Valpens första utrustning
När du väl bestämt dig för vilken ras och allt det som hör till så är det dags att införskaffa valpens först utrustning!
Här nedan går vi igenom vad du kan komma att behöva och utifrån det får du själv göra dina val med vad du behöver och givetvis vad plånboken klarar av.
En sovplats kan vara mycket, men det vanligaste är att välja en hundsäng som hunden får som sin egen och där ni lär den att den får vara ifred.
Finns det barn i familjen är det av yttersta vikt att barnen lär sig att respektera hunden när den sover och att de lämnar den ifred!
En hund som aldrig får vara ifred blir lätt otrygg och den kan till och med nafsa efter barn som aldrig respekterar detta.
Det vanliga är att man väljer en hundsäng som är något mindre och byter ut den mot en större bädd när hunden är vuxen.
En för stor hundbädd som även ska passa när hunden är vuxen skapar lätt otrygghet hos valpen som gärna vill ligga lite trångt, precis som den gjorde i valplådan hos uppfödaren.
Väljer du trots detta en stor säng, rekommenderar vi att du delar av sängen med en kudde eller liknande för att skapa den för valpen så viktiga tryggheten.
Valpar biter ofta i saker när de har lite tråkigt och därför kan det kanske vara bra att välja en säng av ett lite starkare material till en början och vänta med den häftiga designsängen tills du vet att hunden tuggat färdigt.
När du väljer säng så är det bra att titta på en som är lätt att hålla ren dvs. en som går att tvätta och då gärna i tvättmaskinen hemma.
Matplatsen är vanligtvis en fast plats i hemmet, där hunden alltid utfodras på fasta tider och brukligt är en skål för vatten och en annan för mat.
Vi rekommenderar skålar i metall, keramik eller i melamin för de är lättare att hålla rena och risken för bakteriehärdar är mindre.
Precis som med sovplatsen är det viktigt att respektera hunden och låta den få vara ifred vid sin matplats när den äter.
Vi rekommenderar att du i god tid innan valpen kommer hem inhandlar det foder valpen är van vid.
Om det är ett udda fodermärke som blir svårt att få tag på, kanske uppfödaren kan hjälpa dig med den första påsen som räcker till dess att vi hjälpt dig med ett bra alternativ.
Det kommer garanterat komma tillfällen och till och med perioder i hundens liv när den slutar att äta och när det händer, byt inte ut foder det första du gör och undvik att toppa hundmaten med den mat som blev över från din tallrik.
Genom att göra detta så belönar du bara ett felaktigt beteende som i sin tur kan leda till ytterligare problem framöver. Om det blir problem är du välkommen till oss i butiken så ska vi bistå dig med råd och tips!
Vill du veta mer om hundfoder och näringslära för hund så hittar du det på annan plats här på vår sida
Välj alltid ett kvalitetstugg och undvik ben med knutar till en valp och i synnerhet om du inte vet hur valpen beter sig när den får sitt första ben.
Lämna aldrig valpen ensam med ett tuggben och detta för att den kan svälja stora bitar av benet och sätta det i halsen.
Ett alternativ och/eller komplement till de klassiska hudbenen är färska ben som till exempel frusna nackben eller revben som går alldeles utmärkt att ge till valpar.
Har de aldrig fått det tidigare så låter du valpen vänja sig vid det genom att låten den äta på det i omgångar. Efter invänjning så kan du ge det som det är.
Belöningsgodiset ska vara smått, vara gott, vara lättuggat och sockerfritt – vi rekommenderar ett belöningsgodis som är köttbaserat och mjukt.
Det är viktigt att träningsgodiset smakar mycket och att det ska gå fort att äta upp det så att man snabbt kan gå vidare i träningen.
Många valpköpare är hysteriskt rädda för fett men sannolikheten att valpen blir tjock av lite träningsgodis är ganska liten. Blir det mycket träning så kan man dessutom minska något på portionen i matskålen.
Jaga inte fettsnålt för att undvika en tjock valp – leta efter godis med mindre kolhydrater
En hund har mycket lättare att bli tjock av kolhydrater och socker än protein och fett.
Att leka är en egentligen en träning för valpen att lära sig att döda sitt bytesdjur, sin egen föda precis som sin stamfader vargen.
Vi brukar rekommendera olika typer av leksaker och dessutom gärna av olika material.
Något som piper, något som man kan kampa och busa med, något att jaga efter och något för huvudet att jobba. Kluriga leksaker är ett utmärks redskap för att trötta ut en aktiv valp som inte kan varva ner på kvällen!
Precis som med tuggbenen så är det viktigt att du inte lämnar valpen ensam med leksaken, åtminstone tills du är säker på att valpen inte försöker svälja dem.
En hund är stark i käkarna och vuxna hundar av stora raser kan utveckla ett tryck i käkarna på mer än 1500 kg!
Som du säkert förstår så finns det inga leksaker som klarar detta i det långa loppet. Ta med i beräkningen att leksaker är en förbrukningsvara och av den anledningen kan vi inte heller lämna någon garanti på att en leksak kommer att hålla men vi kan dock förmedla vilka som håller bättre om du har en hund med stark jaktinstinkt eller starka käkar.
