Att välja rätt foder

Djurfavoriten Logo.
nest, chicken eggs, brown
Att välja rätt foder är lika viktigt till den lilla kycklingen som det är till den vuxna hönan och en anpassad näring är en förutsättning för ett bra liv.

Vi valde Svenska Foders produkter

Att välja rätt foder är viktigt om man vill ha friska höns som värper optimalt.
Vi säljer hönsfoder från Svenska Foder och vi valde deras produkter för att de tillverkas i Sverige av övervägande lokala råvaror.
De har producerat hönsfoder i mer än 30 år efter de senaste forskningsrönen för att dina fåglar ska må så bra som möjligt.
Deras produktutveckling och ständiga strävan att producera bättre och lite klimatsmartare foder gör att vi alltid kan erbjuda våra kunder det bästa.

Salmonella kan spridas från foder till höna, vidare till ägget för att sedan smitta dig!

Alla deras pelleterade hönsfoder är garanterat fria från salmonella vilket är skönt att veta eftersom denna sjukdom indirekt kan smitta oss människor genom det foder som våra höns äter.
Salmonella i ett hönsfoder kan smitta hönan som för det vidare till ägget. Om olyckan är framme så kan vi bli sjuka när vi äter dessa ägg.

I djurfoder så används, på gott och ont mycket soja. Svenska Foder använder bara så kallad ansvarsfullt certifierad soja. För att få kalla sin soja för ansvarsfullt certifierad så är det många krav som den måste uppfylla; alltifrån regler om barnarbete och rättvisa löner till att den bara får odlas på minst 20 år gamla jordar för att inte medverka till skövlingen av regnskogen.
Merparten av sojan kommer från Kanada men även lite från Brasilien.

Att välja rätt foder

Att välja rätt foder är precis lika viktigt till den där lilla kycklingen som det är till den vuxna hönan i produktiv ålder. Näringsbehovet skiljer sig en hel mellan fåglar inte bara beroende på ålder och ras utan även om hönsgruppen är lugn eller tenderar av vara lite stressad.
Svenska Foder har foder och tillskott av varierande slag för att täcka de flesta behoven.

Fågel Start - För den bästa starten på livet

Start är ett näringsrikt startfoder anpassat för den lilla kycklings behov som säkerställer en optimal tillväxt av skelett, viktiga organ, muskulatur och fjäderdräkt.
Innehåller rikligt med proteiner, vitaminer, mineraler och energi noga sammansatta för att den lilla kycklingen ska kunna smälta maten på bästa sätt.
Innehåller enzymer som hjälper kycklingen att bryta ner bland annat fiber och fosfor. Tack vare detta så minskar utsöndringen av fosfor vilket också är en stor miljönytta – lite smartare för klimatet helt enkelt!

kyckling att välja rätt foder

Fodret ges till alla kycklingar upp till ungefär 6 veckors ålder.
Fågel start passar även utmärks som foder till vaktlar genom hela livet eftersom det innehåller mer protein och energi jämfört med motsvarande vuxenfoder.

Fågel Växt

Basfoder nummer två till kycklingen skulle man kunna säga som man ger efter Fågel Start.

Fodret ger en lagom, lite lugnare tillväxt och den unga fågeln får den näring som den behöver inför den kommande värpperioden.
Fågel växt kan även ges som ett basfoder till höns under viloperioden det vill säga när den tagit paus i värpandet. Så fort hon börjat värpa igen så måste du gå tillbaka till att ge ett värpfoder igen.

Tillgodose hönans behov

Ett ägg är ett fantastiskt livsmedel, rikt på protein, fett, vitaminer och mineral. För att hönan ska kunna leverera detta så behöver hon äta ett foder som förser henne med alla byggstenar.
Ett bra och väl sammansatt foder ger den bästa förutsättningen för detta och som samtidigt hjälpen henne att hålla en fin fjäderdräkt.
Vid utfodring med Svenska Foders helfoder/pelleterade produkter så kan man vara säker på att alla näringsämnen finns med och att de finns i tillräcklig mängd.
I samtliga hönsfoder så används havre som inte bara är smakligt utan också för att det bidrar positivt till en god mag- och tarmhälsa. Mår magen bra mår fågeln bra!

Värp Opti - Basfoder för hela gruppen

Vår populäraste hönsfoder som är lite av ett basfoder som passar de flesta raser.
Innehåller en hög aminosyranivå för en god äggproduktion och fin fjäderdräkt.
Ett komplett helfoder med extra paprika och tagetes för att gulan ska bli gulare 🙂
Innehåller inga rapsprodukter som på vissa brunvärpande raser kan ge äggen en bismak av fisk.

chicken, hen, poultry

Värp Nära - Ett klimatsmartare val

Värp Nära är ett klimatsmartare hönsfoder som inte innehåller någon soja utan i stället proteinråvaror från Sverige och Europa.
Fodret är näringsrikt och ges till höns i värpålder.
Fodret innehåller en hög nivå av aminosyran metionin för större ägg.

Värp Eko Trygg

Eko Trygg är det självklara valet för dig som vill ha ett bra ekologiskt helfoder till dina hönor.
Fodret är godkänt att användas i ekologisk produktion:
För att ett foder till fjäderfä ska få klassas som ekologiskt så måste minst 95 % av alla proteinråvaror med jordbruksursprung , vara ekologiskt odlade. (denna regel gäller fram till årsskiftet 2021/2022).

Fågel Multi

Ett lämpligt foder för alla raser som inte lägger så många ägg.
Fodret passar utmärkt till alla avelshöns, då ägget blir extra laddat för avkommans skull. Fodret kompletteras med snäckskal för bästa resultat.

Värp Blanda - För dig som gillar att blanda själv

Detta foder är för dig som gillar att blanda men framför allt för dig som har eget spannmål.
För att detta blanda produkt ska bli komplett så ska du ge 50% Värp Blanda 40 % spannmål (gärna fler olika sorter) och 10 % snäckskal.

Glöm inte kiselgur i alla reden och i sandbadet för att minska risken för ohyra. Läs mer om kiselgur genom att klicka på länken här nedan.

Svenska foders pelleterade produkter är för de flesta hönsgrupper tillräckligt dvs. de innehåller allt som hönan normalt sett behöver. I fågelgrupper där det inte råder full harmoni, där gruppen av olika är lite stressad så brukar vi rekommendera ett tillskott av en multivitamin i vattnet. Stressade individer blir lättare sjuka och därför kan en multivitamin vara bra för ett starkt immunförsvar.

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>