du dock skaffa dig ytterligare kunskaper