Malar, akvariets städfiskar
I de flesta sällskapsakvarium så simmar den en eller flera malar och många av dem kan bli ganska stora och de kan leva länge vilket ofta gör dem till många akvaristers favoriter. De förekommer vilt främst i Sydamerika och Afrika allt från den allra minsta lilla pygmépansarmalen till andra arter som kan bli över metern långa och som ofta fångas och äts som matfisk.
Malar har inte fjäll som andra fiskar utan snarare hud som är mer eller mindre skyddas av bensköldar. Alla arter har skäggtömmar, känselspröt runt munnen som de har för att navigera i mörka vatten. Hos vissa arter är dessa spröt långa och tunna, nästan som morrhår på en katt.
Alla malar kallas för ”catfish” på engelska just av den anledningen. Spröten är täckta av känsel- och smaklökar för att de ska hitta mat eller upptäcka andra fiskar. På vissa arter så har bröst och ryggfenorna vassa taggar längst ut som är försedda med giftkörtlar. Detta är dock inte ett problem för akvarister eftersom de är ytterst få malar som har detta.
Alla malar har skäggtömmar, likt kattens morrhår och därför kallas de för ”catfish”.
Malar i akvariet
Malar delas upp i många olika grupper och de vanligaste är de små och mycket charmiga pansarmalarna (t.ex. Corydoras) som alltid tyckts vara på jakt efter matrester och harneskmalar.
De flesta malar i ett akvarium är ensamvargar, undantaget pansar- och glasmalar. Pansarmalar hålls gärna i småstim i akvariet. Det normala är att man håller malar tillsamman med andra fiskar i ett blandakvarium och det är så de lever i naturen. Man ska dock komma ihåg att många arter är nattaktiva och akvariet måste därför ha ordentligt med gömställen för dessa fiskar att gömma sig i under dagtid det vill säga när belysningen är tänd.
Gömställen kan vara olika rötter eller små stenrös men även växter kan fungera bra som skydd.
Malar tar ganska liten plats i ett akvarium – det är ju klart att de tar plats men de tar platsen på botten av akvariet där väldigt på andra fiskar befinner sig.
En av de charmigaste av de många malar som finns i handeln är den lilla pansarmalen som till skillnad från många andra är en stimfisk.
Utfodring av malar
Eftersom malar är nattaktiva så är det bäst att mata dessa fiskar när belysningen släkts för dagen.
De utfodras med maltabletter eller speciella chips som sjunker till botten ganska snabbt. Mata gärna malarna på ett och samma ställe.
Även om det är sant att malar är bra städfiskar så kan de inte leva bara på det som blir över från de andra innevånarna i akvariet.
I butikerna har vi lämpliga tabletter för både de rena algätande malarna och de som äter blandfoder som tex pansarmalarna.
Vilka andra fiskar man kan hålla med sina malar är ju givetvis beroende på vad man har, det vill säga hur stora de blir.
Eftersom malar håller sig gömda mycket under dagtid så kan det ibland vara svårt att säkerställa att de får i sig tillräckligt med föda och ett knep att locka fram de är att ha ett tetrastim i akvariet. När tetrorna som är lite ”nerviga” i sitt beteende våga sig fram och äta så vågar ofta även malarna komma fram för du är liksom kusten klar!
Otocinclus är en liten och trevlig mal som passar bra även i det lilla akvariet.
En del malar lever enbart av alger och när man startar upp sitt nya akvarium så rekommenderar vi att man introducerar en eller ett par ganska snart efter en uppstart av ett nytt akvarium för att hålla algerna i schack. Andra malar dammsuger botten efter överblivet foder som sjunkit och hjälper på detta sätt till att hålla rent.