När olyckan är framme

Djurfavoriten Logo.
när olyckan är framme
När olyckan är framme är när man minst anar det och då kan det vara bra att veta vad man kan eller bör göra för att rädda livet på sin hund.

När olyckan är framme

När olyckan är framme är när man minst anar det och då kan det vara bra att veta vad man kan eller bör göra för att rädda livet på sin hund.
Det kan vara allt från hur du hanterar ett värmeslag till om hunden ätit något olämplig.

Här nedanför på sidan hittar du lite grundläggande fakta för vad som gäller men viktigt att komma ihåg – är du osäker – ring alltid veterinären!

Huggormsbett

Hundens ålder och kondition spelar stor roll för hur allvarligt den kommer att reagera på ett huggormsbett. Om du är osäker på om den blivit biten ska du leta efter bitmärket som ser ut som två små hål och runt bettet blir uppstår ofta en blå rodnad pga. av det starka giftet, när vävnad dör. En kraftig svullnad kan ibland uppstå runt bettet.
Har hunden blivit biten är det viktigt att den hålls lugn och att den snarast får uppsöka veterinär.
Akut kan hunden dö men även om det inte sker så kan skador på lever och njurar komma som en följd av bettet.

Klokapselbrott

Ett klobrott gör ont och för att i möjligaste mån undvika det så är det viktigt att regelbundet klippa klorna. Om din hund får ett klokapselbrott brukar man rekommendera att du väntar ett dygn innan du åker till veterinären och detta för att klon ska börja släppa lite och därmed underlätta för att avlägsna den.

När den nya klon börjar växa fram kam man förstärka den med lite nagellack. Under läkningen är det lugna koppelpromenader som gäller och gärna med en skyddande sko på tassen. Den nya klon är mycket ömtålig och man måste noga hålla koll så att det inte bli infekterat. En infektion kan bli farlig eftersom den snabbt kan nå skelettet.

Om fel saker hamnat i hundens mage

Misstänker du att hunden har något som sitter fast i matstrupe så rekommenderar vi ett samtal till veterinären efter föremålet och det sitter fast riskerar att perforera matstrupen. 
Om hunden har fått ner det, hela vägen till magen får du konreollera att det kommer ut bakvägen. Om det inte kommit ut inom ett par dagar – ring veterinären.
Om hunden ätit något frätande ska du inte föröka framtvinga kräkning då hunden kan ner giftiga ångor i lungorna med s.k. kemisk lunginflammation som följd.

Förgiftning

Hunden kan bli förgiftad av att äta eller andas in något olämpligt. Den kan också få i sig gift via hud eller tassar. Vissa gifter ger kroniska skador och andra gifter kan lagras i kroppen under lång tid innan de påverkar hunden. Hur dålig en hund blir av ett gift är väldigt individuellt och beroende på storlek.
Om du misstänker att din hund blivit förgiftad försök alltid ta reda på av vilket slags ämne.
På en annan sida här på hemsidan har vi samlat lite matnyttig information om vad som gäller när hunden satt i sig vissa saker som den inte borde.
Känner du dig orolig kontakta alltid din veterinär.

Giftinformationscentralen: 010-456 67 00

Magomvridning

Hundens magsäck sitter inte fast på samma sätt som hos människan. Om magsäcken roterar stängs både magsäck och blodkärl vilket är akut och livshotande för hunden.
Buken blir utspänd och hunden får svårt att andas eftersom magsäcken trycker upp mot lungorna. En magomvridning påverkar hjärtat akut och hunden måste så snabbt som möjligt tas till veterinär som kan tömma ut gas och maginnehåll via en sond eller kanyl i buken och därefter vrida den tillbaka.

Efter det att magsäcken roterats tillbaka är det vanligt att man sätter några stygn för att undvika att den händer igen.
Magomvridning är vanligare på större hundar och för att minska risken är det viktigt att hunden ”får vila efter maten”. 

Nerkylning

Det första man ska göra med en hund som blivit ordentligt nedkyld är att se till att den torkas torr. Att linda in en kall, blöt hund i filtar får motsatt effekt eftersom filtarna efter en stund förvandlas till kylande omslag. Uppvärmningen till normaltemp får inte gå för snabbt och lite beroende på hur nerkyld den är, upp till ett dygn. När hunden är torkad och tillräckligt torr så linda filtar om den och massera den. När man masserar hunden så brukar man säga att man ska massera mot hjärtat för att inte försvåra för blodet att passera. Om du masserar mot blodflödet blir det jobbigare för hjärtat att pumpa runt blodet. När den blir piggare är det bra för den naturliga uppvärmningen att den rör på sig. Och givetvis så ska du alltid konsultera en veterinär.

Sårskador

Vid bitskador är det viktigt att säkerställa att det inte blivit sårfickor där infektioner kan få fäste.
Om det är så är det oftast så att de måste dräneras och om det behöver sys så bör detta göras så snart söm möjligt.
Sår på hornhinnan är ett ganska vanligt olycksfall och kan t.ex. uppkomma efter lek med andra hundar, en pinne i skogen eller så kanske katten har varit framme. Om hunden fått ett sår på ögat så vill den vanligtvis inte öppna ögat utan kniper ihop det. Vanligt är också att ögat vätskar kraftigt.
De vanliga är att ögonskador måste behandlas av en veterinär. Konsultera snarast veterinären efter det att du upptäckt skadan.

Värmeslag

En hund kan inte svettas och öppnar istället munnen stort och flåsar (hässjar) för att kyla sig och sänka kroppstemperaturen. I munhålan finns ytliga blodkärl och hunden har förmågan att styra om blodet så att gå via munhålan för att kylas av.
Om den omgivande luften är varm och fuktig kan effekten av hässjandet bli motsatt, som t.ex. i en instängd bil under sommaren.

När en hund drabbats av värmeslag gäller det att få kroppstempen att stagnera och sedan sänka den långsamt. Lägg våta handdukar på hunden som du blöter med cirka tjugogradigt vatten. Precis som vi en kraftig nedkylning så får det inte går för fort och den kan ta upp till ett dygn innan hunden är nere på normaltemp igen. Om det går för fort finns risken att temperaturen fortsätter att sjunka under vad som är normalt, s.k. undertemp och det är ofta värre.
En hund med värmeslag får först kraftigt röda slemhinnor i munnen som bleknar om hunden går vidare till att hamna i chock.

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>