Den stora dagen när kattungen kommer hem
Att få hem en kattunge är alltid lika spännande – det blir ju en ny medlem av familjen. Till en början kommer kattungen att känna sig främmande i den nya miljön. Den kommer i en början att sakna sina kullsyskon och tryggheten hos mamman.
För att minska saknaden och för att hjälpa kattungen att känna sig hemma i det nya hemmet kan du redan innan den kommer hem ordna en egen, varm och skön viloplats där den kan sova. Se även till att det finns foder framme. Det finns massor av foder på marknaden av varierande kvalitet och om du har vägarna förbi någon av vår butik så kan vi berätta lite om skillnaden mellan olika foder och fodertyper; torr-, blöt- och färskfoder.
Ett bra sätt att transportera hem kattungen är i en transportbur avsedd för katter. Vi har rejäla transportburar som inte katten rymmer ur vilket kan vara en fördel om inte annat när det är dags för veterinärbesöken. Om du lägger i en mysig dyna i transportburen så kan du även använda den som bädd.
Skötsel och smekningar håller pälsen ren och fin och stärker samtidigt banden mellan er och för att sköta pälsen så krävs det borste, kam eller karda, lite beroende på pälstyp. Vill du lära katten att bada så är det nu som det är enklast eftersom kattungen vanligtvis inte protesterar lika mycket som en vuxen katt. Vatten brukar inte katter gilla men det går att lära dem.
Katter märker revir genom att bland annat klösa på soffor, mattor och andra saker. Detta är inget som de gör för att j*vlas med oss utan för att markera för andra katter att det här hemmet är upptaget och håll dig härifrån!
Vi rekommenderar en bra klösmöbel och gärna en där katten inte bara kan klösa utan även där den kan leka och sova. Om katten trivs med sin nya klösmöbel så är chansen större att den även märker revir där! Ett bra komplement till klösmöbeln är en fyspray som du sprejar där katter INTE får klösa.
Valet av kattsand är viktigt om du vill slippa obehaglig lukt hemma och här gäller tumregeln dyra = bättre i alla fall i de flesta fall. Till det väljer du en bra kattlåda och där har vi många olika modeller i butikerna.
Leksaker behöver ingen närmare presentation men det man kan säga här är att du behöver inte investera i dyra kattmyntaleksaker till en börjar för kattungen brukar inte reagera på den doften förrän de blir könsmogna. Välj lite olika material och utförande så blir det nog bra.
Under första tiden i det nya hemmet är en lugn omgivning bra för kattens hemkänsla och för att ge katten ett extra lugn och som underlättar flytten hem till dig så rekommenderar vi att du köper en Feliway rumsspray, ett feromon som lugnar katten och för den att känna sig trygg i allt det nya.
En katt behöver vaccineras och direkt när du fått hem din nya kattunge bör du kontakta veterinären för vaccination.
Avmaskning skall ske minst en gång per år, gärna oftare. Om din katt är en utekatt bör du avmaska den regelbundet upp emot 4 gånger per år.
Om du har hona som är utekatt och vill undvika att få fler bör du vid cirka ett års ålder sterilisera/kastrera din katt. Detta är ett rutiningrepp och under normala omständigheter ofarligt för din katt. Har du en hankatt får han i regel en mycket frän urindoft när han blir könsmogen.
Genom att kastrera katten blir du av med problemet och dessutom slipper du en ”galen” marskatt.
I en början är det lämpligt att kattungen får vara i ett enda rum. Finns det öppen spis i rummet bör du sätta skydd för eldstaden. Det har hänt att skrämda katter klättrat upp i skorstenen. Var förutseende precis som med ett barn. Ge katten leksaker, för lek och motion. Undvik garn och snören då de kan sväljas, fastna i magen och skapa problem.
Kloklippning sköter katten själv genom att klösa på saker och märka revir om katten ska vistas utomhus. En katt som ska bo inne behöver hjälp med kloklippning. Om du är rädd om soffan eller äkta mattan kan det vara en god idé att införskaffa en klösmöbel som vi skrev om tidigare.
Katter är av naturen skapta som köttätare, precis som lejon, tigrar och andra vilda kattdjur. De är till och med obligata karnivorer vilket innebär att de regelbundet måste äta ett högvärdigt protein från kött.
Som köttätare har de jämfört med andra djur, speciella behov av proteiner, fetter och vitaminer. Kattungars näringsbehov skiljer sig från vuxna katters så till vida att de behöver mera protein och fett för att kunna växa ordentligt.
Det är viktigt att ge den rätta näringen och att kattungen ges möjlighet att äta ”lite men ofta”.
Utfodra din katt med kattfoder och inte med hundfoder även om de kan tyckas innehålla samma ingredienser.
Vi har lite olika foder i våra butiker och om du kommer förbi så hjälper vi dig i foderdjungeln och undviken en ”katta”strof!
Hundfoder innehåller inte eller för katten för låga nivåer av aminosyran Taurin som är livsnödvändigt för katten.