Förvara maten rätt

Djurfavoriten Logo.
Förvara maten rätt
Det kan ju låta som en banal sak att förvara maten rätt men faktum är att mat som förvaras felaktigt tappar i såväl smak som i näringsinnehåll.

Förvara maten rätt

Vi vet att en korrekt förvaring av hund- och kattfoder är viktigt för att bibehålla fodrets smak så länge som möjligt och för att säkerställa att kvaliteten bibehålls så att din vän får i sig allt den behöver.

Torrfoder

Torrfoder bör förvaras i originalförpackningen, som återförsluts mellan utfodringstillfällena.
Vi rekommenderar att du har en mindre burk som du fyller på från den stora säcken/påsen som sedan försluts igen. 

Töm aldrig ut säckens innehåll i en fodertunna utan ställ i så fall ner hela säcken i tunnan som den är. Hund- och kattfoder ska förvaras i rumstemperatur, gärna mörkt och så lufttätt som det bara går för att bevara fodrets smak och näring.
Smaken på torrfoder är som allra bäst i ungefär 1 månad efter att påsen har öppnats. Detta innebär inte att fodret smakar dåligt efter det men om du har en hund som är petig i maten så är detta viktigt att tänka på!

Våtfoder

Oöppnade burkar och påsar med våtfoder bör förvaras i rumstemperatur och skyddas från värme och direkt solljus. När burken är öppnad så ska den förvaras i kylskåp, under lock och användas upp inom ett par dagar. Mat som har stått framme i rumstemperatur bör tas bort och kasseras efter någon timme.

Tänk på att en kylskåpskall produkt smakar inte lika gott som en som är rumstempererad och många katter vägrar att äta maten som kommit direkt från kylskåpet.

Färskfoder

Ett färskfoder förvaras i frysen och tas fram i så pass god tid att det hinner tina innan det är dags för servering.
Ett tips är att ta fram maten ur frysen dagen innan och placera den i en burk med lock i kylskåpet och låta den tina där.
Frusen mat som har tinat och ligger i kylskåp bör ätas upp inom ett par dagar.

Genom att förvara maten rätt så minskar du också risken för att det kommer in ohyra i fodret eller att ditt djur blir sjukt!

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>