Farliga saker

Djurfavoriten Logo.
Farliga saker
Farliga saker finns det gott om och det går inte alltid som man tänkt. Du vänder ryggen till bara för en kort sekund så händer det som inte fick hända

Farliga saker för din hund

På den här sidan har vi samlat lite information om en del farliga saker som vi ofta har i våra hem och som faktiskt hundar ibland får för sig att de ska äta.

Råttgift

Det händer ibland att hundar får i sig råttgift, blir sjuka och t.o.m. dör av det. Råttgift innehåller ämnen som försvårar för blodet att koagulera och de råttor som äter av det dör av en inre förblödning.
Botemedlet är K-vitamin som ska ges till hunden upp till 30 dagar efter intag av giftet.
Det tar vanligtvis 3-5 dagar innan hunden reagerar på giftet och det är viktigt att komma ihåg att hur snabbt giftet verkar är beroende, dels på mängden gift men också på individens storlek.
Den lilla hunden kan dö av samma mängd som den stora bara blir sjuk av och upprepade små mängder gift är ofta värre än motsvarande mängd vid ett och samma tillfälle.

Det förekommer även råttgift som kan orsaka medvetandepåverkan och kramper men alldeles oavsett gift är det akut veterinärvård som gäller. Veterinären behöver dessutom veta vad det är för gift hunden fått i sig för att kunna sätta in rätt behandling.
Är du osäker så ta med förpackningen till veterinären.
Om du misstänker att din hund ätit råttgift så rekommenderar vi en omedelbar kontakt med veterinär eftersom det annars kan leda till inre blödningar. Försök inte själv att framkalla kräkning utan överlåt detta på veterinären.
Symptomen hos en hund som ätit råttgift och inte kommer under behandling är ospecifika men ofta märker man inte förgiftningen annat än att hunden blir trött och slemhinnorna i munnen är bleka. 
Efter ett tag får hunden ofta svårt att andas och efter ett tag orkar den inte heller att stå.

Blågröna alger

Att hundar drabbas av algförgiftning är inte speciellt vanligt, men det dör hundar varje år genom förgiftning och därför finns det all anledning att hålla koll hunden så att den inte badar och dricker av ett algblommande vatten.
Att dricka algblommande vatten kan leda till lever- eller nervskador och symptomen på leverskador är kräkningar medan nervskador ger kramper. Om hunden badat i vatten där det förekommer algblomning ska du så snabbt som möjligt skölja av den och så snart du kan schamponera den.

Det är viktigt att förhindra att hunden slickar sig och kontakta omedelbart en veterinär om hunden blir orolig, darrar, kräks, vinglar eller krampar. Symptomen för algförgiftning kan komma snabbt, i vissa fall inom 30 minuter och algtoxiner kan leda till döden inom en timme.
Om din hund visar symptom och till och med börjar krampa så har förgiftningen gått långt och det är nu bråttom att komma till veterinär och på vägen in till veterinären kan det vara bra att ringa och förvarna vad som hänt för nu är minuterna viktiga och på så vis kan de förbereda mottagandet på bästa sätt.

Choklad

Det som är farligt i choklad är teobromid och koffein och hur mycket choklad hunden klarar är individuellt och beroende på hundens storlek. 
En hund som väger 10 kg kan äta upp till ca 40 gram mörk choklad utan några allvarliga problem och motsvarande mängd ljus choklad är ungefär 100 gram. Men alldeles oavsett så är det bästa att inte äta alls!

chocolate, dark chocolate, tablet

Glykol

Glykol är sött och smakar gott men den är farligt redan i små mängder. Intag av glykol gör att kristaller bildas i njurarna och om din hund fått i sig glykol måste den komma omedelbart till en veterinär. Hos veterinären kommer hunden att ges alkoholdropp eftersom sprit konkurrerar ut glykolen i hundens kropp.

Xylitol

Risken för att hundar kan få i sig detta ökar i och med att många av våra produkter som vi äter innehåller xylitol som sötningsmedel. Xylitol förebygger karies och är därför väldigt vanligt i tuggummi. Sötningsmedlet finns även i en hel del läkemedel. En hund som får i sig för mycket xylitol kan få lågt blodsocker och en kan även drabbas av leversvikt. Behandlingen som görs är att framtvinga kräkning och tillförsel av aktivt kol. Hunden behandlas dessutom intravenöst med glukos.
Vid snabb insatt behandling är prognosen god.

