Matar du din hund sjuk?
Vetenskapen har sedan länge kunnat påvisa att hundens stammar från vargen och trots att vi människor i väldigt många fall avlat fram andra utseenden så är de till trots nästan identiska på insidan.
Hundar är karnivora, vilket innebär att de ska utfodras med ett högvärdigt protein från kött för att må bra och de karnivora djuren kan sedan delas upp i två undergrupper;
- Obligata – De obligata karnivora djuren, däribland våra katter måste hela tiden äta ett högvärdigt köttprotein för att må bra.
- Fakultativa – De fakultativa karnivora djuren, som våra hundar och vargar kan överleva under perioder på annat än animalier.
Detta innebär dock inte att vi helt kan ta bort kött ur deras föda och ersätta det med biprodukter och gluten och det gör dem definitivt inte till omnivorer det vill säga allätare, som är det främsta argumentet för att mala ner nästan vad som helst i hundmaten. Hundarnas matsmältningsapparat kan precis som foderindustrin menar, tillgodogöra sig kolhydrater men det är en väsentlig skillnad på bär och fallfrukt och de ofta allt för stora mängder av stärkelserika kolhydrater som ofta finns i hundfoder.
Överleva eller leva, valet är ditt!
Problemet med många hundfoder är att de innehåller ett sämre, ja rent av dåligt protein och dessutom för på tok höga nivåer av fett och kolhydrat.
En frisk hund äter normalt tills det att den täckt sitt energibehov och om det blir uppfyllt innan alla andra näringsbehov är tillgodosedda så uppstår lätt en näringsbrist.
Kött har i många foder ersatts av billigare och sämre proteinkällor och därmed också tappat i smak. För att kompensera för detta så väljer många producenter att addera annat som är gott till maten.
Fett är gott och det används ofta som en smakhöjare men problemet är att högre nivåer av fett gör att hunden fortare blir mätt.
När hunden snabbare täcker sitt behov av energi så ökar risken för brist av såväl protein som vitamin och mineral.
Höga fetthalter ökar inte bara risken för övervikt med allt vad det innebär, det ökar även risken att drabbas av pankreatit (bukspottkörtelinflammation) och gallaproblem.
Brist på vitamin och mineral kan leda till ett försämrat immunförsvar och klåda.
Det är dock viktigt att påpeka att klåda på hund vanligtvis inte beror på allergi som många veterinärer vill få oss att tro!
Vad ska man då ge sin hund?
Det låter kanske som att vi sågar torrfoderindustrin rakt av, men så är det inte, snarare tvärt om.
Torrfoder är praktisk och vi har flera olika varumärken som är väl sammansatta och med ett bra innehåll som vi kan rekommendera.
Ett väl komponerat torrfoder där proteinet verkligen kommer från kött och inte bara biprodukter eller gluten är en alldeles utmärkt grund att utgå ifrån.
Utöver detta så rekommenderar vi att fodret toppas med lite färskfoder och även här så ska man vara lite kritisk till val av varumärke innehåll.
Med det färska (fruset) så tillför man en del nyttigheter som går förlorat när man upphettar torrfodret i tillverkningsprocessen som t.ex. nyttiga bakterier och en del enzymer som är viktiga för bland annat immunförsvaret.
Om du vill så hjälper vi dig gärna i butiken och där kan vi gå igenom detta tillsammans och se vad som kan passa din hund.