Koppelträna din hund

Djurfavoriten Logo.
koppelträna din hund
Att koppelträna din hund är viktigt och det gör att er promenad tillsammans blir betydligt trevligare än om den konstant drar i kopplet

Koppelträna din hund

Du är inte ensam om att ha en hund som drar i kopplet under promenaden och sannolikt är detta det vanligaste problemet som hundägare har!
Det är inte naturligt för en hund att sakta lunka fram och att ha ett koppel som hindrar den i dess framfart. Hundar vill vanligtvis framåt och genom att dra i kopplet så kommer den fortare fram och om vi inte stoppar, det för oss felaktiga beteendet, så indirekt belönar vi det genom att inte ta tag i problemet på ett korrekt sätt.

För att du ska kunna ändra beteendet hos din hund oavsett vad du vill att den ska lära sig så gäller det att du är konsekvent och om du är ofokuserat blir träningen aldrig bra.
Här kommer lite tips och råd som kanske kan hjälpa dig en bit på vägen.

Stanna och gör halt

Den bästa metoden att träna in denna beteendeförändring hos hunden är att stanna varje gång den drar. Kopplet ska aldrig behöva vara sträckt utan hänga i en båge när ni är ute på promenad. 
Detta innebär i praktiken att så fort hunden drar så stannar du och direkt när hunden stannar så berömmer du. Vänta ett tag tills du ser att hundens fokus inte ligger i att dra vidare, då går ni vidare. Om hunden börjar dra direkt så stannar du igen och igen och igen…..
Men för allt i världen – ge inte upp – träning tar tid och vissa individer tar det helt enkelt lite längre tid.

Halsband eller sele?

När hunden drar i kopplet stramar det och känns obehagligt runt hals och luftvägar, i synnerhet om du har ett halsband. Det vanliga är att hunden försöker undkomma detta och fly från det som känns obehagligt vilket resulterar i mer drag.
Om du väljer en sele till hunden hamnar trycket längre ner på bröstet vilket kan kännas bättre för hunden. Alternativt så väljer du att ta på hunden ett halsband när det ska tränas och dagar när du inte är motiverad använder du dig av selen.

Var konkurrenskraftig!

För att få en effektiv träning måste du kunna konkurrera med allt annat spännande som hunden upptäcker under promenaden om du ska lyckas behålla din hunds uppmärksamhet
Var rolig, lite tokig och utrustad med godis och en rolig leksak.
Under träningen så är det tabu att använda mobiltelefon, dvs. fokus på hunden och inte på telefonen och se till att hunden vill vara hos dig och inte dra ifrån dig!

Stryphalsband eller inte?

Vi rekommenderar inte att du använder dig av ett koppel eller halsband som stryper när du ska träna att gå fint. Jobba med kontakten i stället för att använda strypkoppel. Många använder strypkoppel för att få hunden att sluta dra, men det har ofta bara motsatt effekt eftersom hunden då drar ännu mer för att komma bort från obehaget.

Ska man använda sig av ett halsband som drar åt och stryper så ska det enbart vara i träningssyfte och halsbandet ska vara sådant att det släpper direkt när hund bromsar.
Använd kommandon när du tränar; fot, gå fint eller vad du nu väljer och när hunden lyssnar på kommandot och gör som du ber den, måste du belöna den!

Börja träna tidigt

Ju tidigare du börjar koppelträna med din valp desto bättre. Precis när du fått hem din valp är den lite som en öppen, oskriven bok och väldigt mottaglig för inlärning. Det går ofta lätt och fort att lära dem att gå fint i koppel och de har kanske inte ens hunnit lära sig att dra ännu.

Variera dig

Var inte så förutsägbar utan variera dina promenader, välj nya promenadvägar och hitta på nya aktiviteter. Det kan räcka med att du byter riktning och går åt motsatt håll som en variation. Gå lite knasigt, runda en lyktstolpe eller en bänk till ­exempel. När du gör oväntade ­saker måste hunden vara uppmärksam på dig och blir därmed mer fokuserad.

Var konsekvent och belöna alltid det korrekta beteendet!

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>