Vindruvor och russin

Att äta vindruvor eller russin kan orsaka akut njursvikt hos hund och det saknar betydelse om druvorna är kärnfria eller inte.
Exakt vad som ger den giftiga effekten är inte känd och inte heller varför vissa individer är känsligare än andra. 
Minsta kända mängd som orsakat förgiftning hos hund var 4 vindruvor hos en hund som vägde drygt 8 kg och 2,4 g russin/kg kroppsvikt.

Något samband mellan intagen mängd och förgiftning hos hund har inte konstaterats och i vissa fall har hundar ätit betydligt större mängder utan några som helst symptom. Symptomen är kräkning 2-48 timmar efter att hunden ätit druvor eller russin och ibland kombinerat med plötslig diarré. 
Buksmärta, ataxi (vinglighet) och svaghet kan uppkomma ett dygn, men det är vanligare att det tar lite längre tid, upp till 5 dagar innan dessa symtom kommer. En hund med akut njursvikt orsakad av vindruvor/russin kräver tidigt insatt behandling med framkallande av kräkning, upprepade givor av medicinskt kol, vätskebehandling samt intensiv övervakning som ofta sträcker sig över flera veckor men trots insatt behandling är dödligheten hög.
Vid misstanke om förgiftning, oavsett substans, ska veterinär kontaktas omgående.

chestnut, autumn, spur

Ekollon och kastanj

Ekollon är farliga och innehåller stora mängder tannin som är frätande och orsakar inflammation i mag- och tarmkanalens väggar samt skadar i vissa fall njurar och lever. Hästkastanjer brukar oftast bara ge problem med kräkningar och diarré men om hunden sväljer den hel kan den fastna i tarmen och orsaka problem på grund av det.
De första symptomen på ekollonförgiftning är att hunden kräks eller åtminstone försöker att kräkas, verkar slö och slutar ofta att äta. Efter ett tag blir hunden ofta förstoppad för att efter ett par dagar upp till en vecka få en tjärliknande diarré. Om hunden kräks, får diarré eller verkar må dåligt bör alltid veterinär konsulteras och visar det sig att hunden blivit förgiftad kan veterinären ge aktivt kol och behandla den mot magsmärtorna, förstoppningen och diarrén.

Rumsväxter

Det finns massor av växter som är giftiga och vi rekommenderar att du kollar upp alla de växter du har hemma så du vet om det är ofarliga eller inte. Är du osäker på om växten är giftig men vet vad den heter kan du rådfråga giftinformationscentralen på telefon, 010-456 67 00.

Snigelgift

Att hundar får i sig av detta är ganska ovanligt men det händer och om det händer så kan symtomet vara att hunden dräglar massor, sträcker på halsen, får kraftiga kramper, stela framben och mycket små pupiller. 
Kramperna kan också orsaka hög feber och om du misstänker att din hund fått i sig snigelgiftet så ska veterinär uppsökas omedelbart och förpackningen tas med så att veterinären kan kolla vad för gift som bekämpningsmedlet innehåller.
Försök att få hunden att kräkas men se till att den inte slickar i sig spyorna igen. Se till att hundens huvud är lägre än övriga kroppen så att den inte får ner spyor i lungorna. 
Se även upp med själva snigeln, inte för att de är giftiga men de kan sprida lung- och hjärtmask till din hund.

toad, animal, ground

Paddor

Många tror att paddor är farliga för hundar och har man sett en hund slicka på en padda så kan man nog tro det, men det stämmer inte, åtminstone inte de vi har i Sverige. När en hund slickar på eller biter på en padda så reagerar hunden på ett gift som paddorna har i sina körtlar på ryggen och med kraftigt saliverande som följd

Lök

Lök innehåller ämnet Alicin som kan ge hunden allvarlig blodbrist och orsaka skador i levern och andra organ. Om en hund som väger 10 kg äter 150 gram rå gul lök eller 14 gram lökpulver kan hen få lökförgiftning.

Deg

Hundar kan bli alkoholförgiftade och faktiskt fulla av att äta deg. Ring veterinären om din hund verkar påverkad

avocado, sri lanka, fruit stand

Avokado

I avokado finns persin som är giftigt för de flesta djur. En hund som äter avokado kan kräkas och bli dålig i magen. I några enstaka fall har avokadointag lett till hjärtmuskelinflammation.

Macadamiannötter

Var försiktig med alla nötter (förutom jordnötter) men macadamianötter anses vara de mest giftiga.

mushroom, fly amanita, fungus

Svamp

Även svamp som funkar för oss människor kan vara giftiga för hundar så skippa det och låt inte vovven äta på svampen i skogen.

Källa: Giftinformationscentralen och Agria

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>