Promenaden och möten med andra hundar
Många hundägare har problem med sina hundar när de får möte med en människa eller en annan hund under promenaden: Det är ganska många hundägare som faktiskt går omvägar för att slippa det där jobbiga mötena.
Problemen med dessa möten under promenaden är ofta knutna till att hunden har felaktiga minnesbilder, ofta orsakade av okunnighet hos ägaren.
Valpar vill av naturen visa sig underlägsna
Valpar vill vanligtvis visa sig liten och underlägsen för att undvika det obehagliga i att bli tillrättavisad av den äldre hunden. Om valpen ska göra det med alla hundar den möter, kommer promenaden ta väldigt lång tid. När valpen förvägras träffa vissa hundar skapas frustration och detta uttrycker sig ofta i ett skällande. Just detta beteende är ofta grundorsakerna till att hunden uppträder som om den är aggressiv som vuxen när den ser en hund under promenaden.
Visa din hund att du har koll och att det är du som tar mötet
Under promenaden är det viktigt att du visar din hund att det är du som är ledaren och att du tar mötet och inte hunden. Blir du nervös, sträcker upp kopplet så skickar du även dessa signaler vidare till hunden.
När du så småningom börjar kunna ha din hund lös under delar av promenaden måste du vara säker på att du är det viktigaste för din hund även om det dyker upp saker som är frestande.
För att hunden alltid ska ha fokus på dig och det du gör, kan du emellanåt gömma dig bakom ett träd eller liknande och avslöja inte ditt gömställe på en gång utan låt hunden anstränga sig lite för att hitta dig. Håll koll på hur valpen reagerar och om den går åt fel håll kan du ropa lite försiktigt på den. Det är nu du har nytta av den träning vi skrivit om i inlägget om inkallning, här på vår sida.
Det är viktigt för valpen att få lyckas, därför får du inte gömma dig för svårt och ge den mycket beröm och eventuellt en godis när den hittar dig.
Hunden ignorerar dig
Det kommer tillfällen när hunden totalt ignorerar dig och all träning är plötsligt som bortblåst. Hunden får syn på något spännande, mer spännande än dig och att i det här läget ropa hundens namn om och om igen är det ingen vits med.
Nu är det bra om du visar ditt missnöje genom att gå ifrån din hund. När du går bort ifrån den ska du inte ropa på den. De flesta hundar fegar nu och kommer springande efter dig men fungerar inte detta, gå och hämta din hund, småmuttrande hela vägen fram till hunden så den förstår att du är missnöjd.
Valpen ska bli lite inställsam när du visar dig ”sur”. Passa då på att vända och lockande springa iväg från den plats som fångat valpens uppmärksamhet. När valpen kommer efter dig, ger du den en rolig lekstund eller något gott godis.
Det är bra om du inom kort kan hitta en liknande situation för att se om det givit något resultat.
Om historien upprepar sig och hunden åter ignorerar dig, måste du ändra ditt beteende på något vis och antingen ska du bli mer sträng eller så ska du vara ännu roligare. Repetera detta om och om igen tills det sitter. Det får aldrig vara vinst för hunden att ignorera dig och om hunden inte kommer och du accepterar det kommer det att ske igen och igen.
Att uppföra sig i kopplet
Det är inte naturligt för en hund att gå i koppel och det är upp till dig att träna den till att gå fint och uppföra sig. Under den första valptiden kan du inte ha så stora krav på din hund och till en början är det mer att få den att gå i kopplet.
Att få ett halsband runt halsen första gången är nog så konstigt att du sedan sätter ett koppel i det gör inte saken bättre.
Halsbandet ska vara mjukt och lätt och köp inte ett fört stort halsband som den ska växa i. Välj då hellre ett enklare, billigare halsband och byt ut det några gånger under uppväxten.
Låt hunden ha halsbandet på sig till och från inne och beröm den när det går bra och ganska snart, är halsbandet inget problem.
Även kopplet ska vara enkelt och du får räkna med att även byta ut valpkopplet när hunden blir äldre. Vill du ha goda råd om vad som är lämpligt för just din hund finns vi till hands i butikerna.
Det första kopplet brukar vara ett enkelt i nylon eller ett tunt läderkoppel, 150-180 cm.
Flexikoppel brukar vi normalt inte rekommendera till valpar men kan för den äldre hundar vara alldeles utmärkt.
Koppelträna
Precis som med halsbandet så kan du vänja hunden vid kopplet inomhus. Håll en bit godis i handen och locka hunden till att följa med. Ge godiset efter några meter och fortsätt träna. Får valpen inte beröm eller godis ledsnar den fort och resultatet blir därefter.
När koppelträningen övergår till koppelpromenader utomhus, eller åtminstone försök till promenad, är det mycket nytt som kan fånga en valps uppmärksamhet.
Det är därför viktigt att du är följsam med kopplet och försöker undvika att hunden rusar iväg med tvärstopp som resultat när kopplet tar slut. Precis som du gjorde inomhus så pratar du regelbundet med din hund och försöker hela tiden hålla kontakten. När valpen är duktig, glöm inte att belöna.
När din hund drar i kopplet ska du inte uppmuntra det genom att öka farten. Hunden lär sig då bara att så fort den blir ivrig och vill fram till något så drar vi lite i kopplet.
Det är då bättre att stanna helt, ta en ny kontakt med valpen och sedan prova igen.
Belöna, belöna och belöna det ska alltid löna sig att göra rätt när man är liten!
När du tränar hunden till att gå fint i kopplet kan det vara bra att välja en plats där hunden är van att vara och samtidigt en plats med så lite störande moment som möjligt.
Varje gång hunden går fint och inte drar i kopplet ska du säga något, det kan t.ex. vara ”gå fint” eller ”gå fot”. Precis som vi namngav beteendet att komma till dig med hundens namn ska vi nu namnge beteendet att gå kopplad, fint bredvid dig utan att dra.
Ett råd från oss är att alltid låta hunden gå på vänster sida om dig med kopplet i din vänstra hand när det ska tränas eller gå fint. Så småningom när detta sitter kan du lära hunden att när du så bestämmer och väljer att ha hunden på höger sida om dig så är det ok att vara lite mer fri. Vänster sida lydnad och kopplet på höger sida så blir det lite mer på hundens villkor.
Tabu att bita i kopplet
En ful ovana som valpar snabbt lär sig är att bita i kopplet. Detta beteende är absolut inte ok och om du inte tränar bort det kan det bli till ett stort problem när hunden är vuxen.
Tillrättavisa hunden med ett lugnt nej när den biter och beröm den när den gör rätt. Om valpen tar upp bitandes direkt kan du försöka avleda den med någon tuggvänlig leksak den får bita och bära på.
En bra leksak för ändamålet är KONG Wubba som både piper och är kampvänlig!
Om din hund gillar leksaken och du kan avleda från att bita i kopplet så tar du med dig den på varje promenad ett tag framöver.
Viktigt är att hunden inte ska få leksaken utan bara få busa lite med den innan du tar bort den!