Klippa klor

Djurfavoriten Logo.
klippa klor valp
Klippa klor på en valp är ofta förknippat med ångest hos den nya hundägaren och kloklippningen blir snabbt till en kamp för er båda

Klippa klor på din nya valp

Många hundägare och inte minst nya valpköpare tycker det är svårt att klippa klor, man är rädd att göra fel och drar sig därför att göra det.
Hundens klor blir längre och längre och risken för att en klo går av ökar eller på sikt att ge onödiga förslitningsskador eftersom hunden inte går på tassen som det är tänkt.

Kom ihåg att om du är stressad eller rädd och gör kloklippningen till en stor affär så kommer hunden känna detta och bli nervös. Hunden måste kunna lita på att du vet hur detta ska göras!

Det behöver inte vara så svårt

Att klippa klor behöver inte vara svårt, bara du lär valpen rätt från början.

Valpens klor behöver klippas varje vecka, men då räcker det vanligtvis med att man toppar klon. Vuxna hundar behöver inte klippas lika ofta och beroende på om hunden har fått en öppen eller sluten tass så nöts klorna mer eller mindre under promenaderna. Om hunden promenerar mycket på asfalt så nöter ju även det på klorna men vanligtvis räcker det att klippa den vuxna hundens klor 1-2 gånger i månaden.

Tycker du trots råden att detta är jobbigt så hjälper vi dig i butiken. 

Pilla, böj, kläm och avdramatisera

Hunden är ett flockdjur och en skadad tass kan innebära att hunden inte kan följa sin flock därför är hundar vanligtvis rädda om sina tassar och det är därför viktigt att du börjar träna valpen direkt när den kommer hem så att valpen har förtroende för dig, när det är dags att klippa klorna.
Vänj valpen redan från början, genom att pilla, böja och försiktigt klämma på tår, tassar och klor. Att kunna ta på hundens tassar utan att den protesterar har du nytta av längre fram i livet vid eventuell skada eller om hunden får ont i lederna.

I butiken har vi olika typer av klotänger och klofilar, såväl elektroniska som mekaniska, anpassade för hund och vet du inte vilken modell eller storlek som är lämplig för din hund, hjälper vi dig gärna.
Klotången är en förbrukningsvara och räkna med att den behöver bytas ut vart annat, vart tredje år.

Hur går det till?

När du börjar träna valpen, är det första du ska göra att bara få valpen att sitta, stå eller ligga still på sida eller rygg. Jag själv lär mina hundar att ligga på rygg i mitt knä, men du måste hitta det som fungerar bäst för dig och din hund.
När valpen är trygg i ditt knä, eller hur du nu vill ha din hund, börjar du pilla på, och mellan tårna.
Låt klotången vara med hela tiden men börja inte använda den ännu och upprepa momentet flera gånger varje dag. Om du väljer att låta hunden ligga på rygg, brukar de tycka det är mysigt att bli klappad på den runda valpmagen.

Visa valpen att du klarar av detta och att den kan lita på dig!

Nu är det dags att hålla i en tå och röra vid klon med klotången, fortfarande utan att klippa och även detta moment upprepas flera gånger om dagen och varje gång byter du klo och tass. Låt även hunden få nosa på klotången och se att den inte är farlig.
Om det är svårt att få valpen lugn i knäet kan det ibland vara lättare att ha godisbiten till hands som valpen kan fokusera på. Godiset är dessutom bra att belöna med efteråt.
Nu är det dags att klippa första klon, men klipp bara någon millimeter och belöna hunden när den varit duktig. Senare under dagen försöker du igen, men då försöker du klippa några fler innan du släpper iväg hunden. Släpp aldrig hunden när den konstrar, då lär sig hunden snabbt att det lönar sig att bråka och du riskerar att få en hund som hela tiden försöker ta sig loss! Försök i stället att lugna hunden, klappa lite på tassarna och först när den lugnat ner sig kan du låta den resa sig.

Låt det inte gå för långt

Om du låter det gå för länge mellan kloklippningarna, kommer klorna och pulpan att bli för långa och risken för att klon fastnar i något och går av ökar.

Ett klobrott kan rendera i ett veterinärbesök eftersom det ofta blöder kraftigt och det kan behöva läggas om. Väldigt långa klor, kan förutom klobrott även ge andra problem eftersom den går felaktigt på sina tassar och på sikt kan hunden få ont i ryggen.

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>