Tandsten

Djurfavoriten Logo.
Tandsten
Tandsten hos hundar är ett problem för många hundar som gör ont och leder till tandlossning och det bästa sättet att förebygga det är genom mekanisk nötning med tandborste och tandkräm.

Tandsten hos hund

Vad är tandsten och vad är egentligen plack

Plack är en klibbig och färglös hinna av bakterier som bildas naturligt på tandytorna och särskilt längs tandköttslinjen bara inom några timmar efter tandborstning.
Sockerarter (kolhydrater) i mat kan tillsammans med bakterier från plack, frigöra syror som i sin tur angriper tandemaljen och bryter ner den.

Tandsten är en förhårdnad som bildas när rester av plack på tandytan reagerar på mineralerna i saliven det vill säga de förkalkas. 

Tandsten

Bakteriebeläggningar som förkalkas och som ofta börjar som bruna kanter på tänderna är tandsten eller plack. Vissa hundar har mycket större benägenhet att få det än andra men generellt så är det vanligare på små än stora hundar.

Det finns olika typer av tandsten

Den ena typen är en så kallad salivsten (supragingival) som bildas precis vid tandköttskanten och den kan uppstå på bara några dagar.
Denna tandsten är till en början mjuk och enkel att borsta bort. Den är ljus, vitaktig och kritliknande i konsistensen. Om den inte avlägsnas regelbundet genom till exempel tandborstning så kommer den att växa till sig för att snart täcka hela tandens yta.

tandsten

Den andra formen av tandsten bildas under kanten mellan tand och tandkött och kallas serumsten (subgingival) och den tar längre tid att bildas än salivstenen.

Serumstenen är mörk i färgen och den är ofta hård och den delen av stenen som sitter under tandköttet kan bara avlägsnas av veterinär när hunden är sövd.

Parodontit

Om inte beläggningarna på tänderna avlägsnas regelbundet uppstår ganska snart inflammationer i hundens tandkött.
Inflammationen i tandköttet i kombination med beläggning och tandsten leder på sikt till blottade tandhalsar och sannolikt även tandlossning. 

Symtom på parodontit:

  • Dålig andedräkt.
  • Irriterat, rött tandkött som lätt börjar att blöda.
  • Inflammationer runt tänderna.
  • Lösa tänder eller till och med tappade tänder.
  • Hunden öppnar ogärna munnen eller försöker klia sig mot munnen.
  • Försämrad aptit och mer salivutsöndring.
  • Hunden har problem med att tugga, eller tuggar bara på ena sidan.
  • Hunden visar tendens till aggressivitet och den verkar nedstämd.

Förebygg problemen

Daglig tandborstning är bästa sättet att undvika tandsten hos hund och det görs enklast med en mjuk hundtandborste som borstar båda sidor av tanden på en och samma gång och på tandborsten har man en tandkräm, förslagsvis en med köttsmak så brukar det gå bra.
Även tuggben kan vara till hjälp men tänk då på att de inte får vara för små och lättuggade. Benen ska gärna vara lite större och mer otympliga och varför inte prova ett fruset ben som till exempel en nackkota från nöt. Den är både otymplig och den tycker dessutom de flesta hundar är jättegod.

dog, boxer, pet-5439636.jpg

I våra butiker har vi även olika tillskott som hjälper till att minska uppkomsten av plack.

Ett hundfoder med mindre mängd kolhydrater, kan också minska problemet.

Tänk också på att tandborstningen är något som man börjar träna in redan under valpstadiet, i princip direkt när hunden kommer hem från uppfödaren.

Konsultera veterinär

Om problemet blivit för stort, hunden lukta ”skunk” i munnen och du märker att tandborstningen och ben inte är tillräckligt så kan det vara en bra idé att kontakta en veterinär och få hjälp med problemet.

OBS! Det kan löna sig att kontakta flera olika veterinärer eftersom prisbilden kan skilja sig mycket från en veterinär till annan och ofta är de stora veterinärkedjorna betydligt dyrare än de privatpraktiserande veterinärerna.

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>