Omvårdnad är omtanke och att bry sig om
Omvårdnad och att bry sig är så mycket mer än att klippa klorna, bada den när behovet föreligger eller att göra rent i öronen, innan den börjat klia sig.
Man brukar säga att allt liv såväl vårt som våra hundars, vilar på fyra ben;
- Det genetiska arvet.
- Miljön som vi lever och vistas i.
- Vad vi äter.
- Och slutligen hur vi tar hand om det liv vi fått.
Men av dessa fyra punkter så är det egentligen bara två som vi kan påverka.
Det genetiska arvet
Till viss del kan vi påverka detta genom att inte avla på individer som är kända bärare av till exempel sjukdomar, allergier och liknande. Men när hunden är född så är den vad den är och det finns ingenting som vi i efterhand kan göra för att förändra det.
Du som hundägare kan ju givetvis välja att inte köpa hund från en uppfödare där aveln är tveksam eller där du vet att man avlar på sjuka hundar
Miljön där vi och våra djur lever
Till viss del kan vi påverka vår närmiljö och det vore fantastiskt om många fler källsorterade, började tänka på de egna utsläppen av koldioxider, handlade mer klimatssmart och närproducerat men i det stora hela så krävs större åtgärder för att skapa en varaktig förändring i den värld vi lever i.
Kosten
Det vi äter och stoppar i oss och våra djur, kan vi påverka i princip fullt ut!
Genom en korrekt utfodring med en kost innehållandes rätt mängd och typ av protein, fett, vitaminer, mineral, spårämnen och vatten.
Dessa tillsammans är omvårdnad och påverkar tillväxt och framför allt immunförsvaret.
En mycket viktig, ja kanske den allra viktigaste faktorn för friska och glada individer är ett bra immunförsvar.
Äter man rätt och får rätt omvårdnad så är riskerna för sjukdom betydligt mindre och vill du läsa mer om detta så finns det inlägg på sidan som t.ex. ”Matar du din hund sjuk” och ”Vi är vad vi äter”.
Omvårdnad
Omvårdnad omfattar mycket, alltifrån att klippa hundens klor, borsta igenom pälsen eller att ta den till veterinären när den är sjuk.
Genom att studera din hund när den är frisk och ta reda på vad den har för normaltemp så är det mycket enklare att upptäcka om något är fel.
En sjuk hund brukar vanligtvis ändra sina beteenden och dessa beteendeförändringar blir mer uppenbara ju länge in i sjukdomsförloppet hunden kommit.
Men ibland har man ändå otur och djuren blir sjuka och då är det bra att veta hur man ska gå till väga för att göra det man kan för att hjälpa sina djur.
Lägre ner på sidan så hittar du en länk till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) och där finns det mycket bra information om olika sjukdomar som kan dyka upp.
Ben tassar och tår
Ben, tassar och tår är viktiga för din hund och de behöver din omvårdnad: Dessa kroppsdelar är också kroppsdelar som hundar ofta är lite försiktiga med.
Ben – Om din hund rör sig utan besvär så behöver du egentligen inte kontrollera benen, mer än då för att hitta eventuella sår, fästingar eller liknande.
Vi rekommenderar att du ibland även om det inte verkar vara något som är fel att du då och då känner igenom benen uppifrån och ner på båda fram- respektive bakbenen samtidigt med vardera handen.
Då kan du märka om det har blivit en förändring i till exempel en led eller i en muskel för det är inte alltid hunden visar upp sin hälta och speciellt om de varit igång en stund och muskulaturen är uppvärmd.
Ett tecken på problem kan vara temperaturskillnader i led eller muskulatur. Jämför alltid höger ben med vänster för att lättare se och känna skillnader.
Hälta kan lättast ses när hunden legat still ett tag och tar de första stegen. En hälta som inte ger sig inom någon vecka bör kontrolleras av kunnig person.
Hältutredningar brukar inte vara veterinärernas starka sida och vi rekommenderar därför kanske hellre ett besök hos en duktig fysioterapeut.
