De sista ljuva åren

Djurfavoriten Logo.
De sista ljuva åren
De sista ljuva åren - Alla blir vi äldre och för att de sista åren ska bli så ljuva som det bara går krävs det lite extra engagemang och uppmärksamhet från dig.

De sista ljuva åren - din vän blir gammal

Alla blir vi äldre och för att de sista åren ska bli så ljuva som det bara går krävs det lite extra engagemang och uppmärksamhet från din sida.
Med åldern så börjar kroppen protestera syn och hörsel blir nedsatt och många hundar blir, precis som hos oss människor mer eller mindre dementa. Lederna börjar ömma efter ett aktivt liv och kroppen börjar resorbera och många individer får svårt att hålla vikten.

När inträder senioråldern?

Man brukar säga att hunden blir senior när den ungefär nått 70% av sin beräknade livslängd, vilket innebär att senioråldern börjar vid ungefär 6–7 år på den större hunden medans på den mindre rasen så börjar den vanligtvis några år senare.

Under de sista ljuva åren så händer saker med din hunds kropp och då inte bara de yttre tecknen som vi ser. Din vän blir ofta gråhårig runt nos och de får en ändrad kroppshållning, men det är så mycket mer som händer på insidan.

Många av de sjukdomar som den äldre hunden drabbas av har ofta funnits ett bra tag, innan vi upptäcker den och det kan därför vara bra att göra en seniorkontroll hos veterinären för att få en aktuell status.

Många drar sig tyvärr för att besöka veterinären för att man är rädd för vad man ska få för svar men den enda som förlorar på det är ju hunden. Vet man om, att det finns ett problem så kan man ju kanske hjälpa hunden, kanske att undvika vissa saker eller bara genom något tillskott i kosten.

I Standardts sortiment så finns en del fantastiska produkter för den gamla hunden som till exempel; Standardt Led & brosk, Immun och Omega 3

Vad händer på insidan och vad kan du göra?

Hjärta och kärlsystem – Hjärtat är en muskel som jobbat hårt under hela hundens liv och med all så börjar även den att bli påverkad. När hjärta och kärlsystemet inte fungerar som det gjort tidigare så påverkar det hela hunden och det är därför viktigt att den äldre hunden hålls i god kondition och inte tillåts att bli tjock. 

Det kanske är tid att byta ut det vanliga fodret till ett anpassat på den äldre individen. Ett foder för senioren har normalt ett lägre energi- och saltmängd.

seniorhund golden

Hunden orkar inte heller med lika långa promenader som tidigare. Ett tips är att inte i lika hög grad, tänka på promenadens längd utan mer på kvaliteten. 

Låt hunden få promenera i sitt tempo, göm godis under grenar eller blad, sitt bara ner med din hund och titta på något.

Aktivera det mentala mer än det fysiska!

Förändringar i nervsystemet

När hunden blir äldre tappar den muskelmassa och den blir följaktligen svagare.
När hunden blir svagare är det lätt att snubbla till och att gå i trappor, hoppa i och ur bilen, hoppa upp i soffan eller sängen blir ofta besvärligare.
En viss hjälp med detta kan hunden få om du använder dig av en sele där du lite kan ”lyfta” den när den ska upp ett ner.
Under senioråldern är det viktigt med regelbunden träning, såväl fysisk som mental för att hålla igång muskulatur, hjärta, nervbanor och hjärna. Viktigt är dock att anpassa nivån av träning till vad hunden klarar av.

Hundens sinnen

Precis som allt annat så försämras även alla hundens sinnen när man blir äldre och då främst syn och hörsel. Ofta klarar sig hunden alldeles utmärkt trots detta men det kräver en ökad förståelse från ägaren. Det går inte att bli arg om hunden inte alltid kommer när du ropar eller visslar på den för den kanske helt enkelt inte hör dig!
Om hundens syn försämras är det viktigt att hålla fast vid rutiner, som att alltid mata hunden på samma ställe och undvika att möblera om för mycket.

Det är också vanligt att äldre hundar äter sämre och detta ofta beroende på att de har ont.
Om du upplever detta kan det vara på sin plats att låta veterinären kolla munnen och i så fall avlägsna tandsten och kanske en eller annan tand.

Problem med kissandet

Kroniska njursjukdomar är en vanlig dödsorsak hos hundar och njurproblem kommer ofta smygande men om de upptäcks i tid så kan hunden ofta få hjälp.
Inkontinens kan bli ett problem hos seniorhunden och problemet är vanligare bland kastrerade hundar än icke kastrerade. När det gäller inkontinens så finns det bra medicinering att tillgå.

