Klippa klor på hunden

Djurfavoriten Logo.
klippa klor på hunden
Klippa klor på hunden är egentligen inte så svårt men det krävs givetvis att du tränar och lär dig och att du inte stressar upp dig för det gör bara saken värre.

Klippa klor på hunden är egentligen inte svårt

Att klippa klor är egentligen inte så svårt men det krävs givetvis att du tränar och lär dig och att du inte stressar upp dig för det gör bara saken värre.

Som hundägare bör man lära sig att klippa hundens klor och hunden måste lära sig att slappna av och att låta sig bli hanterad både när det gäller tassar och klor men även när det gäller vård i övrigt såsom päls, öron, tänder osv.
Att klippa hundens klor är för många hundägare det samma som skrik och panik och hjärtat slår snart i 180!
När vi blir stressade så producerar vi adrenalin och den lukten känner hunden.
Lukten av adrenalin är lukten av fara och hundens alla flyktbeteenden som bara finns, slås på och finns möjligheten att fly så gör man!

Det är inte nödvändigt att alla klor på alla 4 tassar klipps vid ett och samma tillfälle, i synnerhet inte i början när man tränar in detta och om det underlättar för dig så ta bara en tass om dagen.

Hur hunden reagerar på kloklippning och när man tar och håller i tassen varierar från individ till individ. Vissa kan bli väldigt rädda och andra reagerar knappt på att man håller på.
Om man har en valp så är det bra att börja vänja den direkt men att bli hanterad och visa att klotången inte är farlig.

Undvik pulpan

Viktigast är att inte klippa i den blodfyllda delen i mitten av klon, den s.k. pulpan. Om man tittar underifrån eller på ljusa klor genom att lysa igenom dem med en lampa så syns den lättare.

Klipp klon, men bara lite åt gången och känn med nageln vart efter. Om det börjar bli mjukt, i mitten av klon slutar du klippa.
Ett bra sätt är att passa på att gosa med hunden, massera och klia. Få hunden att associera klosaxen med mys och närhet. 

Godis och beröm kan också vara på sin plats.

Är du osäker så be om hjälp

Val av sax är också en viktig del och den ska vara vass så att man inte klämmer sig igenom klon utan att den verkligen skärs av.
Vi rekommenderar att du byter ut klotången åtminstone vart annat, vart tredje år så att den alltid är vass.
Många saxar är utrustade med ett litet skydd som hindrar dig från att klippa alldeles för mycket men man måste ändå vara försiktig och noggrann så att det inte blir för mycket.
Om du råkar klippa i pulpan så kan det blöda kraftigt och hunden riskerar att bli än mer avigt inställd nästa gång saxen åker fram. Om olyckan är framme så har vi s.k. blodstopp i butiken.

Om du inte känner dig säker och tror att du klarar av det så be någon som kan om hjälp, åtminstone i en början.

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>