Husdjuren påverkar oss

Djurfavoriten Logo.
Husdjuren påverkar oss
Husdjuren påverkar oss mer av vad de flesta känner till. De blir livskamrater, ger oss nya fritidsintressen och påverkar i månt och mycket vår sociala miljö

Husdjuren påverkar oss mycket mer än vi tror

Vi är många som dagligen kommer i kontakt med djur på olika sätt och våra djur har för massor av människor blivit så mycket mer än bara ett djur.
Våra djur har blivit till livskamrater. Livskamrater som givit oss nya fritidsintressen, som lett till nya värderingar och som påverkat både livsstil och vår sociala miljö.

Man kan regelbundet läsa i tidningar och se på TV om hur djur och då främst hundar besöker våra gamla på ålderdomshemmen för att skänka glädje och ge de äldre livskvalitet!
Var 6:e person i Sverige rapporterar att de inte har någon riktigt nära vän och ungefär 4% av alla svenskar uppger att de är socialt isolerade.
Många äldre känner en stor ensamhet i sina egna hem och kanske har man förlorat både partner och vänner, har barn som bor en bit bort och har nog med sina egna liv. Det skapar ofta en stor reell ensamhet bland våra gamla.

Att ha ett husdjur är rena hälsokuren

När vi kommer i kontakt med djur så har de lärde sedan länge kunnat påvisa att vi blir mindre stressade, vi kommer ner i varv.
Vår puls och blodtrycket sjunker och dessutom så minskar mängden av kortisol i kroppen.  
Kortisol är ett hormon som i höga nivåer sänker vårt immunförsvar och ökar risken för såväl depressioner som ångest.
Höga nivåer av kortisol i blodet ökar dessutom risken för hjärtkärlsjukdomar samt för övervikt och fetma.

Forskningen påvisar värdet av att ha ett husdjur

– Närvaro av hund kan dämpa stressaktiviteten hos barn och ungdomar och samspel med djur kan öka den sociala förmågan. Dr Andrea Beetz, psykolog, universitetet i Rostock.

– Oxytocinsystemet har en förmåga att öka social interaktion, det skapar bindning mellan individer, dämpar stress och stimulerar läkande processer hos såväl människor som djur när de interagerar. Professor Kerstin Uvnäs-Moberg, SLU.

– Ungdomar med anpassningsproblem i skolan kan ha särskilt god nytta av hundar.
Individer med anknytningsproblem har svårt att lita på människor, men i närvaro av hundar kan tilliten återkomma och därmed möjliggörs positiv interaktion med vuxna inte minst i skolan. Professor Henri Julius, universitetet i Rostock.

– Djur och naturunderstödd rehabilitering har lett till förbättringar till exempel vid symtom på utbrändhet, depression, ångest och välbefinnande. Positivt är minskad sjukskrivning och vårdkonsumtion, 90 procent går tillbaka till aktivitet och man ökar sin aktivitetsgrad under uppföljningar ett år efter avslutad behandling. Eva Sahlin, forskare, SLU.

Därför blir vi glada när vi klappar ett djur

När vi klappar ett djur så frigörs hormonet oxytocin i kroppen som gör oss gladare och lugnare. Hormonet frigörs på samma sätt hos det djuret som vi klappar eller håller om.
Samma sak händer i våra kroppar när vi kramar en annan människa som vi tycker om.
Med högre nivåer av detta hormon i vår kropp så blir vi inte bara mindre stressade, vi blir gladare, mer nyfikna och har lättare att söka kontakt med andra människor.
Vårt minne förbättras och vi har lättare att lära oss saker – RENA SUPERMEDICINEN!

cat, person, playing

Människor med autism har för låga nivåer av oxytocin och därför är det bra för alla med autism att regelbundet umgås med djur.
För ett autistiskt barn så kan detta innebära en möjlig väg att stimulera den psykologiska utvecklingen och ge barnet livskvalitet.

En ordlös relation och ett (h)ärligt samspel

Relationen mellan djur och människor behöver inte vara så komplicerad och om vi bara är ärliga i våra avsikter så får vi nästan alltid kärlek tillbaka och det i massor!
När vi lever med våra husdjur blir relationen ofta nära och den sträcker sig ofta över många år.
För någon har blivit sviken av människor så kan djur vara den enda nära vännen och den enda som erbjuder fysisk kontakt.
Detta innebär att djur i familjer med problem har en hälsofrämjande effekt och djuren kan bli en viktig del i familjens vardag.

Hundar gör oss mobila och ökar vår sociala kompetens

Djur kan påverka våra rörelsevanor på olika sätt.
En hund tvingar oss ut på promenader och i genomsnitt så promenerar en svensk hundägare över 1 timma om dagen.
Dessutom är ju risken stor att vi träffar någon annan hundägare som vi tvingas prata med, gud förbjude 😉

Ja, nu när du har läst om alla hälsofördelar med att ha djur så är det kanske dags att göra slag i saken?

Hos oss på Djurfavoriten (Norrtälje) så kan du titta på kaniner, marsvin, hamstrar och lite fåglar. Vi har även akvariefiskar och svarar gärna på frågor om hur man bäst startar upp ett nytt akvarium.

I butiken finns även stora kunskaper om hundar och katter och dessutom så har fler av oss i personalen höns hemma och det är livskvalitet, det vill jag lova!

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>