Alger

Djurfavoriten Logo.
Alger
Ett ganska vanligt problem för akvarieägaren är en oönskad tillväxt av alger i akvariet och frågan vi ofta får av våra kunden är hur ska man få bort det?

Det går att bli av med alger!

Det bästa tipset vi kan ge för att bli av med dem är att försöka undvika att alger överhuvudtaget få fäste i akvariet.
Gör man bara rätt från början så är risken ganska liten att man får större problem senare.

Här går vi igenom vad man kan göra för att undvika problem men även hur man gör om det redan föreligger ett problem med alger

Vad är egentligen alger?

Alger är en form av växt som inte utvecklar bladverk eller blommor och som uppkommer under gynnsamma förhållanden.
Alger behöver näring som de tar ur vattnet i för att få fäste och för att utvecklas och på sikt bli till ett problem.
Alger behöver kväve och fosfor och det får det från som fiskarna lämnar efter sig.

alger tofsalger
alger trådalger

En vanlig missuppfattning

Vi får ofta höra ”jag tog bort växterna för de blev bara en massa alger i akvariet när köpte växter och planterade i akvariet”.
Vi får också ibland höra att ”jag fick alger av era växter och därför vill jag reklamera dem”.
Alger finns i allt kranvatten vare sig man vill det eller inte och det enda sättet att hålla dem stången är att inte gem dem gynnsamma förutsättningar.
Om du själv vill kontrollera detta så gör det enklast genom att ta en genomskinlig glasburk, lägg i några stenar, fyll den med vatten och ställ den i ett soligt fönster.
Inom kort så kommer det att börja växa alger på stenarna.

Vad ska man då göra?

Eftersom vi kan konstatera att det finns alger i vattnet så gäller det att se till att de inte får växa okontrollerat i akvariet – vi måste helt enkel ge dem konkurrens och att inte mata dem!
Alger behöver näring och det vanligaste är att man övermatar sitt akvarium och att de får näring den vägen.
För att hålla näringen på en rimlig nivå så krävs fler och rätt typ av akvarieväxter och små men täta delvattenbyten med hjälp av en sughävert. Det kan också vara på sin plats att införskaffa lite algätande fiskar och om du redan har dessa så kanske några fler.

Alger i sig skadar egentligen inget i akvariet men de flesta är inte fina och de tar lätt överhanden.

Några allmänna regler för att undvika problem med alger

Här har vi samlat olika tips på vad man kan göra för att få bukt på problemet. Ibland hjälper det med en enskild åtgärd men det vanligaste är dock att det krävs flera olika åtgärden och förändringar för att få till ett fungerande akvarium i balans.

Ljus och belysning

Akvariet ska helst stå på en mörk plats i rummet och ljusmängden styras med hjälp av en belysning kopplad till en timer som styr hur länge din belysning är tänd.
Detta tips är generellt eftersom ett akvarium i god balans ofta kan stå med direkt solljus som kommer in i akvariet utan några problem.
Antalet brinntimmar på belysningen är också viktig eftersom växter egentligen inte kan ta upp ljus i  mer än ungefär 12 timmar/dygn – de behöver också en viloperiod precis som de andra innevånarna i akvariet.

Vi brukar rekommendera att timern kopplad till akvariebelysningen sätt på ungefär 10-12 timmar per dygn.

Algätande fiskar

Köp redan från start eller åtminstone ganska tidigt i inköpsprocessen in en eller ett par lämpliga algätande fiskar, som till exempel;
Otocinclus affinis – en liten algätande fisk som fungerar bra även i de mindre akvarierna
Siamensis  eller siamesisk algätare som den ibland också kallas för i butikerna. Siamensis är en av de allra bästa algätande fiskar du kan ha i ett akvarium eftersom den även äter tofsalger vilket väldigt få andra fiskar gör!
Ancistrus-arter. Det finns flera olika på marknaden med de blir inte lika stora som till exempel en Gibbicepsmal. Ancistrusmalarna kan dog skada växterna om det inte finns tillräckligt med mat för dem att äta.

siamensis
otocinclus

Gemensamt för de allra flesta algätande fiskarna är att de bara äter grönalger och att de behöver ett annat foder än de övriga innevånarna i ditt akvarium.

Alghämmande växter

När man startar upp sitt akvarium är det bra att redan från början i huvudsak plantera snabbväxande plantor i akvariet.
De snabbväxande växterna tar i huvudsak upp näringen ur vattnet och inte via rötter i bottenmaterialet.
Det är inte helt ovanligt att dessa växter efterhand nästan tar över akvariet och antingen så ansar man ordentligt eller så byter man ut en del av dem mot andra akvarieväxter som har ett långsammare tempo.

I ett akvarium utan levande växter så kommer man aldrig att få en bra balans och därmed aldrig få ordning på sina algproblem!

En balans mellan fiskar och växter

I ett akvarium så eftersträvar man en balans mellan antalet fiskar och antalet växter.
Växterna lever av det som fiskarna lämnar efter sig och fiskarna behöver det som växterna lämnar ifrån sig, det vill säga syre.
I det perfekta akvariet så skulle man i princip klara sig utan både filtrering och växtnäring men problemet är att det är extremt svårt, näst intill omöjligt att hitta dit och därför behöver vi göra våra små och regelbundna delvattenbyten.

Övermatning

Den enskilt vanligaste orsaken till algproblem i ett akvarium är överutfodring eller ett felaktigt foder som fiskarna inte tar upp ordentligt. Ett sådant foder går i stort sett rakt igenom fisken och i stället för att mata dina fiskar så matar du bara akvariet.

Vattenbyten

Delvattenbytet är det bästa sättet att förebygga alger. Genom delvattenbytet så ersätter du ett vatten med mycket näringsämnen mot ett kranvatten som nästan inte innehåller någon näring överhuvudtaget.
Mängden vatten som man bör byta och med vilket intervall är lite beroende på hur mycket växter man har i sitt akvarium.
I ett akvarium med mycket växter och lagom med fisk kan det räcka att man byter 1/4 del var 14:e dag medans i ett akvarium utan levande växter så kanske det krävs 1/3 del varje vecka.

För att få bukt på ett svårare angrepp av alger så kan det krävas upp till 3 byten under en vecka med ungefär 1/5 vid varje tillfälle.

Glöm inte att tillsätta vattenberedningsmedel, typ Tetra Aquasafe och gärna lite Tetra Safestart om det blir stora vattenbyten.

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>