Kontakt och hantering

Djurfavoriten Logo.
kontakt och hantering
Kontakt och hantering är viktigt - ett råd vill ge dig som ny hundägare är att du känner, tar och kramar din valp för hundar kommunicerar även genom beröring!

Kontakt och hantering är oerhört viktigt!

Ett av de bästa råd vi kan ge dig är att hantera din valp så mycket som du bara kan.
Känn och kläm, men inte bara när ni leker utan även när du kanske måste flytta bort valpen från något den inte får röra eller som kan vara farligt.
Krama om din valp mycket och ofta!

Tänk på att du kommunicerar med hela kroppen

Kom ihåg att det är inte bara genom din röst och ditt röstläge som du kommunicerar med din hund! 

Precis som när vi människor kommunicerar med beröring till exempel genom att kramas eller smekas, gör hundarna det samma och när du tar i din hund kan den känna genom ditt sätt att hålla i den om du är glad, uppspelt, lugn, bestämd eller tillrättavisande – känslor förmedlade genom kroppskontakt.
Hunden har sedan födseln lärt sig att ta emot och ge kroppskontakt. Hundens mamma slickade och buffade på valparna redan direkt efter födseln och om valpen gjorde fel skedde tillrättavisningen ofta genom att tiken tog valpen bestämt över nacken.

Respektera och låt din valp vara i fred när den sover. Om hunden inte får vara i fred när den sover blir den lätt stressad.

Lär valpen att slappna av på kommando

Även om valpen blivit korrekt och ordentligt hanterad av uppfödaren måste den nu lära sig hur du känns och du måste lära dig en bra hantering. När din hund är trött och på väg att somna kan du med fördel sätta dig bredvid och stryka hunden över ryggen. Varje gång du gör detta säger du samma ord, till exempel ”lugn”.
Om du gör detta rätt är sannolikheten stor att hunden kommer att kunna koppla av bara genom att den hör ordet ”lugn” och detta är något du kommer ha stor nytta av, vid en för hunden stressad situation som till exempel vid veterinärbesöket.

Valpen resignerar och känner tillit

En annan viktig sak att lära hunden, är att kunna koppla av i din famn, när du håller den i ett fast grepp. Även detta ska tränas fram i lagom portioner och du är inte färdig förrän hunden nästan kan somna i din famn eller att du nästan kan höra den där djupa sucken som indikerar att den resignerat.
När du håller fast din hund i famnen pratar du lugnt med den och om du kommer åt kan du stryka den på bröstet eller på magen. Ett lätt tryck över hundens mellangärde (solar plexus) kan också ha god effekt, men endast om du själv är lugn. Om du är stressad kommer hunden bara känna av din stress genom trycket och bli ännu mer osäker.

Precis som vid kloklippningen får du absolut inte släppa iväg hunden och den skriker eller försöker komma loss eftersom hunden då lär sig att det lönar sig att konstra!
På den stora hunden är det lättare att göra övningen, liggandes på golvet.

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>