Skötselråd för hamster

Djurfavoriten Logo.
Skötselråd, Hamster
Hamster är en liten och söt krabat som många barn haft som sin lilla favorit. Våra skötselråd ger dig tips och råd för ett trevligt djurägande

Skötselråd hamster

Hamstrar förekommer i en mängd olika raser men det är långt ifrån alla som finns i handeln.

Storlek och livslängd

De vanligaste hamsterarterna är;

  • Guldhamster (Mesocricetus auratus) som härstammar från Syrien och vildformen är gulbrun med vit mage och svart fläck på bröstet.
    Tamformen förekommer i flera olika pälstyper och färgvarianter.
    Guldhamstern blir ca 15 cm lång och lever vanligtvis i 2 år och den är en “ensamvarg” som slåss med livet som insats även mot det andra könet.
  • Kinesisk Dvärghamster (Cricetulus griseus) härstammar från Mongoliet och Manchuriet. Färgen är grå med ett mörkt streck på ryggen, en så kallad ål och den har en cirka 2 cm lång svans.
  • Rysk Vintervit Dvärghamster (Phodopus sungoris sungoris) härstammar från Sibirien och Manchuriet. Färgen är grå med ett mörkt streck på ryggen, s.k. ål men förekommer numera i flera olika färger i handeln.
  • Campbells Dvärghamster (Phodopus sungoris campbelli) härstammar från Mongoliet. Viltfärgen är gråbrun med mörk ål men tamformen förekommer också i vit (albino) och cinnamon (beige).
  • Roborovski Dvärghamster (Phodopus roborovski) kommer från Mongoliet, Manchuriet och norra Kina. Färgen är beige utan mörk ål. Dvärghamsterarterna lever i ca 2-3 år (kinesisk dvärghamster kan bli ca 4-5 år) och storleken varierar mellan 8-10 cm. Alla dvärghamster arter bör till skillnad från guldhamstern hållas i par eller grupp.

Hamsterburen

En bur till en guldhamster ska enligt Jordbruksverkets föreskrifter ej understiga 0,12 m² (ca 50×25 cm) och ingen sida kortare än 25 cm.
Buren bör vara minst 20 cm hög.
En bur till dvärghamstrar bör inte understiga 0,09 m² (ca 25×40 cm) och ingen sida kortare än 20 cm.
Gallermellanrummet till en dvärghamster bör inte överstiga 7 mm och 11 mm till Guldhamstern annars finns risk att djuret rymmer genom gallret.

Burinredning

I buren bör det finnas ett motionshjul av tillräcklig storlek, beroende på djur.
Lite lekrör eller liknande och minst ett hus med tillhörande hamstervadd. 

Har du flera hamstrar i samma bur så bör det finnas ett hus för varje individ och för att ge ditt djur en tillräcklig stimulans och därigenom undvika tristess så bör burinredningen regelbundet varieras. 

Som bottenmaterial rekommenderar vi Four Friends smådjursströ, ett bottenmaterial som är drygt med hög absorberingsförmåga och skräpar och luktar betydligt mindre än t.ex. kutterspån.
Buren ska regelbundet (3-4 ggr/månad beroende på antal djur, burstorlek och valet av bottenmaterial) städas och burbotten skuras. En vattenflaska är att föredra framför skål, då vattnet i skålen fort blir smutsigt och måste bytas ofta.
Matskålen bör vara låg, vid och tung för att undvika att djuret välter skålen. Lämpliga keramikskålar finns i vår butik. 

Hamstrar vill ha minst en skål med toa/badsand som du byter minst en gång/vecka för att undvika obehaglig lukt från buren.

Föda

Hamstern äter i vilt tillstånd en varierad kost bestående av fröer, grönfoder och insekter och för att säkerställa en komplett kost rekommenderar vi Brit Animal, Versele Laga eller Selective en hamsterblandning i pelletsform tillika ett helfoder av mycket hög kvalitet och innehåller allt din hamster behöver. 

VI rekommenderar inte en blandning eftersom hamstern då gärna plockar ut de godaste bitarna och du riskerar att få en tjock hamster som inte mår bra.
Vill du ge grönsaker, gör det med måtta för att undvika krånglande magar. 

Vattnet skall bytas dagligen och en saltsten skall alltid finnas i buren men om hamstern slickar för mycket på den så ska den tas bort från buren.

Skötsel

Hamsterns tänder växer hela tiden så de måste nötas ner till rätt längd.
Fröstänger och annat hårt gnagargodis löser problemet. 

Klorna behöver vanligtvis inte klippas. 

Låt djuret vara ifred i sin bur under det första dygnet i det nya hemmet. Börja därefter lite försiktigt att bekanta dig med djuret, använd gärna lämpligt hamstergodis för att locka fram djuret.
Efter något dygn kan du försöka klappa djuret, helst i knät sittandes på golvet.

Hamsterungar kan vara livliga men blir snart tama om de hanteras ofta.
När hamstern börjar känna sig hemma, låt den då vara med och bli en riktig familjemedlem. Ju mer djuret får vara med och bli hanterat, desto tamare och trevligare blir det. 

Tänk på att alltid ge hamstern ett ordentligt stöd då du lyfter den. Bär inte omkring på djuret i onödan eftersom det lätt kan tappas i golvet och skadas allvarligt.

Övrigt

Dvärghamstrar kan fungera att ha flera tillsammans men inget som vi tyvärr kan garantera även om det i de flesta fall fungerar alldeles utmärkt. En förutsättning för detta är att du håller olika kön eller två honor. Dessa måste i så fall köpas samtidigt för att undvika problem och buren bör i då vara lite större för att få plats med flera hus, matskålar och bad. Om hamstern skulle bli sjuk kräver det omedelbar sakkunnig vård. Symtom kan vara slöhet, lös spillning eller dålig aptit. Om du upptäcker att ditt djur är sjukt vänta inte, detta leder ofta bara till en svårare behandling.
Rådfråga alltid veterinär i ett tidigt skede. Se till att buren är rymningssäker, en gnagare på rymmen kan skada såväl sig själv som inredning.

Barn gillar djur och det är nyttigt för barn att växa upp, umgås och ta ansvar för ett djur. Om djuret är ämnat för ett barn tänk då på att du som vuxen ändå alltid måste bära huvudansvaret!

Detta skötselråd är allmänt utformat och omfattar bara grundläggande råd. För djurets bästa bör du dock skaffa dig ytterligare kunskaper.

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>