Tassar och tår – Hundar är vanligtvis rädda om sina tassar och det är därför viktigt att du hjälper din hund att sköta dem, inte bara genom att klippa klorna utan också genom kontroll mellan och på trampdynorna. Känns trampdynorna torra bör de smörjas med lämpligt tassvax eller tassalva. Vi har flera olika sorter i butikerna, alla men lite olika egenskaper.
Vintertid är det ännu viktigare med tassvården eftersom vägsaltet torkar ut och dessutom så svider det om trampdynorna är lite spruckna.

En vattenfri, fet tassalva skyddar inte bara mot salt och väta utan har även ett visst skydd mot kylan.
Efter promenaden, vintertid rekommenderar vi att du sköljer eller torkar av tassen med en fuktig trasa och smörjer in den på nytt. När du torkar tassen är det viktigt att även torka mellan tårna för att undvika problem med svamp eller eksem.
Kropp och hud
Känn regelbundet igenom din hund, för att eventuellt hitta sår och liknande men även för att ha koll på hundens hull.
Känn igenom kroppen genom att stryka med handen utmed hundens rygg och sidor, känn runt halsen, på bringan, i armhålorna, utefter buken och insidan av låren. På så sätt kan du i tid upptäcka fästingar eller små sår. Fästingar sätter sig gärna bakom öronen, i armhålorna eller på bringan men kan hittas på alla andra ställen också.
Avlägsna fästingar så snabbt som möjligt, lättast med ett bra verktyg. Vi har bra hjälpmedel för ändamålet i butikerna där du enkelt avlägsnar fästingen utan att resten blir kvar i såret.

Avlägsna aldrig fästingen med fingrarna eller med en pincett. Risken är stor att du inte får bort hela fästingen och resterna som sitter kvar i såret kan leda till inflammation.
Efter fästingen avlägsnats rekommenderas att du använder sårtvätt eller salva, i butiken så hittar du vår egen ekologiska tassalva med bivax, ringblomma och lavendel som är perfekt för detta.
Denna salva är det även många som köper till sig själv och använder till händer, fötter, läppar, ja lite varstans.
Med lite av den salva i såret som blir efter fästingen avlägsnats så minskar risken för ett begynnande våteksem. Våteksem börjar ofta i ett sår där bakterier kan ta sig ner under huden som efter ett tag börjat vätska sig och lukta riktigt illa.
Om din hund har silkig, lång päls bildas det lätt tovor lätt och då främst i armhålor och ljumskar där hårstråna ofta är av finare kvalité.
Kamma eller borsta ur pälsen regelbundet och är du osäker på hur du bäst sköter pälsen eller vilka verktyg som är bäst lämpade för din hunds päls är du välkommen att prata med oss. I företaget har vi en diplomerad hundfrisör anställd.
Mun och tänder
Regelbunden kontroll av hundens tandstatus är viktigt och många hundar lider dagligen av tandrelaterade problem som i en förlängning kan leda till tandlossning och i värsta fall inflammationer i käkbenet, något som är mycket allvarligt!
Mjölktänderna på en valp ramlar ofta ut obemärkt men det är inte ovanligt att en eller flera mjölktänder sitter kvar, särskilt hos små hundraser. Sådana mjölktänder måste dras ut och omvårdnad är att ta hunden till en veterinär eftersom de kvarblivna mjölktänderna hindrar de permanenta tänderna från att växa ut korrekt, och leder ofta till ett felaktigt bett vilket i sin tur påverkar tandlossning och tandstensbildning.
När de permanenta tänderna brutit fram klarar valpen av att tugga större foderbitar med hårdare konsistens och det är dags att börja tänka på munhygienen.

Tandborstning
Även om mjölktänderna endast borstas som träning eftersom de snart kommer att ersättas av permanenta tänder, vänjer sig hunden vid rutinen, vilket underlättar tandborstning och tandvård när de permanenta tänderna bryter fram.
