Skötselråd för dvärgkaniner

Djurfavoriten Logo.
Dvärgkanin vädur skötselråd
Dvärgkaniner är gulliga, trevliga och alldeles utmärkta djur till ett barn och vuxna med barnasinnet i behåll! Här, i våra skötselråd kan du läsa om hur kaniner lämpligen ska skötas

Skötselråd Kanin

De vanligaste dvärgraserna är hermelinkanin och dvärgvädur och olika blandningar av de två.
De förekommer i alla möjliga färger, hårlag och teckningar. De är lättränade och många av våra kunder har de helt lösa hemma, lite som en hund.

Storlek och livslängd

Kaniner blir vanligtvis ungefär 6-8 år gamla, men vissa individer kan bli betydligt äldre än så. 

Hermelinkaninen som är den mindre av de två väger ungefär upp till 1,5 kg. Huvudet är runt med korta upprättstående öron. Hermelinkaninens päls kan vara antingen normalhårig, långhår eller rex (teddybjörnsliknande) och finns i många olika färger och teckningar.

Dvärgväduren är något större och väger normal upp till 2,5 kg. Huvudet är kort och brett med långa hängande öron. Pälsen kan antingen vara av normalhår eller långhår och förekommer även den i många olika färger.

Kaninburen

Buren till en kanin kan aldrig bli för stor och den får enligt Jordbruksverkets föreskrifter inte understiga 0,5 m² (cirka 100×50 cm) för en kanin som väger max 2 kg. 
För en något större kanin och för en kanin som vägen upp till 3,5 kg så ska buren ha en bottenyta om minst 0,7 m² (cirka 120×60 cm).

Buren placeras lämpligen fritt från drag i normal rumstemperatur. Se till att buren är rymningssäker, en gnagare på rymmen kan skada såväl sig själv som inredning och elsladdar.

Inredning i buren

På burbotten så rekommenderar vi att du använder Four Friends smådjursströ, ett bottenströ. Den är dryg, har en hög absorberingsförmåga och den skräpar, dammar  och luktar betydligt mindre än t.ex. kutterspån. 

Kaniner är renliga djur och de uträttar ofta sina behov på en och samma plats i buren och om man vill så kan man ofta få de att gå på låda ungefär som en katt.

När kaninen valt ut sitt hörn så ställer du dit en liten toalåda för katt eller en hörntoa för kanin.
Buren ska regelbundet (1-2 ggr/vecka beroende på antal djur, burstorlek och valet av bottenmaterial) städas och burbotten skuras/torkas av.
En vattenflaska är att föredra framför skål eftersom vattnet i skålen fort blir smutsigt och måste bytas ofta.
 Matskålen bör vara låg, vid och tung för att undvika att djuret välter skålen och lämpliga keramikskålar hittar du i våra butiker.

Föda

Kaninens basfoder består av hö, som alltid ska finnas i buren. Eftersom hö är basfodret för en kanin så är det viktigt att det är näringsrikt och av god kvalitet.

Hos oss säljer vi ett ekologiskt ängshö och inte som ofta är brukligt ett grovt hö avsett för t.ex. häst.
Höet skall vara friskt och väldoftande och det får inte lukta unket eller mögligt och det viktigt att du kontrollerar extra noga under höst/vinter när det lätt blir kondens i påsen och därför ska alltid hö förvaras hemma i en öppnad påse.
För att säkerställa en komplett kost rekommenderar vi att du kompletterar med en kaninblandning i pelletsform. Vi rekommenderar t.ex. Brit Animal, Versele Laga eller Selective. Vi rekommenderar vanligtvis inte en blandning eftersom djuret då ofta väljer att plocka ut bara det godaste och då blir kosten inte komplett. 

En dvärgkanin som lever inomhus ska äta ungefär 0,5 dl pellets/dag, inte mer!
Lever kaninen ute året runt så ökas mängden pellets under hösten för att under vintern ges fri tillgång. Om kaninen blir tjock, dra ner på mängden pellets, inte på höet.
Vill du ge grönsaker, gör det med måtta och introducera alltid grönsakerna försiktigt för att undvika krånglande magar och var speciellt försiktig med färskt gräs i början av sommaren då detta kan leda till kraftiga diarréer.
Vattnet skall bytas dagligen. En saltsten är oftast inte nödvändigt om kaninen får en bra föda. Det skadar dock inte att den finns tillgänglig i buren så länge inte kaninen slickar på den för mycket

Skötsel

Kaninens tänder växer hela tiden så de måste nötas ner till rätt längd. Fröstänger och annat hårt godis hjälper dig att undvika tand och bettproblem på din kanin.

Kaninens klor bör klippas ungefär 1-2 gånger/månad och till det så använder du en specialsax avsedd för kloklippning.
Är du osäker på hur du ska klippa, vänd dig då med förtroende till oss så hjälper vi till. OBS – tidsbeställning gäller!

Långhåriga kaniner skall borstas regelbundet och tovor avlägsnas ur pälsen.
Lämplig kam, borste eller karda hjälper vi dig med. Låt kaninen vara ifred i sin bur under det första dygnet i det nya hemmet. Börja därefter lite försiktigt att bekanta dig med djuret, använd gärna lämpligt kaningodis för att locka fram djuret. 

Efter något dygn kan du försöka klappa djuret, helst i knät, sittandes på golvet.
När kaninen börjar känna sig hemma, låt den då vara med och bli en riktig familjemedlem. Ju mer djuret får vara med och bli hanterat, desto tamare och trevligare blir det. Tänk på att alltid ge kaninen ett ordentligt stöd när du lyfter den; den ena handen runt kroppen och den andra stöder underifrån. Bär inte omkring på djuret i onödan eftersom det lätt kan tappas i golvet och skadas.

Övrigt

Dvärgkaniner kan utan problem tas ut på promenad i en anpassad sele med koppel.
Kaninen blir könsmogen vid 4-6 månader. Om kaninen skulle bli sjukt kräver det omedelbar sakkunnig vård. Symptom kan vara slöhet, lös spillning (kan bero på hastigt foderbyte eller dåligt foder), nysningar ibland även flytningar från nosen, rinnande eller variga ögon, onormal törst eller dålig aptit.
Om du upptäcker att ditt djur är sjukt vänta inte, detta leder ofta bara till en svårare behandling. Rådfråga alltid veterinär i ett tidigt skede.

Barn gillar djur – såväl stora som små – och det är nyttigt för barn att växa upp, umgås och ta ansvar för ett djur. Om djuret är ämnat för ett barn tänk då på att du som vuxen ändå alltid måste bära huvudansvaret!

Detta skötselråd är allmänt utformat och omfattar bara grundläggande råd och för djurets bästa bör du dock skaffa dig ytterligare kunskaper.

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>