Skötselråd Undulat


Den vilda undulaten, Melopsittacus undulatus, liknar den gröna tamvarianten. Underdelen är grön och översidan är tvärstrimmig i gult och svart. Huvudet, hals och panna är gula och inte strimmiga. Den nedre delen av halsen har flera blå eller svarta fläckar. Den långa stjärten är mörk blå och näbben är beigegrå. Ovanför näbben har hanen blå vaxhud och honan har brun. Ungfåglar är mattare i färgerna och vaxhuden ovanför näbben är mycket ljus blå eller ljus lila. Ungfåglarnas näbb är mörkbrun till svart.
Undulaten förekommer i en mängd framodlade färgvarianter i gult, grönt, blått, grått och vitt, t.ex. danskbrokig, opalin, lutino, albino och isabellfärgad. Förutom alla framavlade färgvarianter finns även en större och klumpigare undulat av s.k. engelsk typ. Undulaten förekommer vilt i Australiens inland där den lever i torra skogsmarker, stäpper eller på gräsmark. Födan består nästan endast av fröer som den finner på marken. De fortplantar sig fort i frihet och häckar när som helst efter regn. Honan lägger 4-8 ägg i en hålighet eller spricka och äggen ruvas under 18 dygn. Efter 5 veckor lämnar ungarna boet.
En undulat är mycket lättskött, mycket social och kan bli väldigt tam och pratsam om Du bara ägnar den tillräckligt mycket tid. Lämnar Du däremot den ensam långa stunder bör Du kanske överväga att skaffa den en kompis.

En ensam undulat är en mycket olycklig och förvirrad fågel. De trivs bäst flera stycken tillsammans, men vill Du ha Din undulat tam är det bäst att skaffa en först.