Öppna munnen och lyft lite på läpparna tandköttet ska vara lätt rosa och tänderna ska inte ha någon brun/gul beläggning. Den bruna beläggningen är tandsten eller åtminstone början till tandsten som om den får sitta växer till och blir mörkare och mörkare. Tandstenen trycker ner tandköttet och blottlägger tandfickor där bakterier trivs och frodas.
Hundarnas tänder måste precis som våra lite omvårdnad och skötas regelbundet, antingen genom tandborstning eller att hunden regelbundet ges olika ben att tugga på. Det bästa är givetvis en kombination av båda!
När du borstar hundens tänder så öppnar du munnen och borstar lugnt och försiktigt både in och utsida av tänderna. I våra butiker har vi flera olika typer av tandborstar dels vanliga mjuka men även olika varianter för att sättas på ett finger för bättre kontroll. Vi har t.o.m. tandborstar som borstar både in och utsida samtidigt. Den borsten i kombination med en smaksatt tandkräm, som du givetvis hittar hos oss, bli tandborstningen betydligt enklare.
Ett par minuters borstning, flera gånger i veckan, minskar uppkomsten av tandsten.
Komplettera som sagt tandborstningen med lämpliga ben, gärna olika sorter, utseende och smaker. Detta stärker din hunds tänder och bidrar till en bättre munhygien.
Det finns även produkter som tillsätts i maten eller vattnet som minskar uppkomsten av plack och tandsten.
Vissa hundar har större problem än andra med tandsten och generellt sätt har de mindre raserna mer problem än de större.
Borttagning av tandsten är något av det vanligaste hundägare söker hjälp med hos veterinär och om du behöver göra det på din hund kan det löna sig att ringa runt till flera olika veterinärer och kontrollera priset då det skiljer mycket mellan olika kliniker.
Börja träna redan när hunden är valp
När du ska träna valpen att acceptera att du borstar dennes tänder så ska du tala lugnande.
Ta gärna upp valpen i knät och prova inledningsvis med att använda ett finger till att massera tandköttet. När valpen blivit van, börjar du använda tandborste.
Välj en mjuk tandborste i anpassad storlek och en tandkräm avsedd för djur.
Tryck in tandkrämen mellan tandborststråna för att förhindra att djuret slickar av den.
Börja med att borsta några få tänder åt gången (helst kindtänderna) och öka sedan antalet borstade tänder för varje gång tills du borstar alla.
Det kan till en början vara svårt att komma åt inne i djurets mun. Koncentrera då borstningen till tändernas utsida, framför allt längs tandköttskanten.
Om hunden är medgörlig kan du fortsätta med insidan av tänderna.
Det är viktigt att komma ihåg att belöna din hund direkt efter en lyckad tandborstning.
Ögon öron och nos
Börja framifrån och titta hunden i ansiktet.
Hur ser nosen ut? – Den ska vara lätt fuktig och det ska inte rinna ur näsborrarna.
Hur ser ögonen ut? – De ska vara klara med vita ögonvitor. Om det finns en liten klump i ögonvrån, tar du lättast bort den med en mjuk bomullstuss eller med en rund sminkpad kombinerat med ögontvätt som inte svider. Vi har lite olika varianter i butikerna som vi kan visa dig.
Titta och lukta i örat – Genom att regelbundet titta och lukta i ett friskt, rent öra lär du dig snart hur det känns när något är fel.
Torka regelbundet av hundens ytteröra med en bomullstuss, dels för att hålla det rent men också för att lära hunden hantering. Undvik att peta nere i örat.
Om du har en hund med hängande öron är risken större för irritation i öronen.
Om din hund skakar onormalt mycket på huvudet eller om det kommer brunt kladd när du torkar örat, kan det vara ett tecken på att något irriterar i örat och då kan ett veterinärbesök komma i fråga.
Pälsvård
Naturen har givit alla hundar biologiska kläder med avsikt att skydda huden från väder och vind, sol och regn, värme och kyla. Dessa biologiska kläder, på våra hundar sätts inte så ofta på prov eftersom de flesta hundar bor tillsammans med oss i våra varma hem. Den miljö som hunden bor i är ofta en torr miljö, ofta med förorenad luft.
