Vi är vad vi äter

Djurfavoriten Logo.
Vi är vad vi äter
Vi är vad vi äter, är inte bara en tom fras utan den totala sanningen och vi kan inte förvänta oss en frisk kropp om den mat vi äter är sjuk - detta gäller oss och det gäller våra hundar!

Vi är vad vi äter, är den totala sanningen

Det här inlägget är en artikel och en uppföljare på en annan artikel som jag skrev i vår lokaltidning, Mitt Roslagen för drygt ett år sedan och som blev lite av en väckarklocka för många hundägare.

 Den tidigare artikeln som jag skrev sommaren 2020  finns att ladda ner länge ner på sidan om du är nyfiken.

Tillverkarnas hittepå

Fodertillverkarna har i många år matat oss med påståenden om att hundar är allätare, sannolikt också för att legitimera användandet att råvaror som hunden egentligen inte har någon nytta av och ibland kan man nästan tro att våra hundar kan äta vad som helst.
Men trots att det finns en liten sanning i detta så är det en väsentlig skillnad på att överleva och att leva och frodas!

Vad är en korrekt föda

Vad som ur ett biologiskt perspektiv är korrekt för en hund är en ständigt pågående diskussion och hundens framställs ibland som en utpräglad köttätare, ett antagande som grundar sig i att hunden är besläktad med vargen med sina vassa tänder och rovdjursinstinkt, men som sagt det råder delade meningar.

Hunden är nära besläktad med vargen och de tillhöra samma art, precis som oss människor oavsett hudfärg eller ursprung. Våra utseenden och livsstilar kan skilja oss åt men vi är trots allt alla människor!

Kött- eller allätare, karnivor eller omnivor

Den genetiska skillnaden mellan hund och varg är liten och de lärde menar att skillnaden är mycket liten när det kommer till föda och matsmältning. Vargen tillhör ordningen köttätande rovdjur (karnivorer) vilket innebär att de livnär sig på animaliskt föda. De är också asätare och opportunister som äter resterna efter andras jaktlycka och de kalasar gärna på bär och fallfrukt eller annat ätbart som kommer i dess väg.
Att vargar, mer eller mindre äter annat än färska bytesdjur betyder inte att vi kan skriva om den taxonomiska ordningen och kalla de för omnivora djur som äter båda animaliskt och vegetabiliskt.

wolf, canine, forest

Vargar och hundar är fakultativt karnivora djur till skillnad från våra katter som är obligata karnivorer. En varg och även våra hundar kan  under perioder leva helt utan animalier, men detta till trots gör dem inte till omnivorer eftersom deras matsmältningssystem egentligen inte är anpassat för att tillgodogöra sig komplexa kolhydrater i större mängd som till exempel spannmål och stärkelse.

Grisar, höns och människor är allätare

Vi människor, våra höns och grisar är exempel på allätare det vill säga omnivora djur. Att vara omnivor innebär att man kan utvinna energi ur stärkelserika kolhydrater. Att vi människor är omnivora innebära att vi även behöver äta animalier, inte för att vi nödvändigtvis gillar det utan för att naturen bestämt så för att vi ska få i oss livsnödvändig näring.
Hade vi inte haft behov av animalier, hade vi istället varit herbivorer det vill säga gräsätare.

pigs, piglet, animal babies

Om vargar hade haft samma förmåga som grisar att tillgodogöra sig kolhydrater, ja då hade de förmodligen varit omnivora, haft platta tänder och också möjligheten att påbörja nedbrytning och att mala kolhydrater redan i munhålan.
Med tanke på att vargar kan äta lite av varje så skulle vi ju kunna kalla dem allätare men inte i den bemärkelse att de kan äta foder med nästan bara spannmål och andra svårsmälta kolhydrater.

Äter till energibehovet är tillgodosett

En frisk, hund som får tillräckligt med motion och stimulans äter till behovet av energi är täckt. Ett foder måste därför innehålla en viss mängd protein, fett (energi), vitamin och mineral och alla näringsämnen ska ha ett visst förhållande till varandra.

I väldigt många hundfoder så är kött inte den huvudsakliga proteinkällan, om det överhuvudtaget alls är något kött i fodret.
Kött blir därmed inte heller en naturlig smakgivare och för att kompensera för detta så tillsätter många tillverkare ofta stora mängden av söt kolhydrat och onödigt stora mängder med fett för att få ett smakligt foder.
Fett är ju gott, det tycker ju även vi och den där smörklicken eller gräddsåsen är ju pricken över i!

Om vi beaktar att hunden äter till dess att den fått i sig tillräckligt med energi och så öksd andelen fett och kolhydrat i förhållande till övriga ingredienser i fodret så kommer hunden inte att få i sig tillräckligt av allt annat som den behöver och riskerar över tid att drabbas av näringsbrist.

Vad är en bra och naturlig mat för en hund

Argumentet ”naturlig föda” används frikostigt men vad är egentligen naturligt?
Torrt är inte naturligt för en hund att äta, men om vi blötlägger maten en stund innan servering så har vi löst det problemet.

Naturligt för oss är ett foder;

  • Där kött är den huvudsakliga proteinkällan och inte biprodukter, vegetabiliskt protein eller gluten!
  • Med rimliga nivåer av fett!
  • Med tillräckligt mycket vitaminer, mineral och spårämnen för att bygga ett starkt immunförsvar och en stark kropp!
  • Fritt från onödiga tillsatser som inte är till nytta för hunden!

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>