Miljö och socialträning

Djurfavoriten Logo.
Miljö och socialträning
Miljö och socialträning behöver alla valpar ges för att överkomma rädslor för konstiga saker saker och ljud som den aldrig stött på tidigare.

Miljö och socialträning är en viktigt träning

Det finns många saker som en valp behöver lära sig och som den kanske inte stött på tidigare i kenneln. Det kan vara allt ifrån en telefon som ringer eller den farliga dammsugaren som låter hemskt till att möta bilar och allt annat buller som finns där ute på promenaden. 
För allt detta så krävs miljö och socialträning och få hunden att förstå att den naturligt inbyggda försiktigheten och rädslan går att träna bort.
Viktigt är dock att du tar detta i mindre, lagom portioner och till en början räcker det alldeles utmärks med allt nytt som finns i ditt hem.

Om dammsugaren är läskig

Om dammsugaren blir ett problem, låt den då stå framme hela tiden och starta den emellanåt utan att använda den. När valpen accepterat detta brukar det inte vara något problem när du dammsuger.
Om du ser att din hund reagerar på något måste du hjälpa den att komma över sin rädsla. Vanligtvis brukar det räcka att du sätter dig på golvet med den farliga saken och pillar på den. Valpen kommer då ofta fram och kan då få nosa på den. Det är viktigt att du berömmer den för dess korrekta beteende.
Kommer valpen inte självmant fram kan du försöka locka på den men tvinga den inte till någon den absolut inte vill och gör ingen stor affär av problemet då förvärras det bara. Är du bara lugn och trygg så skickar du dessa signaler vidare till din valp som kan lita på dig. Hundar behöver en tydlig och trygg ledare!
För vissa individer tar det längre tid att övervinna sina rädslor än det gör för andra och ibland kan favoritleksaken eller godisbit vara en lämplig distrahering.

Dammsugaren var bara ett exempel på saker som kan vara läskiga för en valp men de föremål som ni inte adresserar och undersöker tillsammans kommer ofta fortsätta att vara jobbiga för hunden.

dammsugare valp

Läskiga miljöer

Att träna in miljöer eller platser som valpen aldrig varit på, fungerar ungefär på samma sätt som att träna in skrämmande föremål.
Ta med hunden till lite olika platser och ni är givetvis hjärtligt välkomna till våra butiker för att miljö och socialträna, så kan även vi hjälpa till att avdramatisera det som eventuellt kan verka skrämmande hos oss.
En djuraffär kan vara spännande men samtidigt lite läskig med alla lukter från andra hundar som varit där tidigare och dofter från gnagare eller andra konstiga djur. I butiken finns dessutom en massa goda dofter från foder, ben och liknande som kan vara spännande för en valp.

Om eller snarare när du får en reaktion från hunden i någon speciell miljö eller plats, gå bara lugnt från platsen och gör ett nytt försök någon vecka senare. Du får absolut inte visa valpen att du sett att valpen tyckte det var läskigt. Det är också tabu att börja prata tröstande med hunden eftersom det bara kommer att få valpen att tro att det som verkade läskigt verkligen var det och på så sätt befästa valpens känsla eller rädsla.

Trappor kan vara farliga

Trappor kan vara lite otäcka i en början och då i synnerhet om den är öppen i bakkant.
Det är inte fel att någon gång bära upp valpen för trappen men om du har trappor hemma så måste hunden lära sig övervinna sin rädsla.
Börja med att du går upp några steg i trappan och locka därefter försiktigt på hunden. Om din hund är tillräckligt kavat så kommer den att följa efter och trappan kommer inte att vara ett problem.
Om din hund är mer försiktig, börja smått och ta bara några steg i taget. Ett bra tips är att lägga lite godis ett par steg upp. Visa hunden innan att du har godis i handen och var tydlig så att valpen ser när du lägger ner det.
Detta knep tar du bara till om valpen är försiktigt, den kavata hunden kommer om det ligger godis på trappstegen kanske att springa upp det vill vi inte. I trappor går man lugnt och försiktigt för att inte halka och göra sig illa.

Träffa andra hundar och nya människor

Du bygger mycket av hundens framtid under det första halvåret och det är viktigt att den bara får goda minnesbilder av människor och andra hundar.

Kom ihåg att det är du och ingen annan som bestämmer vem som ska få hälsa på din hund och vi rekommenderar att du inte låter hunden hälsa på allt och alla eftersom det ofta leder till en hund som drar i kopplet!

Känner du sunda, hundvana människor, nyttja dem och har de dessutom sunda hundar – bingo, två flugor i en smäll. Tänk dock på att leken, om den uppstår ska vara lugn och sansad och lek mellan valpar ska bara ske om de är ungefär jämstora.
Har du inga som är lämpliga i din bekantskapskrets, är du alltid välkommen till oss!

Valpen måste under denna period även lära sig umgås och prata med andra hundar och för detta så behövs även vuxna hundar men detta får bara göras tillsammans med sunda hundar.

Anmäl er till en valpkurs

Vi rekommenderar att ni så snart det bara går, anmäler er till en valpkurs.
En valpkurs är en bra start i ert framtida, gemensamma hundliv där du och din hund får umgås med andra hundar och lära er att fungera i stort tillsammans och med andra människor och hundar.

På en valpkurs tränar man vanligtvis in lite grunder som kontakt, följsamhet, lite enkel vardagslydnad och inte minst det sociala spelet.
Det vanliga är att den lokala brukshundklubben anordnar kursen men om de är fulltecknade eller att de inte stämmer i tid så finns det en hel del företag som anordnar valpkurser.
I Norrtälje så kan vi rekommendera att du miljö och socialtränar din valp hosRoslagens Brukshundklubb som regelbundet har kurser som säkert passar dig och din hund.

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>