Allt om att köpa valp
Funderar du på att köpa en hund eller har du kanske redan bestämt dig att det nu är dags för en ny. Oavsett var i beslutsprocessen du står, vill vi på Djurfavoriten, dela med oss av våra samlade erfarenheter och kunskaper baserade på närmare fyrtio års erfarenhet av hund och hunduppfödning.
Vår förhoppning är att du kommer ha nytta av och finna glädje i det vi vill förmedla och att du med hjälp av våra råd hittar den perfekta hunden och att er tid tillsammans blir så bra som den bara kan bli!
Valen du ska göra inför valpköpet är många och frågorna efteråt är minst lika många men tillsammans ska vi försöka tratta ner allt det till svar som är begripliga – låter det vettigt?
Nu kör vi!

Några viktiga frågor du/ni bör fundera på innan det är dags att börja titta på olika raser.
- Hur bor du?
I en lägenhet, tre trappor upp utan hiss innebär kanske att du måste välja bort vissa tunga raser, ofta kända för att ha en förhöjd risk för ledproblem.
En liten hund som drabbas av höft eller ryggproblem och som ordineras att inte gå i trappor kan du bära, något som kan bli besvärligt om du t.ex. väljer en schäfer eller rottweiler.
Bor du i en trång lägenhet kanske den stora hunden blir ett problem och det kan vara lättare att hitta hundvakt i bekantskapskretsen åt en mindre individ. - Hur mycket tid kan du avvara på din hund?
Vissa raser kräver mer motion och aktivering än andra och vissa har en mer tidskrävande pälsvård. - Vad får en hund kosta per månad?
En större hund äter mer och har därigenom ett dyrare matkonto i jämförelse med den mindre hunden.
Vi brukar rekommendera att du börjar stort och därefter trattar dig ner till en eller kanske två raser som du sedan ska titta närmare på, men låt oss ta det från början och i en beslutsordning som ökar sannolikheten till rätt val av hund.
- Börja med en stor hundbok med mycket bilder, ju tjockare desto bättre och försök att hitta en bok som är hyfsat nyutgiven, då det tillkommit en massa nya, populära raser, bara under de senaste åren. Först tittar du bara på bilderna och plockar ut raser vars utseende tilltalar dig. Det är ju roligare med en hund som tilltalar dig.
- Efter det går du tillbaka och läser vad som skrivs om de olika raser du valt ut och efter hand börjar du sakta men säkert gallra bort de raser vars beteende, egenskaper och/eller eventuella rasrelaterade problem eller sjukdomar du inte gillar.
Vi rekommenderar även att surfar in på Svenska Kennelklubbens hemsida och läser inledningen i respektive hunds rasstandard. Varje officiell rasstandard inleds med rasens ursprung och historia och genom att känna till avsikten och veta rasens ursprung, vet du också vad den i begynnelsen avlades fram för; jaga, vakta eller bara behaga.
När du kommit ner till fyra, kanske fem raser, kommer nästa steg i beslutsprocessen.
Nu är det dags att träffa vuxna individer av de raser du har kvar på din lista och även träffa vanliga ägare av de olika raserna. Genom ägarna kan det komma fram saker som kanske inte alltid kommer fram via uppfödare.
Svenska Kennelklubben, anordnar regelbundet utställningar och dit brukar det vara bra att åka och på nära håll se de olika hundarna, klappa, umgås och lyssna på vad ägarna säger om sin ras. När du träffat på olika hundägare och sett raserna på nära håll, har du säkert kunnat gallra bort ytterligare någon eller några raser från listan.
Om ditt val faller på blandrasen, så är det vissa saker som du bör känna till.
Många väljer en blandrashund för att man har hört att de är så friska, friskare än den renrasiga hunden och de har så trevliga och bra temperament.
En blandrashund kan vara friskare än en renrasig hund men det är absolut ingen garanti och vad beträffar temperamenten så är mörkertalet stort inom blandrasaveln och ute på stan ser vi vanligtvis bara blandrashundar med sunda beteenden. Årligen avlivas eller omplaceras massor med blandrashundar för att ägarna inte klarar av att hantera sin hund.
En renrasig hund har oftast ett stabilare temperament, ett arv den fått genom många generationer av avelsarbete. Man kan säga att om du är påläst om rasen så du vet vad du får.
En viktig detalj att beakta innan du köper en blandrashund är att när du blandar raser blandar du även beteenden och det är inte alltid som två olika beteenden fungerar så bra i kombination.
