Tetror

Djurfavoriten Logo.
Neontetror i stim
De flesta tetror lever vilt i Afrika men företrädesvis i Sydamerika. De har i alla tider varit populära akvariefiskar för vem har inte någon gång haft neon- eller kardinaltetror i sin tank?

Från den allra minsta till de riktigt stora

Denna grupp av fiskar består inte bara av små och ofta färgsprakande fiskar utan i denna grupp så finns där många arter som kan bli väldigt stora.
Exempelvis är arter i släktet Colossoma där vissa arter kan bli uppemot en meter i längd.
Den mest kända av alla tetror även om man kanske inte tänker på dessa som tetror är en art som blir rätt stor, nämligen pirayan.

Piraya

Den mest mytomspunna och kanske mest kända av alla tetror är sannolikt pirayan

Även om det är den är den mest kända så är den inte så vanlig i akvarier och anledningen är för att de växter fort och som sagt de är kända för att vara aggressiva!

I ett akvarium är emellertid pirayorna inte speciellt aggressiva, de kan till och med nästan uppfattas som fega. Visst är de aggressiva i sin naturliga miljö men deras rovgirighet i det vilda är ändå kraftigt överdriven.

Tetror har alltid varit populära akvariefiskar

Tetror har blivit omtyckta akvariefiskar för att de är tämligen lättskötta och vackra och flera av dem är också relativt lättodlade vilket medfört att priset på dem är relativt lågt.

Tetror finns i massor av olika arter och det finns garanterat en eller flera arter som passar för varje akvarists speciella tycke och smak.

neontetra

Den i akvariesammanhang vanligaste av alla tetror är den lilla och anspråkslösa neontetran

Det finns också andra intressanta sidor av tetrorna som att de har någon form av signalsystem som gör att de till exempel kan varna varandra vid fara eller meddela om det finns mat. De är också mycket ljudkänsliga och reagerar mycket snabbt.

Akvariet

I naturen lever de flesta tetror floder med klara och syrerika vatten därför måste ett akvarium som ska inhysa tetror ha ett effektivt filter för att hålla vattnet rent samtidigt som det skapar cirkulation och ytvattensrörelse. Ofta är fiskarna långsträckta de simma snabbt vilket innebär att de trivs bäst i långa akvarium. I deras naturliga habitat så är botten oftast mörk och därför bör valet av sand i akvariet bli det mörkare alternativet fram den ljusa sanden. Det är naturligt för de flesta fiskar att det är mörkt neråt och ljus uppåt!
En hel del växter, gärna finbladiga passar bra in i ett tetraakvarium eftersom väldigt få av dem är växtätare.

kardinaltetra

Kardinaltetran är något större och mer färgintensiv i jämförelse med neontetran

Vattnet

I naturen så lever de vanligtvis i vatten som är alltifrån neutralt till väldigt surt och i ett akvarium ska pH-värdet aldrig gå över 7,4. Det bästa är att sträva efter ett pH-värde på omkring 7 eller strax där under.
Vattnet är viktigt för denna grupp av fiskar och därför är det mycket viktigt att delar av vattnet byts ut regelbundet med hjälp av en sughävert.

Foder

I naturen är de allra flesta tetror rovfiskar som lever på andra fiskar, små ryggradslösa djur och rom, men detta till trots så är det få av dem som äter andra fiskar i ett akvarium.
I akvariet är de fredliga och äter snällt sitt flingfoder, granulat eller frysfoder som de uppskattar.

kongotetra

Kongotetra är en lite större tetra med dess vackra teckning och lite originella fenor

Sällskap

Tetror är stimfiskar och av den anledningen så bör de hållas i grupper om minst 10 individer, men gärna ännu fler!
Att hålla många tetror av samma art är också mycket snyggare än att blanda för många arter i ett akvarium. Att blanda för många arter av tetror i ett och samma akvarium skapar bara oreda och stimmen splittras upp och alla simmar runt, lite som i en fisksoppa.

När man håller dessa fiskar ihop med andra fiskar är det viktigt att man tar hänsyn till vilka arter man har och att placera till exempel neontetror med pirayor i samma akvarium är inte så lyckat.

De flesta tetror går bra att blanda och de kan leva tillsammans med andra fiskar som har liknande krav på vattnet och som inte är alltför rovgiriga.
De passar bra ihop med till exempel många malar, dvärgciklider, rabora-arter, barber och levandefödande tandkarpar.

Sjukdomar

I regel är tetrorna tåliga fiskar som är lättskötta och de drabbas inte så lätt av sjukdomar, bara man ger dem rätt miljö i akvariet.

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>