Likaväl som vi regelbundet tvättar våra kläder bör vi också tvätta hundens d.v.s. pälsen och detta för att få bort smuts och parasiter och dessutom för att minska risken för olika hudproblem.
En god hundhygien är bra för hela familjen och avsaknad därav kan orsaka onödigt lidande för hunden i form av hudproblem och parasitangrepp.
I hunden päls och på hundens hud samlas dessutom allergiframkallande ämnen såsom svampsporer, pollen, damm m.m. som irriterar vilket i sin tur ofta får till följd att hunden kliar sig, tovor bildas och sekundärt kan hunden få sår i huden.
Det är viktigt att välja rätt produkter avsedda för hund och inte humanprodukter p.g.a. fel pH-värde.
Använd alltid milda produkter framtagna för hund, hur fina schampon och balsam du än må ha tillgång till. Om du använder schampo och balsam med ett felaktigt pH-värde kommer du bara att trigga talgkörtlarna i huden att producera mer fett och om du tyckte hunden luktade illa innan så är det ingenting mot vad den kommer att göra efter ett tag med fel produkter.
I våra butiker hittar du flera olika varumärken av schampo, balsam och andra pälsvårdsverktyg för din vän.
Bada och schamponera
Tvärt emot vad som ofta sägs, är badning det allra bästa sättet att hålla rätt nivå på hundens pälshygien, oavsett ras eller pälstyp men de är viktigt att du väljer bra produkter som inte irriterar huden.
Badning avlägsnar inte bara smuts, jord och ohyra, det stimulerar och syresätter dessutom hud och päls för att en bättre kondition.
Regelbundna bad minskar risken för tovning som kan ge mycket obehag, och dessutom befriar det hunden från klåda och onödigt kliande.
Kliar inte vi oss i håret när det är smutsigt? Jo visst gör vi det och det finns ingen anledning att vi inte skulle bada våra hundar så ofta vi vill så länge vi använder rätt produkter av hög kvalitet.
OBS! använd alltid balsam efter schamponering för att stimulera hudens naturliga återfettning och dessutom är det balsamet som skyddar hundens päls mot väder och vind, miljöpåverkan m.m.

Kamma, borsta eller karda
Olika pälstyper kräver olika vård och ibland även olika typer verktyg.
Korthåriga raser
De korthåriga raserna kräver inte så mycket av sin ägare när det kommer till pälsvård och vanligtvis räcker det att borsta igenom pälsen ett par gånger i månaden. Med fördel kan du välja en mjuk borste med naturborst, men det går också bra med nylonborst eller en gummikarda.
Semilånga och långhåriga raser
Dessa pälsar kräver lite mer uppmärksamhet av sina ägare än de korta pälsarna och här rekommenderar vi borstning flera gånger i veckan för att undvika att tovor bildas. Borstningen avlägsnar dessutom lös smuts.
Till den semi- eller långa pälsen är kammen till stor hjälp och vi rekommenderar att du väljer två olika grovlekar samt karda eller borste med stålpinnar. Om du väljer borste så är det viktigt att pinnarna inte viker sig utan verkligen kommer ner och igenom pälsen. Ett annat bra redskap är kardan, dessutom toppen under hårfällningstider då den effektivt avlägsnar lös underull.
Pälsen kammas vanligtvis medhårs och om det förekommer tovor så avlägsnas de ofta enklast med den med den kammen. Om tovorna blivit större och därmed svårare att avlägsna, finns det olika produkter till din hjälp bl.a. silikonspray som underlättar tovutredning. I värsta fall så finns även tovsprättan eller tovkniven som skär igenom tovan.
När tovor avlägsnas ur pälsen måste du ta det försiktigt så att du inte drar bort större tussar.
Tovorna sitter oftast i ljumskar eller bakom öronen och som allt annat så är det lättare att ta tag i problemet när det är litet, innan den växt sig stort!
Vid kamning av denna pälstyp rekommenderar vi att du alltid använder dig av en balsamspray för att därigenom minska slitaget på pälsen.