Funderar du på att skaffa höns
Och vakna upp på morgonen men vetskapen om att kunna gå ut och hämta pinfärska ägg från höns som får gå fritt, och har som har ett bra liv.
Du är inte ensam och att ha några höns på den egna tomten blir allt vanligare.
Att ha höns på tomten är charmigt men vad krävs av dig för att de ska må bra och behöver du ha tillstånd?
Tillstånd
Det råder olika regler beroende på du bor och de som kan svara på vad som gäller där du bor är din kommun.
Det kan också vara bra att prata med grannarna innan även om de egentligen inte kan säga något om du bara har eventuella tillstånd klara.
Vill du ha en tupp tillsammans med dina hönor så krävs det tillstånd åtminstone inom tätbebyggt område. Sannolikheten för att få tillstånds att hålla en tupp i tätbebyggt område ges väldigt sällan men man kan ju alltid försöka.
På landet, utanför samhället så är det vanligtvis inga problem men där kan det ju för grannsämjan skull ändå vara smart att prata med grannarna.
Bygga hönshus och hönsgård
Lite beroende på hur många höns du ska ha och hur stora raser du funderar på så måste ett hönshus att erforderlig storlek byggas eller inhandlas och lämpligt är att även i direkt anslutning till det även bygga en tillräckligt stor hönsgård.
Alla regler enligt djurskyddslagen hittar du via den här länken
Det finns färdiga hönshus att köpa men de är ofta väldigt små och ofta för dåligt isolerade för att hålla höns i året om.
En lekstuga kan enkelt byggas om till hönshus eller en redskapsbod i trä från bygghandeln om man inte själv är händig utan är född med tummarna mitt i handen.
Huset behöver en dörr där du kan gå in och en dörr med spång där hönsen kan gå in och ut.
Huset behöver ha fönster för att få in naturligt ljus och någon form av el så att du kan få in artificiellt ljus under årets mörka period och för att säkra att det inte blir för kallt så att vattnet inte fryser.
Innerväggarna i huset är bra om de är helt släta och att alla springor är ordentligt tätade med mjukfog för att underlätta städning och där med minska risken för att ohyra får fäste inne i huset.
Hönsgården fäster man lämpligen i hönshuset så att inte rovdjur kan ta sig in mellan hus och rastgård. När det gäller storlek på hönsgård så kan den aldrig bli för stor och dessutom så är det bra om man kan rovfågelssäkra uppåt.
Detta gör man enklast med hönsnät eller ett så kallat balkongnät för katter.
Vi rekommenderar att man använder et så kallat putsnät till hönsgåden. Putsnätet är ganska tätt och det är svårt för rovdjur att ta sig in eftersom det är betydligt starkare än motsvarande hönsnät.
Enklast är att sätta reglar eller stolpar med 1 meter mellanrum eftersom putsnätet är just 1 meter bredd och fästa nätet med en häftpistol och klammer.
Stabilisera stolparna i överkant med en överliggare och tänk på att även gräva ner nätet ca 30 cm i backen för att förhindra att rovdjur tar sin igenom att gräva sig under.
Om man har mycket sten i backen eller bygger rastgården mellan stora träd och inte kan komma ner i backen så kan det räcka att nätet läggs ut ca 50 cm på backen och att man därefter lägger på lite stenar för att dölja det och för att hålla nätet på plats.
I butiken så har vi/eller kan få fram färdiga rastgårdar, med tak och allt. Vi har även mobila nät som man kan koppla el till för att hålla t.ex. räven på utsidan.
Tänk på att du hittar saker för att berika hönsens liv i rastgården som tex grena att klättra i eller varför inte en gunga eller två. Sandbad är också bra att ha men om du har det ute så är det bra om det kan stå under tak.
Inreda hönshuset
Inne i huset behövs tillräckligt kraftiga sittpinnar, värpreden, belysning, samt foder- och vattenautomater.
Vi rekommenderar automater som går att hänga upp i en kedja, taket. Hänger de i taket så är risken mindre för att hönsen välter de och att det kommer skräp i fodret/vattnet.
Som bottenmaterial i hönshuset så tycker vi att EASY STRÖ är det absolut bästa. Det håller fukten bättre och det är betydligt drygare än t.ex. kutterspån. Det blir inte heller lika dammigt inne i huset som om du använder torv.