När du blandar två eller flera olika raser är det inte alltid lätt att veta vad du har i kopplet och hur hunden kommer att reagera i vissa situationer.
De är lika stor risk att blandrashunden ärver det sämsta från sina bägge föräldrar som att det ärver det bästa.
Vi säger absolut inte att den renrasiga individen skulle vara bättre på något vis och vi har träffat massor av jättetrevliga blandrashundar genom åren, men det är oftast ett säkrare köp under förutsättning att du väljer rätt ras.
När du kommit så här långt i din beslutsprocess så har du med största sannolikhet kommit fram till en, möjligtvis två eller rent av tre raser som du kan tänka dig då kommer nästa val och med det nya frågor.
Om du inte haft en hund tidigare utan ska göra detta för första gången, kan valet mellan hanhund och tik vara en svår fråga och det finns givetvis både för- och nackdelar med bägge könen.
Valet av kön blir i slutändan helt och håller ditt eget, men när vi har valpar i vår kennel brukar vårt råd till de som vill ha en ren sällskapshund att välja hanhunden.
Hanhunden kan ibland bli oerhört kär om det finns mycket löptikar i området där ni bor, vilken kan påverka humöret och även aptiten med fördelen med hanen är att den är mer ”laid back” och oftast mer tillgiven i jämförelse en tik.
Tiken löper vanligtvis två gånger om året och det är då hon kan eller rättare sagt vanligtvis vill bli parad. Humöret på tiken är ofta påverkat under dessa perioder och vissa tikar drabbas dessutom av skendräktighet, ungefär två månader efter utebliven parning.
Skendräktighet innebär att tiken tror att hon är dräktig och kroppen sätter igång hormonproduktionen inför det som komma skall och detta trots att det inte kommer att komma några valpar.
Vi råder dig bestämt att inte välja en tik med motiveringen att det skulle vara gulligt att någon gång ta en kull valpar.
Vill du ha ytterligare en hund kan du alltid köpa en valp till och på så vis slippa allt ansvar med att ge de valparna bra hem där de kan växa upp och må bra. Dessutom kan en graviditet med efterföljande valpning medföra komplikationer och ibland även en fara för din hund.
Är du säker på att det är en valp du ska ha eller passar kanske en något äldre hund dig bättre?
Det finns alltid hundar som söker nya hem och som av olika anledningar måste omplaceras. Den tidigare ägaren kanske har blivit sjuk, allergisk eller fått ändrade förhållanden som gör att denne inte kan behålla sin hund.
Det finns för och nackdelar oavsett men vad blir bäst för dig?
Fördelar med att välja valpen:
- Du har större möjlighet att påverka valpens utveckling till en trevlig hund som passar dina önskemål.
- Valpar är gulliga och den mysiga valptiden missar du helt om du väljer en äldre individ.
Nackdelar med att välja en valp:
- Det är ansvarsfullt och ibland till och med svårt att ge valpen den träning och den tiden som det krävs för att forma valpen till en bra vuxen hund som passar dig och ditt liv.
- Det kan vara jobbigt att få valpen att bli rumsren, att klara sig ensam, att gå i koppel osv.
Fördelar med att välja en unghund eller en vuxen individ:
- Du har med detta valmöjligheten att välja en ”färdig” hund som passar dina behov och önskemål.
- Du får oftast en rumsren hund och risken för rasrelaterade sjukdomar minskar.
- Du behöver inte vara valpledig från arbetet lika länge.
Nackdelar med att välja en äldre individ:
- Du missar den där fantastiska valptiden i början av hundens liv.
- Du har inte samma chans att forma hunden till att bli den individ som du vill ha, men med detta inte sagt att det inte går att lära gamla hundar att sitta……….
- När du väl har bestämt dig för vilken ras, vilket kön, valp eller en vuxen hund så rekommenderar vi att du även lägger lite tid på att hitta rätt uppfödare!
Detta kanske låter konstigt men om du hittar en bra uppfödare med erfarenheter i och om rasen och där du känner att de klickar så kommer du sannolikt kunna få svar på massor av frågor från någon som sannolikt vet mer än dig och som innebär att du kanske inte behöver söka information på Facebook eller genom att googla. Det kan också bespara dig en massa oro och kanske en del onödiga veterinärbesök.
På Internet finns massor av bra fakta och information men hur vet du att den som skrivit det som du just läste har kunskap att skriva det som den gjorde?
Mycket av informationen som delas, framför allt i många hundgrupper på Facebook är baserat på personligt tyckande, ofta utan relevanta fakta.
