Din valp blir vuxen

Djurfavoriten Logo.
din valp blir vuxen
Din valp blir vuxen och den hund som du nyss fick hem knackar på dörren till vuxenvärlden.

Valpens mentala faser

Det händer mycket under det första levnadsåret och din valp går igenom flera olika mentala faser. Det kan vara bra att känna till detta och förstå vad de olika faserna innebär för din hund och vad du har att vänta dig.
Med kunskap om vad som sker så kanske du bättre kan anpassa ditt eget agerande för att underlätta för hunden.

Innan hunden levereras så har den redan genomgått några mentala perioder med de lämnar vi till uppfödaren.
Perioderna är lite generella och de kan variera lite, inte bara mellan olika raser utan även mellan olika individer av samma ras och till och med mellan olika kullsyskon.

Socialiseringsperioden

Den här perioden är normalt från ca 4 veckors ålder fram till ungefär 3 månaders ålder. 
En valp levereras som tidigast vid 8 veckors ålder men många uppfödare vill hålla valparna lite längre och under den här perioden är det den bästa tiden för en valp att flytta.

Vem din valp är, är styrt av det genetiska arvet men hur den blir, styrs mycket av erfarenheter.

De flesta valpar brukar flytta från uppfödaren vid omkring 8 veckors ålder, när den är inne i sin sociala, öppna fas.
Under den här tiden har valpen ett öppet sinne och den är förberedd på att ta in många och nya upplevelser. Så länge intrycken och händelserna inte är för svåra eller skrämmande så tar valpen till sig av de och accepterar dessa som att det är så här som det ska vara.
Denna tid är inte bara en bra period att lämna kenneln utan också en bra tid till att träffa sina nya familjemedlemmar och lära sig hur det är att leva tillsammans med dem.

Vi rekommenderar att du nu, efter hemkomst börjar att träna in beteenden och kommandon. All hundträning bygger på att först skapa beteenden som man sedan döper och rätt inlärda så kommer hunden ha glädje och nytta av dessa beteenden och kommandon under hela livet.

Bra saker att lära hunden förutom att gå fint i koppel, att komma på inkallning, att bli rumsren är; sitt, stanna och varsågod.

  • Sitt eller stanna är bra att lära hunden och innebär att hunden inte själv kan bestämma att det är ok att springa iväg förrän du sagt att det går bra.
    Hunden måste förstå att det är du som bestämmer och ingen annan.
    Det är också bra att hunden får lära sig att hallen är ditt område och där får man inte vara när det ringer på dörren.
    Risken är annars att du får en kund som skäller så fort det ringer på dörren eller när den hör röster utanför dörren.
    Det är också vanligt att hundar som inte lärt sig detta hoppar på gästerna när de kommer in genom dörren för att den är så ivrig.
    En hund som förstår att du är kapabel att fatta beslut och ha koll på läget, kan koppla bort allt detta och blir vanligtvis inte lika stressig i sitt beteende.
  • Varsågod är ett annat bra kommando som kan ta till när det är dags för tex. mat eller när det går bra att komma fram och hälsa på gästerna som kom in genom dörren.

Unghundsperioden

Denna period är ganska lång och den börjar vanligtvis vid ungefär 3 månaders ålder och håller på i ungefär 4 månader för den mindre rasen och den större rasen går normalt in lite senare senare in i perioden. Hunden kommer under unghundstiden att gå in och ur flera olika faser.

Den första fasen är en rädslofas och den kan ibland börja redan innan ni hämtar hunden hos uppfödaren. Under den här fasen börjar den att lära sig att saker kan vara farliga och den är ofta lite känsligare.
Under rädslofasen föds ofta rädslor som fel hanterade kan bli bestående för resten av hundens liv.
Om man tar hem hunden i den här åldern är det extra viktigt att ge valpen lugn och ro och en bra start i det nya hemmet.
Gör ingen stor affär av det som hunden eventuellt reagerar på. Om du också reagerar så kommer du bara att bekräfta att det var farligt och du får absolut inte ömka hunden. Hunden kommer i så fall bara få vatten på kvarn och det som uppfattades som läskigt blir nu läskigt på riktigt!

Nästa fas i unghundsperioden brukar kallas för spökåldern.
Under denna period så blir ofta saker som tidigare varit trevliga och självklara plötsligt livsfarliga!
Postlådan blir till en ondskefull utomjording och grannen som tidigare varit en av vovvens absoluta favoriter blir nu till ett suspekt monster som man måste morra och skälla på.
Exakt vad som händer och varför vet vi inte och valpar visar spöken i olika grad men det är sannolikt en kombination av vad den dittills upplevt och en förändring i valpens fysiska sinnesförmågor (doft, syn och hörsel).
Intrycken som valpen tar in förändras när den mognar och efterhand som hjärnan utvecklas.

När du märker att det spökar för valpen så är det viktigt att du tar det lugnt och inte gör en stor sak av det som inträffade. Det är viktigt att du är lugn och att du inte tvingar din valp till att utforska det som var läskigt – den där brevlådan står kvar där, på samma plats i morgon också och då kanske det går bättre! Försök att avleda eller ta en annan väg i stället.

Att det spökar för hunden innebär inte att du har en rädd valp utan bara att den är i en fas som den behöver gå igenom, lite som människor och tonåren.
Om du är ett stöd för valpen och lite visar vägen för den, så brukar denna period kunna avta efter någon månad.

Efter spökåldern följer en tid av ökande individualitet där hunden tar sig an världen med nya undersökande ögon, med vaksamma öron och framför allt med en nos som börjar reagera på allt.
Under den här perioden kan det fortfarande vara lite läskigt med allt nytt som kommer i valpens väg och det är viktigt att du är ett stöd och inte en murbräcka som ska tvinga valpen att ta in allt som är jobbigt.
Låt valpen ta in alla nya saker på sitt sätt och uppmana den till det genom positiva tillrop och belöningar.

Under den här perioden kommer den fysiska aktiviteten att variera mycket från dag till annan. Den ena dagen är man som en duracellkanin för att nästa dag ha helt slut på batterierna. Detta är helt normalt och inget att oroa sig

Tonårsperioden

Tonårsperioden börjar vanligtvid vid ca 6 månaders ålder på de mindre raserna och de större rasernas tonårsperiod startar oftast lite senare men oavsett när det börjar så brukar man som hundägare märka det.

Det är mycket hormoner som krånglar i kroppen och känslolivet börjar göra sig till känna. Det är också ganska vanligt att det som hunden lärt sig fram till nu är som bortblåst och de saker som dyker upp nu är det oftast ingen mening att fixa.

Om hunden inte längre kommer på inkallning som den gjort hela tiden så är det bara att gilla läget. Börja inte bråka med hunden utan ta fram kopplet eller använd långlina under en period framöver. 
Under tonåren blir hundar ofta lite korkade och många av de saker man tränat in tidigare är som bortblåsta men håll ut det kommer tillbaka!

Under den här perioden av hundens liv är det viktigt att ge hunden en bra och näringsrik kost.
Ja, det är ju viktigt genom hela livet men under den här tiden när hormonerna kommer med i bilden så är det extra viktigt om hunden ska kunna växa sig stark, ge hormonerna det som de kräver och dessutom mobilisera ett starkt immunförsvar.
Om hunden inte får i sig rätt mängd av alla näringsämnen så kan det komma att negativt påverka kroppens immunförsvar och risken för hormonstörningar ökar vilket i sin tur kan ge hudproblem och klåda.

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>