Träna inkallning

Djurfavoriten Logo.
träna inkallning, valp
Träna inkallning på din valp ska vara kul och det ska vara gott. Om det ger vinst för hunden så fastnar beteendet lättare.

Träna inkallning med hundens namn

I Sverige råder så kallat strikt hundägarskap, vilket i praktiken innebär att det är alltid du som hundägare som är ansvarig för de hyss och eventuella skador som din hund ställer till med.

För att undvika framtida problem är det av yttersta vikt att din hund lära sig att alltid komma.
Vi får ofta frågan, inte bara från nya valpköpare som kommer hem med sin nya valp utan även från unghundsägare när hunden börjar testa gränser hur man ska gå till väga.

Skapa ett beteende och namnge det

All hundträning bygger på att först skapa ett beteende för att  i steg två döpa beteendet till något och varför inte med hundens namn. Om du väljer att namnge beteendet med din hunds namn så är det viktigt att du inte använder namnet till annat är vid inkallning!
Däremellan får du använda andra namn som snuttegubben eller gullegumman eller vad du nu finner lämpligt 🙂

Innan vi startar så måste du köpa en hundgodis som är så gott att valpen nästan skulle göra vad som helst för att få det. Snåla inte och köp det billigaste, köp det godaste! Ju godare det är desto bättre blir resultatet. Träningsgodiset ska vara smått för att det kommer att gå åt en hel del under de närmaste 2 veckorna.

Hur går vi då tillväga för att få detta att funka?

De 3 stegen till framgång

Det första av de tre stegen är enkelt och det är här vi skapar och ett beteende, nämligen att komma till dig. Det första steget i inkallningen går bara ut på att du ska tappa godis, enkelt eller hur  

Se till att du har godis i fickan och att det finns godis utplacerat i alla rum där hunden får vara. Godiset ska finns nära till hands för att få detta att fungera som det är tänkt.

Hunden reagerar instinktivt och springer fram till dig för att ta godiset. Valpen blir då direkt belönad för sitt korrekta beteende, nämligen att komma till dig.
Det är viktigt att du inte använder hundens namn när du tränar in beteendet!
Denna tappa godisprocedur upprepar du massor av gånger under cirka fyra dagar.
Det du gör i detta första steg är att skapa ett beteende och få hunden att trivas i din närhet.

Efter hand som du tappar godiset så kommer du märka att hunden blir ivrig och bara väntar på att godsaken ska landa på golvet. När detta sker är det dags att gå till steg två

Nu kommer vi till steg två vilket innebär att vi ska namnge betendet som hunden börjat med  och i detta fall väljer vi hundens namn men det går ju givetvis lika bra med t.ex. kom hit eller något annat lämpligt ord.

När vi nu lägger till namnet och döper beteendet så göra vi det genom att ropa hundens namn i samma ögonblick som vi tappar godiset.

Under de kommande 4-5 dagarna så tappar vi godis och varje gång så ropar vi hunden namn.
Det är viktigt att när vi ropar så gör vi det glatt och med lite frenesi! 
Hunden kommer nu att höra sitt namn varje gång den springer fram till dig för att ta godiset och ganska snart så kopplar den sitt namn med godisbiten

Steg två med att tappa och ropa gör du ungefär lika många dagar som steg steg ett.

Det är viktigt att du ropar hundens namn vid rätt tillfälle. Det rätta tillfället är just precis när hunden tänkt tanken att komma till dig och inte när den är halvvägs framme.
Om du ropar namnet för sent dvs. när hunden redan är på väg eller t.o.m. när den är framme hos dig så namnger namnger du fel beteende.

Steg tre innebär en nedtrappning av godis, som ersätts med att busa och ha kul.
Under de kommande 4 dagarna så ropar du hunden namn, men nu utan att tappa godiset i golvet utan i stället så behåller du det i handen och låter hunden hämta det ur din öppna hand.
Samtidigt som hunden tar godiset ur din ena hand så använder du den andra till att klappa om hunden och till bus! 
Här kan du gärna förstärka busandet men något ord, annat än hunden namn som till exempel duktig kille, duktig tjej.

En leksak kan även vara ett bra komplement och som kan användas för att förstärka busande och för att göra det hela mycket roliga.
Kong har en leksak som heter Wubba som är jättebra för ändamålet. Istället för att klappa om din hund så tar du nu fram leksaken och piper lite i den samtidigt som du låter hunden bita och kampa med leksaken. OBS! Du för aldrig släppa leksaken och låta hunden dra iväg med den.. Du ska hålla i den och bara låta hunden kampa med den i kanske 5-10 sekunder, sedan tar du bort den och använder den igen när du ropar på hunden, i stället för en belöningsgodis. 

kong wubba leksak

Under de här 4 dagarna så minskar du på godiset och ökar busandet. Fört vartannat sen var tredje sen…..

Ta dock inte bort godiset helt för då riskerar du att hunden till slut ledsnar och struntar i dig och märker du att detta sker så går du tillbaka till vinst varje gång.

Det måste på ett eller annat sätt alltid vara vinst för hunden för att den ska komma till dig!

Nu när hunden lärt sig detta är det viktigt att du bara använder hundens namn vid inkallning och du får försöka hitta på andra lämpliga ord eller namn när du vill andra saker.

Ser hunden dig som en resurs, kommer den alltid vilja vara dig till lags!

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>