I början så är det skönt att ha någon som man kan ringa och där man vet att svaren man får är inte helt uppåt väggarna. Vi är alla nybörjare i en början och det som du upplever som kanske svårt kanske uppfödaren har enkla lösningar på.
När du kommer får komma hem till uppfödaren så är det bra att fråga var valparna vuxit upp. Det är alltid lättare för en valp att flytta om den är uppvuxen inne i huset tillsammans med familjen och inte i ett valphus, hur fint den än må vara i huset.
En valp som vuxit upp inne i huset har sannolikt träffat på dammsugaren, hört telefoner ringa och allt annat som låter och som kan vara läskigt i ett hem för en valp och alla dessa erfarenheter tar valpen med sig i bagaget när den flyttar hem till dig.
Många valpköpare tror att om bara valpens föräldrar har fina titlar och vunnit massa priser på utställningar och prov så får man en bättre valp men här måste vi göra dig besviken!
Det är så många andra saker som påverkar din valp även om det genetiska arvet är nog så viktigt.
När du får komma och hälsa på valpen så är det bra att du åtminstone får träffa och lära känna valpens mamma.
Mycket av mammans beteenden och temperament överförs på valparna och om tiken är lugn och trygg så är sannolikheten stor att även hennes valpar bli det.
Oavsett om du köper en rashund eller en blandras så ska du aldrig köpa en hund som inte är besiktigad av en veterinär och veterinärintyget ska inte vara äldre än 7 dagar.
KÖPER DU EN HUND FRÅN ETT ANNAT LAND VIA NÅGON FÖRMEDLING SÅ DUGER INTE ETT BESIKTNINGSINTYG AV EN UTLÄNDS VETERINÄR – DEN SKA BESIKTIGAS AV EN SVENSK VETERINÄR EFTER ANKOMST TILL SVERIGE OCH INNAN DEN SÄLJS.
Uppfödaren/förmedlaren ska även kunna uppvisa intyg om att hunden är vaccinerad, avmaskad och id-märkt.
Om hunden kommer från ett annat land så gäller andra vaccinationskrav än om du köper en hund som är född i Sverige och det ska medfölja ett så kallat hundpass där hundens chipnummer och numret i passet överensstämmer.
Vi rekommenderar också att du kontrollerar så att valpen har en så kallad dolda felförsäkring. Om denna försäkring saknas så kan det bli dyrt för dig om det dyker upp ett dolt fel längre fram som inte täcks av din hundförsäkring.
NÅGRA GODA RÅD FRÅN OSS
- Var uppmärksam med hundar som säljs via Blocket och liknande annonssidor.
- Köp aldrig en hund utan ordentlig dokumentation.
- Köp aldrig en hund ur en bagagelucka på en parkeringsplats.
- Köp aldrig en hund där priset egentligen är för bra. Är priset avsevärt mycket lägre än vad alla andra uppfödare tar, är det sannolikt något som inte stämmer!
Det smugglas massor av hundar till Sverige från hundfabriker i Östeuropa och många av hundarna är i så dåligt skick att de tyvärr måste avlivas innan de når vuxen ålder.
Med det ökande antalet gatuhundar från Rumänien, Spanien och allt var de kommer ifrån har vi fått in en hel del nya sjukdomar i Sverige, vissa t.o.m. dödliga!
Detta är något du även bör beakta i dina val.
Vi får ofta höra att man ska välja den valpen som är mest framåt i kullen, men är det verkligen rätt?
Den valpen som var mest framåt när ni var där och tittade, kanske inte alls är det när någon annan valpköpare är där för att titta ut sin valp. Men om det nu är så, vad är det som säger att just det valet är det rätta?
Om valpen ska bo i ett lugnare hem, där det inte finns barn så kanske det är mer lämpligt att välja en något lugnare individ.
Uppfödaren, som umgås med valparna varje dag under många veckor har mycket bättre koll på varje individ än vad du som valpköpare har som bara träffar de en eller kanske ett pare gånger innan det är dags för leverans.
När vi har en valpkull så vill vi gärna träffa de potentiella valpköparna flera gånger för att lära känna dem och för att se vilken typ av människa/människor de är.
En viljestark valp i ett hem med försiktiga människor kan resultera att hunden inte respekterar sin ledare och försöker själv ta över ledarrollen.
Den försiktiga valpen i ett hem med full fart för jämnan kan resultera i en otrygg hund som vantrivs.
När du väl kommit så här långt, är du förhoppningsvis helt på det klara med vad du ska ha för ras och vilken uppfödare du vill köpa hund ifrån!