Skötselråd undulat
En undulat är mycket lättskött, mycket social och kan bli väldigt tam och pratsam om du bara ägnar den tillräckligt mycket tid. Eftersom de är flockfåglar så ska de inte vara ensamma och en ensam undulat blir ofta olycklig och förvirrad. Alla undulater är gröna som på bilden men tamvarianten förekommer i en mängd framavlade färgvarianter i gult, grönt, blått, grått och vitt.
Storlek och livslängd
Undulaten blir normalt cirka 10 år, men kan bli äldre. Den vanliga undulaten är ungefär 20 cm lång. Det finns även an engelsk variant som är något större och betydligt lugnare.
Buren
En bur kan aldrig bli för stor men bör enligt Jordbruksverkets föreskrifter ej understiga 0,31 m² (cirka 45×70 cm) och längsta sidan minst 70 cm. Buren bör vara minst 60 cm hög. Om du har flera djur i samma bur bör varje djur minst ha en yta av 0,04 m². Undvik runda burar. Se till att buren är rymningssäker, en slarvigt stängd dörr eller en matskål på trekvart blir lätt en rymningsväg för de finurliga undulaterna. Placera buren ljust, i rumstemperatur och fritt från drag. Bottenmaterialet kan bestå av t.ex. papperspellets (Toalätt), alspån eller Four Friends smådjursströ som vi gärna rekommenderar. Det är en träpellets med mycket god absorberingsförmåga gjort av blandat lövträ. En vattenautomat är att föredra framför skål, då vattnet i skålen fort blir smutsigt och måste bytas ofta.
Burinredning och leksaker
Inred buren med sittpinnar av olika material som trä och rep och av olika diameter.
Placera inte sittpinnarna så att spillning hamnar i mat och vattenskålarna. Tänk också på att undulaten är intelligent och behöver rikligt med leksaker och nya utmaningar i buren för att trivas. Alla leksaker ska dock inte finnas i buren för samtidigt utan de kan med fördel bytas ut varje vecka.
Föda
En undulat är i naturen en gräsfröätare och föredrar givetvis olika fröblandningar.
Variera gärna maten med hirskolvar och kräcker eftersom dedda även ger en bra sysselsättning för din fågel.
För att tillgodose fågelns behov av kalk kan du ge en kalksten, sepiaskal eller krossade snäckskal. Snäckskal är viktigt för fågelns matsmältning. Häll upp snäckskalen i en separat skål i buren så att fågeln själv kan äta av dem.
Tillsätt gärna en multivitamin, antingen flytande i vattnet eller i pulverform som strös på maten. Växande fåglar ges kraftfoder varje dag, vuxna fåglar någon gång i veckan. Vill du ge frukt och grönsaker, se till att de är obesprutade.
Ge inte avokado, rabarber eller rå potatis som är farligt för fåglar och kan t.o.m. leda till döden.
Skötsel
Har du en undulat brukar det räcka med att göra rent i buren en gång i veckan, men rekommendationen är att de ska hållas flera tillsammans och därmed blir intervallet på städningen lite tätare.
När det kommer spillning på sittpinnarna ska den avlägsnas så att undulaten inte får sår på fötterna. En god hygien är viktigt för att smitta inte ska ge upphov till sjukdom. De flesta undulater gillar att bada eller duscha och i våra butiker finns lämpliga badkar. Vill den hellre duscha, gör det med en blomspruta.
Tänk på att inte vädra rummet så länge buren står där – behöver du vädra, flytta buren till ett annat rum.
Övrigt
Hona eller hane?
Vilken du väljer har inte så stor betydelse, båda kan bli lika tama, det handlar mest om hur mycket tid som du lägger ner på din fågel – tålamod är viktigt.
Honan har ett livligare temperament, vilket många tycker är charmigt. Könsmognad inträffar vid ungefär ett års ålder och det som krävs för att man ska få tillökning är en boholk och bomaterial och gärna att du matar dina undulater med ett lite kraftigare foder, ett uppmatningsfoder som finns i hos oss. Äggen läggs varannan dag och ruvningstiden är cirka 18 dygn. Ungarna stannar i boet i cirka 4 veckor och efter ytterligare ungefär 2 veckor klarar sig ungen själv.
De första dagarna i det nya hemmet bör undulaten lämnas i lugn och ro i sin bur.
Det är viktigt att du lämnar en nattlampa tänd den första tiden hemma så att inte fågeln skadar sig under natten om den blir skrämd.
Man kan ibland behöva klippa fågeln klor och näbb och en del av vår personal kan hjälpa dig med det men det är tidsbokning som gäller.
Om undulaten skulle bli sjuk kräver det omedelbart sakkunnig vård. Symtom kan vara slöhet, lös spillning (kan bero på hastigt foderbyte eller dålig foderkvalitet), nysningar ibland även flytningar från nosen eller dålig aptit. Om du upptäcker att ditt djur är sjukt rådfråga direkt. Väntar Du leder det ofta bara till en svårare behandling.
Barn gillar djur – såväl stora som små – och det är nyttigt för barn att växa upp, umgås och ta ansvar för ett djur.
Om undulaten är ämnat för ett barn tänk då på att Du som vuxen ändå alltid måste bära huvudansvaret!
Detta skötselråd är allmänt utformat och omfattar bara de mest grundläggande råden.