Levandefödande tandkarpar

Djurfavoriten Logo.
levandefödande tandkarpar
Idag är det inte så många som känner dessa fiskar som levandefödande tandkarpar och det är vanligare med ungfödare, levandefödare eller ”såna där fiskar som föder levande yngel”.

Levandefödande tandkarpar

Levandefödande tandkarpar sa man alltid förr om dessa fiskar men idag är det mer brukligt med samlingsnamnet levandefödare. Denna grupp fiskar är de allra vanligaste akvariefiskarna idag och det finns nog inte en enda akvarist i Sverige idag som någon gång i sitt liv köpt och haft dessa fiskar i sitt akvarium. I gruppen levandefödande tandkarpar så ingår; Guppy, Molly, Svärdbärare och Platy.

Alla dessa fiskar är färggranna och de lägger inte sin rom i akvariet utan förvarar äggen i kroppen och ut kommer miniminifiskar när det är dags.

Alla dessa fiskar har genom åren avlats hårt för att få fram fiskar med mycket färg och många färger. Det avlas också fram fiskar med större fenor än vad som finns vilt i naturen.

Förekomst i naturen

Alla levandefödande tandkarpar förekommer naturligt det vill säga vilt i sydöstra USA, Karibien och i Sydamerika. Människan har även planterat ut dem i sjöar i Afrika, Asien och i södra Europa men då i första hand för att äta malariamyggornas larver.

Fiskarna är ganska anspråkslösa och de flesta tämligen härdiga och passar därför ofta väldigt bra i nybörjarakvariet.

Som med allt annat så finns det ju givetvis också specialister som nördat ner sig helt och totalt i dessa fiskar och som bara älskar dem.

De trivs bäst i väl upplysta akvarier med mycket växter. Filtret ska vara effektivt och relativt kraftigt eftersom de föredrar ett rent och syrerikt vatten.

Skötsel

De gillar som sagts tidigare ett rent och syrerikt vatten med mycket växter.
Om man mycket levadefödande tandkarpar i sitt akvarium så kan vara ganska generös med sina vattenbyten. De brukar fungera och må alldeles utmärkt i ett kommunalt vatten och gärna att man tillsätter lite Ektozonsalt till vattnet.

De äter flingfoder utan problem men älskar till exempel frusna röda mygglarver.

Sjukdomar

De är ganska tåliga och anspråkslösa och om man bara har lite Ektozonsalt i vattnet så brukar de hålla sig ganska friska.
Guppyfiskarna och då den så kallade slöjguppyn kan vara lite ömtåligare eftersom de ofta odlas i ganska varmt och salt vatten.

Guppy Poecilia reticulata

Guppy (Poecilia reticulata)

En allätande akvariefisk som äter allt vanligt fiskfoder.
Guppyn är en lättodlad levandefödare som ger uppemot 40 yngel per lek.
De trivs bäst i ett akvarium med rikligt med växter och gärna även att några av dem de blir så höga att de lägger sig på ytan.

Fisken passar bra i ett sällskapsakvarium men inte tillsammans med fiskar som biter på fenor.
De gillar ett akvarievatten där man tillsatt lite ektozonsalt.
Guppy är en av de populäraste akvariefiskarna och den förekommer i mängder av olika färgvarianter. Den ursprungliga guppyn är en betydligt mindre och inte alls så färgstark fisk som de som finns i handeln.

Hanen har större fenor och är mycket vackrare i sina färger än honorna.

Endlers guppy

Den vilda guppyn påminner mer om den variant som kallas för Endlers guppy.
Endlers guppy är betydligt mindre än den vanliga guppyn och här är hanen mycket mindre än honan men är fortfarande den av de två som har de fina färgerna.
En mycket tålig fisk som dessutom passar alldeles utmärkt i det lilla räkakvariet.

Molly (Poecilia latipinna)

En grönfoderätande fisk som ges grönfoder, alger och växter. Kan i ett blandakvarium tillsammans med andra fiskar äta ett vanligt flingfoder som till exempel Tetra Min eller Tetra Rubin med föredrar Tetra Flora eller algmaltabletter.

Molly Poecilia latipinna

Molly är fredliga och kan med fördel hållas i ett blandakvarium tillsammans med andra fredliga fiskar. De föder upp till 50 yngel i varje kull, ungefär 1 månad efter befruktning. Molly hålls med fördel i grupper med flera honor än hanar och de förekommer i en mängd olika färger i handen.

Molly trivs bäst i akvarium med lite Ektozonalt i vattnet och gärna lite högre temperatur på vattnet.

Svärdbärare Xiphophorus helleri

En allätare som i akvariet äter i stort sett allt som bjuds. Den fungerar på med ett vanligt flingfoder, gärna varierat med lite frusna röda mygglarver.

Svärdbärare Xiphophorus helleri

Svärdbäraren är en tämligen fredlig levandefödare och kan ge uppemot 100 yngel per kull. Den passar i de flesta sällskapsakvarier förutsatt att det inte är för litet. Ett lämpligt akvarium skall innehålla en hel del växter och gärna också några flytväxter. Den är en mycket populär akvariefisk och förekommer i många framavlade färgvarianter.

Det är lätt att se skillnad på könen eftersom hanen har eller utvecklar ett svärd på stjärtfenan.

Platy Xiphophorus maculatus

Som de andra fiskarna i denna familj så äter den vanligt foder.
Platyn är en mycket fredlig levandefödare och precis som svärdbäraren så är den lätt att odla.

Platy Xiphophorus maculatus

Den passar utmärkt i de flesta sällskapsakvarier. Ett lämpligt akvarium bör innehålla en del växter och gärna några flytväxter. Det är ganska svårt att se skillnad på könen, men honorna är ofta större och något rundare. Hanarna har fortplantningsorgan (gonopodium). Den är en mycket populär akvariefisk och förekommer i många framavlade färgvarianter som skiljer sig en del från den naturliga.

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>