Skötselråd Sebrafink


Sebrafinkens, Poephila guttata casanotis, kön kan enklast urskiljas genom att honan har en mattgrå fjäderdräkt och saknar hanens zebrarandiga bröst, ljusbruna kindfläckar och buksidor. Honans näbb är orangeröd, hanens är klarröd. Ungfåglarna liknar den vuxna honan men har en mattare fjäderdräkt och en svart näbb.
Zebrafinken förekommer i en rad framodlare färgvarianter som t.ex. isabellfärgad, silvergrå, vit och pingvintecknad.
De förekommer vilt i Australien där de lever i de flesta miljöer.
Födan består av olika fröer.
Zebrafinkar häckar lätt i en s.k. ballongkorg som de bygger av torrt gräs, kokosfibrer och fjädrar. I korgen lägger honan 5-7 ägg som sedan ruvas i cirka 12 dygn. Ungarna lämnar boet redan efter 22 dagar och är självständiga efter ytterligare två veckor.