Skötselråd kanariefågel

Djurfavoriten Logo.
skötselråd kanariefågel
Skötselråd kanariefågel - Den ursprungliga kanariefågeln kom från Kanarieöarna och har odlats i 100-tals år och finns i 3 varianter; sång-, figur- och färgkanarier.

Skötselråd kanariefågel

Den ursprungliga formen av kanariefågeln (Serinus canaria canaria), kommer från Kanarieöarna, Madeira och Azorerna. Sedan kanariefågeln på 1400-talet överfördes till Europas fastland har kroppsformen och färgen starkt förändrats och den har numera knappast mer än delar av färgen kvar från sin stamfader.

Genom målmedveten odling har olika rasgrupper uppstått och kanariefågeln kan i våra dagar jämföras med vilket annat husdjur som helst. Förutom de vanliga oförädlade kanariefåglarna odlas företrädesvis i England, Frankrike, Holland och Belgien s.k. figurkanarier. Genom urval har man lyckats få fram särskilt storvuxna och onormalt formade fåglar. Kanariefåglar finns i en rad olika färgvarianter där röd, gul och orange är de vanligaste. Hanen sjunger, vilket honan inte gör.

Storlek och livslängd

Den blir normalt cirka 10 år, men kan bli äldre. De är vanligen mellan 10-15 cm långa.

Bur och burstorlek

En bur kan aldrig bli för stor men bör enligt Jordbruksverkets föreskrifter ej understiga 0,31 m² (cirka 70×45 cm) och längsta sidan minst 70 cm.
Buren bör vara minst 60 cm hög. Om Du har flera djur i samma bur bör varje djur minst ha en yta av 0,03 m². Se till att buren är rymningssäker, en slarvigt stängd dörr eller en matskål på trekvart blir lätt en rymningsväg. Placera buren ljust, i rumstemperatur och fritt från drag. 

Bottenmaterialet kan bestå av papperspellets, alspån eller det som vi rekommenderar Four Friends smådjursströ, en träpellets som absorberar dofter mycket bra och dessutom dammar den minimalt. 

En vattenautomat är att föredra framför skål, då vattnet i skålen fort blir smutsigt och måste bytas ofta.

Burinredning och leksaker

Inred buren med sittpinnar av olika material som trä eller rep och av olika diameter. Placera inte sittpinnarna så att spillning hamnar i mat och vattenskålarna.
Tänk på att inte placera sittpinnarna i mitten av buren då fågeln föredrar att hoppa och flyga och inte klättra som t.ex. undulaten. 

Försök att regelbundet byta ut och variera inredningen i buren för att tillgodo se fågelns behov av stimulans.

Föda

Kanariefåglar är fröätare och de utfodras med en fröblandning anpassad för kanariefåglar. För att ytterligare variera kosten och öka stimulansen kan du med fördel regelbundet ge Din fågel s.k. kräcker och hirskolvar. 

För att tillgodose fågelns behov av kalk kan Du ge en kalksten, sepiaskal eller krossade snäckskal. Krossade snäckskal är viktigt för fågelns matsmältning och placeras med fördel i en separat skål i buren. 

Vi rekommenderar även att Du regelbundet tillsätter en multivitamin, antingen flytande i vattnet eller i pulverform som strös över maten.
Växande fåglar ges kraftfoder varje dag, vuxna fåglar i samband med ruggning. Till färgkanarier ges ett speciellt kraftfoder som tillskott för att få behålla den röda färgen. Tillskott i form av grönfoder såsom nate, äpple, maskrosblad, apelsin eller gurka brukar uppskattas, men ge inte för mycket, detta kan ge upphov till lösa magar.

Ge aldrig avokado, rabarber eller rå potatis som är giftigt och kan t.o.m. leda till döden.

Skötsel

Har Ni en kanariefågel brukar det räcka med att göra rent i buren en gång i veckan, men har ni flera kan det bli oftare. 

Det är viktigt med god hygien hos sin fågel. Vid rengöring av buren skrubba den ren med hett vatten och ersätt det nedsmutsade bottenmaterialet med nytt. 

De flesta kanariefåglar är mycket förtjusta i att bada eller duscha, i våra butiker finns lämpliga badkar. Vill Du duscha Din fågel, gör det med en blomspruta. 

Tänk på att inte vädra rummet så länge buren står där – behöver Du vädra, flytta buren till ett annat rum.

Övrigt

Vill du ha en sjungande kanarie ska du skaffa dig en hane.
 Den vackra sången är ett lockrop för att attrahera honor. Det är alltså inte säkert att hanen sjunger hela året. En hane som redan bor ihop med en hona kan se det som onödigt att försöka locka till sig flera honor och sjunger heller inte. Det kan vara svårt att avgöra könsskillnaderna på kanariefåglar eftersom de inte har några yttre könsskillnader. Könsmognad inträffar vid ungefär ett års ålder.

Ska man försöka få sina kanarier i häck, bör detta planeras redan på hösten innan man vill ha tillökning då man skaffar en partner till sin fågel. Häckningsperioden infaller tidigt under våren. Fåglarna vill ha ett öppet rede som placeras högt upp i buren. Bomaterial, så kallad bomullsscharpie finns i våra butiker. Under hela häckningen är det viktigt att ge ett kraftfoder som tillskott. Äggen läggs varje dag och ruvningstiden är 13-14 dygn. De första dagarna i det nya hemmet bör kanariefågeln lämnas i lugn och ro i sin bur. Det är viktigt att du lämnar en nattlampa tänd den första tiden hemma så att inte fågeln skadar sig under natten om den blir skrämd. Man kan ibland behöva klippa fågeln klor, vi hjälper Dig gärna med detta. Ring för tidsbeställning. Om fågeln skulle bli sjuk kräver det omedelbart sakkunnig vård. Symtom kan vara slöhet, lös spillning (kan bero på hastigt foderbyte eller dålig foderkvalitet), nysningar ibland även flytningar från nosen eller dålig aptit. Om Du upptäcker att Ditt djur är sjukt kontakta omgående en veterinär.

Barn gillar djur – såväl stora som små – och det är nyttigt för barn att växa upp, umgås och ta ansvar för ett djur.

Om fågeln är ämnat för ett barn tänk då på att Du som vuxen ändå alltid måste bära huvudansvaret!

Detta skötselråd är allmänt utformat och omfattar bara de mest grundläggande råden. 

En minut....

Vet du att vi använder kakor?

Vi använder kakor (cookies) för att öka användarupplevelsen. Genom att du fortsätter surfa så godkänner du detta. Läs mer >>