Röda hönskvalster

Djurfavoriten Logo.
Röda hönskvalster
Röda hönskvalster en mardröm i hönshuset som orsakar klåda och stör hönsens nattsömn och som kan leda till blodbrist och att djuren avlider.

Röda hönskvalster, en mardröm i hönshuset

Röda hönskvalster orsakar klåda och stör hönsens nattsömn. Vid kraftigare angrepp i så kan det leda till blodbrist, mindre äggproduktion och i värsta fall även att djuren avlider.

Förekomst

Detta kvalster är ganska vanligt förekommande och påträffas vanligtvis bland värphöns och i hobbyhönsbesättningar och i hela landet.
Angreppen är vanligare under den varma årstiden och bland hobbyhöns så tenderar angreppen att öka under sensommar och tidig höst och detta för att parasitens fortplantning gynnas av värme och ökad luftfuktighet.

Var och hur hittar man kvalstren?

Den blodsugande parasiten varierar i färg från grått till rött och den är ungefär en millimeter lång.
Den förekommer endast tillfälligt i hönsens fjäderdräkt och att äta (suga blod) och detta sker mestadels under natten när värddjuret sitter still på sin pinne. Ruvande höns som ligger stilla i ett rede kan drabbas svårt oavsett tid på dygnet.

När kvalstren inte sitter på hönsen och äter så vistas de i hönshuset, under sittpinnar, i värpreden och i alla springor so de kan hitta – och det är många sådana i ett hönshus!

Man kan ibland upptäcka dem på äggen som kan få små blodprickar på skalen när äggen rullat över och klämt sönder ett kvalster.
Hittar du prickar på äggen och misstänker en begynnande invasion av kvalster i hönshuset så kan detta kontrolleras genom att stryka ett fuktigt hushållspapper under sittpinnarna. Pappret kommer i så fall att färgas rödbrunt av levrat blod som finns på pinnarna.
Vid kraftiga angrepp så ser man ofta kvalster med blotta ögat på inredningen.

Parasiten varierar i färg från grå till röd och de är upp till en millimeter i storlek.

Hur smittar det och hur påverkar det hönsen

Det vanligaste är att man får in det när man köper nya fåglar.
Det kan också spridas genom utrustning eller från vilda fåglar om det till exempel finns ett fågelbo i direkt anslutning till hönsgården men detta är inte lika vanligt.

Det är en besvärlig parasit i en hönsbesättning och angrepp leder till klåda, irritation och dålig sömn hos fåglarna som är angripna. Lusten att ruva avtar om det finns kvalster i redena. Hönsen dör om av akut cirkulationssvikt på grund av blodbrist man inte får bukt på problemet

Bekämpa invationen

Det är ofta svårt att bli av med problemet eftersom de kan överleva flera månader men man kan med ganska enkla medel minska antalet till nivåer som egentligen inte påverkar djuren nämnvärt.

Kvalstren måste bekämpas i dess gömslen, inne i hönshuset och inte på hönsen eftersom de bara befinner sig där när de söker föda.

Mekanisk rengöring i flera steg är det som gäller.

Töm hönshuset på allt från bottenmaterial till reden och sittpinnar och skrubba insidan av huset med borste från tak till golv. Använd såpa eller diskmedel och se till att du kommer åt ordentligt i alla skrymslen och vrår.
Steg två är att gå över allt med högtryck eller ångtvätt och låta det torka ordentligt innan hönsen får komma in igen.

Vi rekommenderar att man i samband med detta tar tillfället i akt och tätar alla springor med mjukfog och målar på ett par lager med en täckande färg som är avtorkbar.

Innan all utrustning tas in igen i hönshuset så ska den rengöras på samma sätt som inne i hönshuset. När man fyller på redena med lämpligt bottenmaterial och halm så rekommenderar vi även en ordentlig näve med Kiselgur i bottenmaterialet innan det tas i bruk.

Är du riktigt duktig så strör du kiselgur över varje fågel, ner i fjäderdräkten så minskar du risken att kvalstren får fäste på nytt.

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>