Skaffa katt

Djurfavoriten Logo.
skaffa katt
Att skaffa katt kan vara den bästa du gjort men vad kommer det krävas av dig och vad behöver du införskaffa för utrustning?

Att skaffa katt är väl enkelt?

En katt, en kattlåda, lite mat och sedan är det klart men fullt så enkelt är det kanske inte!

Innan du skaffar katt bör du ställa dig själv några frågor.

  • Är jag en lämplig kattägare och har jag tid?
  • Ska jag välja raskatt eller bondkatt?
  • Vilket kön?
  • Lång eller kort päls? Kattunge eller en vuxen katt?

Frågorna blir snart ganska många men oavsett om du köper en raskatt eller väljer en bondkatt så  bör kattungen vara minst 12 veckor när den flyttar från sin mamma.

Ingenting är viktigare för kattungens framtida trygghet än att den får ”lära” av sin mamma under denna tid. En otrygg kattunge kan skapa stora problem i sin nya familj och därför rekommenderar vi att du besöker din kattunges hem för att skapa dig en uppfattning hur den har vuxit upp. 

Om kattungen inte är vaccinerad när du hämtar den så gör de omedelbart och är den inte vaccinerad så är den sannolikt inte heller avmaskad och då bör det också göras.

När katten har sin grundvaccinering som kattunge så omvaccineras den vanligtvis en gång om året. 

VI rekommenderar att tu tar en försäkring på din katt och där är det många som väljer att ha den i samma försäkringsbolag där man har sin hemförsäkring.

Alla katter ska vara id-märkta och om den inte är det vid köåetillfället så är detta något som du måste ombesörja via en veterinär. Det görs enkelt med ett datachips som är lätt att läsa av.

Maten till en katt består inte bara av mjölk och strömming som många tror. Katten är en utstuderad köttätare och vill så också förbli. Mata därför alltid katten med ett bra köttbaserat helfoder för katter baserat på kött.

Vi vill gärna slå ett slag för alla de katthem som hjälper hittekatter. De tar hand om katter som ska avlivas, ibland bara för att den tidigare ägaren inte klarade av den. Det finns exempel på kattungar som avlivas för att den tidigare ägaren inte klarade av att den klöste.

Lycka till!

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>