En leksak som håller i evigheter till en hund kan för en annan individ av samma ras ta slut på nolltid – alla hundar, precis som barn leker olika!
Den första utrustningen ska anpassas efter storlek på hund och var inte dumsnål när det kommer till val av koppel och halsband, det brukar straffa sig med en valp som bara krånglar på promenaden. Köp det första valpsetet baserat på hur stor hunden är och inte hur stor den kommer att bli och byt upp dig när det blir för litet.
Till valpar ska du aldrig välja ett halsband eller koppel som stryper!
Ett halvstryp går dock bra under förutsättning att det kan ställas i en storlek som inte ger någon strypeffekt på hunden.
En selke kan vara ett utmärkt alternativ för hunden och fördelen med en sele är att det inte blir någon belastning på varken strupe eller luftvägar.
Många hundar som inte kan gå normalt i koppel och halsband fungerar ofta mycket bättre men ett koppel och sele, även om detta inte är en garanti.
Många valpköpare undrar om Flexikoppel fungerar till valpen och svaret är ja, under förutsättning att man spärrar det och lär hunden att gå ordentligt i koppel.
De som använder ett Flexikoppel och inte lär hunden hur man ska agera i koppel löper mycket större risk att få en draghund.
Vi rekommenderar trots detta alltid ett fast koppel i början och du, glöm inte att plocka upp efter din hund på promenaden och till det finns det bajspåsar i massor av finns färger, med eller utan knythandtag!
Klotång – En bra tång är ett måste om man ska få till snygga snittytor och den bör dessutom bytas ut med några års mellanrum då den slits och efter ett tag klipper den inte lika effektivt.
En slö klotång ger lätt fransiga klor som lättare spricker och dessutom så tenderar de att trycka mer på den känsliga pulpan i klon och detta känner hunden av som ett obehag.
Vi rekommenderar att du klipper hundens klor ungefär en gång i månaden för att undvika felställning av tass och ben samt klobrott (något oftare under valptiden).
Pälsvård – Vad du ska ha för pälsvårdsutrustning beror på vad du har för hund eller rättare sagt vilken pälstyp din hund har. Till valpen räcker det oftast med en mjuk borste för att träna den att acceptera att du hanterar den.
När hunden blir äldre och pälsen växer till så är det lättaste att du avlägger ett besök i någon av våra butiker så hjälper vi dig på plats där vi kan vi visa och förklara det lite bättre.
Bada – Till valpen så rekommenderar vi ett milt schampo anpassat för valp, som vanligtvis är mildare än motsvarande för vuxen hund.
Efter schamponering rekommenderar vi att du använder ett balsam. Balsam är det som skyddar pälsen från väder och vind, ungefär som när man vaxar en bil. Använder du ett balsam så kommer hunden inte heller bli lika blöt och skitig under promenaden.
Vi rekommenderar att du badar din hund regelbunden och lite beroende på pälstyp, åtminstone varannan månad och om du badar din hund mer regelbundet minskar dessutom risken för hudproblem.
Använd inte ett schampo avsett för människa när du badar hunden, oavsett hur bra den än må vara. Ett schampo för människa är ofta starkt parfymerat och har dessutom ett felaktigt PH-värde som bara triggar en överproduktion av fett i talgkörtlarna, vilket i sin tur leder till att hunden luktar ännu mera hund.
Tandvård – Ett av de vanligaste problemen som hundägare söker veterinärvård för, är tandproblem och dålig andedräkt.
Odören i munhålan kommer oftast av att det finns tandsten på tänderna och det samlas bakterier i tandköttsfickorna. Detta i sin tur leder på sikt till tandlossning.
Vi rekommenderar att du redan i valpstadiet lär hunden att acceptera att du borstar tänderna.
I våra butiker har vi olika borstar och bland annat tandborstar som borstar både in och utsida samtidigt. Dessutom har vi tandkräm med olika smaker som hundar ofta gillar.
Utöver tandborstar och tandkräm så har vi en del andra produkter som verkar bakteriedödande och tandstenshämmande i hunden mun och om du kommer in till oss så berättar vi mer.
Öron och ögonvård – Hundar med lång päls i ansikte och med riklig behåring på insida öronen eller öron som ligger tätt an mot kinden, behöver oftare en genomgång än om du har en hund med kort päls och upprättstående öron.
Alldeles oavsett så har vi lämpliga preparat som underlättar rengöringen. Viktigt att komma ihåg när det gäller öron så ska du aldrig gräva nere i hörselgången, precis som på oss människor.
Örat görs enklast rent med hjälp av en bomullspad eller tuss och lite öronrengöring på örats insida och lite lätt kring öppningen till örongången.
Ögonen på en långhårig hund behöver ses över regelbundet eftersom det snabbt samlas smuts i den långa pälsen i ansiktet och del individer blir lätt kladdigt i ögonvrån. Efter ett tag brukar det börja växa svamp i ansiktet, det börjar lukta lite surt och pälsen runt ögonen missfärgas snabbt och blir brun.
En bomullstuss indränkt i lite ögonrens används när du tvättar ögat.
Torka alltid i riktningen – öra -> nos – så att du inte drar ut smutsen som sitter i ögonvrån över ögat.