Strikt hundägaransvar

Djurfavoriten Logo.
strikt hundägaransvar
I Sverige råder så kallat strikt hundägaransvar vilket innebär att du som hundägare är skyldig för ALLT som din hund gör och för eventuella skador som den orsakar.

Vad innebär strikt hundägaransvar

Att vara hundägare innebär ett ansvar. Det är inte bara din skyldighet att se till att hunden mår bra och blir korrekt omhändertagen, det finns krav från samhället också.

Strikt hundägaransvar innebär att hundens ägare är skyldig för alla eventuella skador eller olägenheter som ens hund orsakar, oavsett om den blir provocerad till det eller inte.
Allt detta regleras i 19 § i lagen om tillsyn över hundar och katter.

Till exempel om din hund skadar en annan hund under lek i en hundrastgård är du som ägare skyldig att stå för den andra hundägarens veterinärkostnader och givetvis gäller detta den andra hundägaren om din hund blir skadad.

Strikt hundägaransvar gäller även...

Detta strikta ansvar gäller även om en annan lös hund kommer in i din trädgård, oavsett staket, din hund är bunden etc.
Blir den andra hunden skadad är du som ägare skadeståndsansvarig, trots att den andra hunden inte har på din tomt att göra. Detta ansvar kan dock jämkas eftersom även den andra hundägaren har strikt ansvar och därmed borde ses som medvållande.
Kontrollera att din hemförsäkring även innehåller en ansvarsförsäkring, det kan annars bli mycket dyrt om din hund ställer till med något.

Vill du läsa lagen i sin helhet så klickar du på länken här nedanför

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>