Hund i bilen, vad är det som gäller?
Att åka bil kan vara nog så läskigt, i synnerhet om man är valp men att strunta i reglerna är både dumt och dyrt!
Här kan du läsa om vilka regler som gäller för att transportera din hund lite säkrare
Vad säger lagen?
Lagen säger generellt att all last i bilen ska vara fastspänd under färd vilken i praktiken omfattar även din hund.
Att vara fastspänd innebär att hunden ska sitta fast och inte kunna komma loss och därmed störa föraren. Hur man specifikt transporterar hund i bilen faller på Jordbruksverkets föreskrifter och sammanfattat så innebär det att hunden ska vara säkrad i en för ändamålet avsedd transportbur eller i ett särskilt anpassad bilsele.
Dryga böter
De flesta hundägare vet att man inte åker med sin hund lös i bilen och då inte bara för att slippa böter från farbror blå utan främst för att hunden inte ska göra sig illa om man tvingas till en kraftig inbromsning.
kör du omkring med 2 lösa hundar i bilen och blir stoppad i en kontroll så får du betala 3000 kronor (år 2021). Det är nästan samma pengar som det kostar att köpa en bra bilbur.
Enkelt att slippa böter!
Svaret är – ha aldrig en hund lös i bilen.
I våra butiker så har vi flera olika lösningar på en säkrare transport av din vän.
Bur eller sele?
En krocktestad bilbur är alltid säkrare än bilselen men i en bil utan kombiutrymme så kan det vara svårt med buren.
Vi rekommenderar en bur från MIM eller Artfex och absolut inte en tygbur eller en hopfällbar metallbur som inte är tillverkad för att klara de stora krafter som det är frågan om vid en krock.
Bägge två får bra betyg både i test och av våra kunder som köpt någon av burarna.
Dessa burar är tänkt att monteras bak i till exempel en kombibil.
MIM har även säkra, mindre burar för den lilla hunden som kan transporteras säkert i bilsätet.
Artfex och MIM har dessutom grindar som enkelt monteras bak i kombibilen utan att du behöver borra några hål.
Grindar är ett bra alternativ om den bur som din hund borde ha inte får plats i bilen. Med grindar så använder man hela utrymmet bak i bilen som bur och större hundar kan ofta åka säkert i den mindre bilen.
Lagen säger att du måste kunna ha uppsyn och se din hund under resan vilket innebär att det inte är tillåtet att förvara en hundbur i bagageutrymmet på en sedanmodell.
Hund i fram- eller baksätet
När du transporterar hund i bil så är det du som ansvarar för att den kan åka med dig på ett säkert sätt.
Om du någon gång haft en matkasse lös i framsätet så vet du vad som händer med den vid inbromsningen…..
Den lilla hunden åker säkrast i en krocktestad småhundsbur från MIM som man spänner fast med hjälp av bilen säkerhetsbälte men om det inte är aktuellt så ska hunden åtminstone sitta fastspänd i en riktig bilsele. Att sätta fast hunden i bara halsbandet är olämpligt och direkt farligt.
En lös hund i bilen är en fara även för övriga passagerare och vid en krock i 50 km/tim förändras vikten på allt som inte sitter fast. Den där lilla Chihuahuan på ett par kg väger nu hela 80 kg och vid en kollision i 90 km/tim väger den hela 256 kg. En stor hund som väger 60 kg kommer i en kollision i 90 km/tim att väga över 8000 kg!
Hur stor ska buren vara?
Enligt jordbruksverkets föreskrifter så ska buren vara;
Längd; Hundens längd x 1,1, från nos till sittbensknöl när den står normalt.
Bredd; Hundens bröstbredd x 2,5
Höjd; Hundens höjd, över hjässan.
Lämna aldrig hunden i en varm bil!
Bilen blir snabbt till en dödsfälla i sommarvärmen och om du behöver pausa bilresan så passar du samtidigt på att ta ut och rasta hunden.
Att lämna hunden kvar i bilen är inte att rekommendera eftersom den snabbt blir till en ugn.
Hundar kan inte svettas som vi människor och när de blir överhettade är hjälp bråttom!
Hundar värmeväxlar genom bland annat tassar och när de blir riktigt varma, börjar de hässja och de brukar också lägga sig ner i ett försök att kyla magen och ljumskar mot ett svalt underlag.
När hunden hässjar, öppnar den munnen ordentligt, släpper ner mungipor, sträcker ut tungan ordentligt och andas snabbt för att få maximal värmeväxling.
Detta gör hunden för att snabbt få in kyligare luft i lungorna och på så vis sänka kroppstemperaturen.
I en varm bil kan hunden inte ventilera ut den varma luften ur lungorna, eftersom den stillastående luften inne i bilen ofta är varmare än hunden.
Hunden har heller ingen nytta av att lägga sig ner på sätet eftersom sätet snabbt blir varmare än hunden och har då motsatt effekt dvs den värmer istället för att kyla!
Genom att hässja, vilket är det naturliga sättet för hunden att kyla sig, kommer istället hunden nu att höja kroppstemperaturen. Detta ger ett stort stresspåslag som i sin tur ökar kroppstemperaturen ännu mer.
Ska du bara åka en snabbis och handla? LÄMNA HUNDEN HEMMA!
Man får enligt djurskyddslagen inte lämna en hund i bilen utan uppsyn om temperaturen förväntas överstiga +25°C eller gå under -5°C.
Om du lämnar hunden i bilen mitt på dagen och temperaturen ute är +27°C så stiger temperaturen i bilen snabbt till över 50°C