Kylan är jobbigare när man bli gammal

Kyla kan bli ett problem hos den äldre hunden och något som generellt är vanligare hos den mindre rasen men ska absolut inte negligeras bara för att din hund är stor.  

Äldre hundar fryser mer på grund av en sämre blodcirkulation och att ligga eller still utomhus direkt på backen kan lätt orsaka blåskatarr eller andra urinvägsproblem och har de väl fått det en gång så tenderar det att komma åter.

Klä på hunden ett bra täcke när det är kallt. Vi rekommenderar Back On Tracks täcken som du kan läsa mer om längre ner på sidan.

Demens hos den äldre hunden

Gamla hundar kan också bli senila och det märks exempelvis;

  • Hunden går in bakom t.ex. en möbel och hittar inte ut igen.
  • Hunden söker betydligt mer eller mindre kontakt än tidigare.
  • Vänder på dygnet och får felaktiga vanetider för mat och promenader.
  • Känner inte igen sina familjemedlemmar.
  • Svårt att koncentrera sig.
  • Märker du att din hund blivit dement så är det inte mycket du kan göra åt det mer än att vara tålmodig.

Ont i lederna - Artos

När man blir gammal så är det vanligt med ledvärk och ungefär 20 % av alla hundar i Sverige lider av artros, en sjukdom där ledbrosket bryts och som är den vanligaste formen av ledbesvär. 
Brosket har blivit skadat på något sätt, ärftligt eller genom olycka eller skada. Artros är en kronisk sjukdom som inte läker och det kan drabba alla leder i kroppen.

Eftersom ledytan blir ojämn, bildar kroppen ny benvävnad för att kompensera och vid långt gången artros kan man känna att leden är förtjockad.
Vid artros är det viktigt att behandla med massage och eventuellt laserbehandling. Problemet sitter i leden, men det är musklerna runt leden som blir överansträngda, hunden börjar snedbelasta och får ont på andra ställen också.

seniorhund labbe

TÄCKE PÅ, EN REKOMMENDATION TILL ALLA SENIORER!

Alla seniorhundar borde få ett täcke när det är kallt eftersom de allra flesta av dem har ont i sina leder.
Det är inte alltid som de visar det men tro oss, de flesta gamla hundar har det, mer eller mindre! 

Ett täcke håller hunden varm och det är viktigt eftersom kyla gör ont i leder och ökar dessutom risken för mer artros. Komplettera även kosten med ett bra tillskott/ledpreparat med ett brett innehåll!

Mat till senioren

När hunden blir äldre så ställs det andra krav på kosten än i vuxenåldern och vi har flera bra seniorfoder i våra butiker.
Ibland händer det att den äldre hunden inte vill äta och ofta beror detta på att hunden har ont någonstans.

Det vanliga är att problemet sitter i munnen i form av långt framskriden tandsten som ger värk. Luktar hunden illa i munnen och tänderna har en gulbrun beläggning så kan det behövas ett veterinärbesök för att avlägsna tandsten.

Om hunden trots detta krånglar med maten kan man prova att dela upp dagsransonen i flera men mindre portioner under dagen. Maten kan även värmas lite för att den ska lukta och smaka godare.
Viktigt att hålla koll på är vikten hos den gamla hunden eftersom de där extra kilona påverkar redan ömma leder och de inre organen.
Dessutom kan övervikt resultera i att hunden utvecklar diabetes. 

Massage

Den gamla hundens muskulatur är försvagad, lederna stelare och cirkulationen är inte lika bra som den varit.
Massage är bra för muskulaturen men på en gammal hund ska massage göras med betydligt lättare hand för att få upp värme och cirkulation.
Det finns många aktiviteter som hunden kan göra inomhus och det är viktigt att hunden inte bara äter och sover och blir en soffpotatis.

Allt roligt har tyvärr ett slut

Även om en hund är gammal, har lite ont i kroppen, kanske lite demens eller vad de än må vara men trots detta så är den fortfarande intresserad av sin omgivning och glad över att få vara med – då har den fortfarande livskvalitet.

När omgivningen däremot blir ointressant för hunden, den drar sig undan och hässjar mycket så kan de sista ljuva åren lida mot sitt slut och de kanske inte är så ljuva längre? Då kan det vara tidatt överväga om det nu är dags……….

Som hundägare har vi möjligheten att planera för ett avslut hur svårt det än må vara men vi vill ju inte att vår livskamrat ska ha ont och lida.

Du kanske har någon du kan prata med om detta och om du kommer fram till att det är dags så ta chansen innan att skämma bort din hund så mycket du bara kan den sista tiden!
Vi lovar att du kommer att vara tacksam för det i efterhand.

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>