Träna och bli rumsren

Djurfavoriten Logo.
Träna och bli rumsren
Träna och bli rumsren – Hos uppfödaren har valpen oftast fått lära sig att uträtta sina behov på en tidning eller en puppypads men nu ska den göra det ute!

Träna och bli rumsren - en ny utmaning

I kenneln, hos uppfödaren är det vanligt att valpen lär sig att uträtta sina behov på en tidning eller så kallade ”puppypads” och den förstår inte att den nu ska kissa ute.
Valpen förstår inte att det som tidigare var ok, nu är fel och för att få detta att fungera så krävs det lite tålamod och korrekta instruktioner från din sida.

Valpar blir vanligtvis rumsrena vid 3–6 månaders ålder, under förutsättning att de tränas till det. 
Det finns olika sätt att träna in rumsrenheten och vi själva brukar använda oss av den första av nedanstående metoder men beroende på hur du bor kan metod två vara bättre.

Metod 1 - Gå ut, gå ut och gå ut igen

Valpar, precis som småbarn brukar bli akut kissnödiga mellan två olika aktiviteter för när man är mitt uppe i något är man oftast så fokuserad att man glömmer bort att man är kissnödig.
Är du lite vaken och tar ut valpen varje gång den har lekt, ätit, sovit eller vad det må vara för aktivitet valpen just avslutat, är sannolikheten större att ”olyckan” sker utomhus.

När du lyfter ut valpen ska du inte ha för bråttom in igen utan vänta ut den ett tag och när den väl kissar så ska den ha beröm, massor av beröm!
Det kommer att bli många och korta kisspromenader till en början och det är också bra om du till en början alltid rastar hunden på samma ställe. Hunden blir då ofta lite tryggare och det blir då lite lättare.

Ge inte valpen mat för sent på kvällen, det ökar chanserna att få valpen ”torr” nattetid och försök även begränsa valpens möjligheter att röra sig så du lättare ser om den är på väg att göra något.
Om du ser att hunden sätter sig ner kan du försöka avbryta kissandet genom olika distraherande ljud, lyft därefter snabbt ut valpen och med lite tur återupptas kissandet utomhus och du får chansen att berömma.

När valpen är på väg att kissa brukar den ofta bli lite orolig, den trampar runt lite och vanligt är också att de gnyr lite.

Metod 2 - Hitta tidningen

Denna metod är kanske lite enklare om man bor flera trappor upp i ett hyreshus, men även om du använder denna metod är det bra och det går betydligt fortare om du tänker på att ta ut valpen mellan olika aktiviteter.
Placera ut  så kallade puppypads eller tidningar på flera ställen hemma, i de rum där valpen får vara, och se till att det alltid finns puppypads vid ytterdörren.
Valpen kommer av vana, söka upp puppypadden som den är van vid och olyckan blir då lätt att städa bort.
När valpen lärt sig hitta de underlägg du placerat ut, tar du bort en efter en och börja då med den som är längst bort från ytterdörren.
När du gör på detta sätt kan du styra valpen att gå mot ytterdörren. Så småningom finns bara underlägget vid dörren kvar och om du tillräckligt är observant kommer du se att hunden vandrar mot dörren, kan lyfta upp den och snabbt gå ut.
Om valpen kommer av sig när du lyfter ut den kan ett tips vara att ta med underlägget ut och lägga på marken de första gångerna.

Begränsa valpens utrymme

Det är enklare att hålla koll på valpen om du begränsar utrymmet som den får vara på. Ett tips kan vara att låta valpen få vara i kök och vardagsrum eller där ni vanligtvis befinner i hemmet.
På så vis är lättare att följa valpen och därmed kunna se när det är dags så du kan ta ut den, innan den hinner kissa eller bajsa.

Valpen tömmer vanligtvis tarmen när de vaknar på morgonen och en stund efter att de ätit medan kissandet kommer i tid och otid.

Ett tips är att du tar bort alla mattor där valpen befinner sig då de vanligtvis söker upp mjuka under att uträtta sina behov på.

Här nedan har du lite fler bra valplänkar

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>